Dr Plus - Diatrofi

Επικαιρότητα Ψυχολογία

A Fortune Cookie για το 2019 «Να μη τρως με τη ψυχή σου αλλά για την ψυχή σου…»

welcome 2019

Αν κάτι έχω να θυμάμαι από τη χρονιά που πέρασε είναι η πιστή τήρηση μιας άλλης φράσης από ένα Fortune Cookie που έπεσε στα χέρια μου πέρυσι τέτοιο καιρό

«Να πράττεις το σωστό ακόμα και τις στιγμές που φοβάσαι περισσότερο…»

Στο βιβλίο που με εντυπωσίασε περισσότερο τη χρονιά που πέρασε «Η ευγενής τέχνη να τα γράφεις όλα στα…»  εκδόσεις Έσοπρον, ο   Mark Manson γράφει ότι οι πιο δύσκολες εμπειρίες είναι αυτές που τελικά μας καθορίζουν και θωρακίζουν την προσωπικότητα και το χαρακτήρα μας, ενώ αντίθετα οι επιτυχίες απλώς μας βάζουν σε ένα παρατεταμένο λήθαργο την ίδια στιγμή που τα πάντα γύρω μας συνεχίζουν να τρέχουν.

Η επιτυχία είναι μια σειρά από αλλεπάλληλα βήματα επιμονής και υπομονής. Κάθε πισωγύρισμα και κάθε απογοήτευση, υπάρχουν μόνο για να σε μάθουν κάτι νέο και να σε κάνουν πιο δυνατό.

Ίσως τελικά να είναι πιο φτηνό το τίμημα που πλήρωσες  γνωρίζοντας όποιους και όσα σε απογοήτευσαν, σε σύγκριση με το καθαρό κέρδος να προχωρήσεις στο μέλλον με όσους ξεκάθαρα στάθηκαν δίπλα σου στις πιο δύσκολες στιγμές. Είναι σπουδαίο να γνωρίζεις τελικά με ποιους αξίζει να συνεχίσεις στο ταξίδι της επόμενης  και κάθε επόμενης επιτυχημένης χρονιάς.   Αποτελεί την πεμπτουσία κάθε συνεργασίας να έχεις συνοδοιπόρους τους εκλεκτούς που απαρτίζουν το δικό σου «κοινό νου»  στο δρόμο της ευημερίας και της επιτυχίας.

Χρειαζόμαστε όλοι το δικό μας σύνολο ανθρώπων που θα δημιουργήσει ένα πανίσχυρο  «κοινό νου» με ανιδιοτέλεια, αλληλεγγύη και κατανόηση, προκειμένου  να  είμαστε παρόντες στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Χρειαζόμαστε όλοι να εκμεταλλευόμαστε σωστά την κάθε στιγμή για να γίνουμε εραστές της τέχνης, της λογοτεχνίας, της μουσικής, της κάθε νέας πολύτιμης γνώσης που μπορεί να πλαισιώσει τα όνειρά μας και τελικά να γίνουμε οι πιο ένθερμοι οπαδοί των δικών μας ονείρων.

Είναι πια πολυτιμότερη από ποτέ η γνώση για το πόσο δύναμη έχει η κάθε στιγμή της ζωής μας, το κάθε ευρώ που μπορεί να έχουμε στη τσέπη μας και η κάθε μπουκιά φαγητού που θα βάλουμε στο στόμα μας. Είναι απίστευτη η δύναμη που έχει κάθε μας πράξη και κυρίως η κριτική μας σκέψη απέναντι στη δύναμη της εικόνας που περισσότερο παρασύρει σε λανθασμένες εντυπώσεις παρά σε ουσιαστική γνώση και αληθοφανή γεγονότα.

Είναι πια αναγκαίο για το μέλλον και την ίδια την ανθρωπότητα να μη τρως και να μη καταναλώνεις με τη ψυχή σου αλλά αντίθετα, να το κάνεις κυρίως για την ψυχή σου. Να φροντίζεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου έχοντας πάντα επίγνωση ότι κάθε προσωπική σου συμπεριφορά, κάθε τροφή που επιλέγεις να καταναλώσεις ή να προσφέρεις, έχει άμεση επίδραση όχι μόνο στο στενό σου περιβάλλον αλλά και στο σύνολο ολόκληρου του πλανήτη. Άλλωστε όπως γράφω και στην εισαγωγή του βιβλίου μου Thin Positive – Μυστικά Ελέγχου της πείνας και της διατροφής – Εκδόσεις Μεταίχμιο, «Ο έξυπνος αλλάζει από ορθά κίνητρα ενώ ο απαίδευτος από ανάγκη…»

Σε ένα ακόμα σπουδαίο βιβλίο που διάβασα την χρονιά που μόλις πέρασε «Το δώρο του θυμού – 11 μαθήματα ζωής από τον παππού μου Μαχάτμα Γκάντι – Arun Gandhi – εκδόσεις Διόπτρα» σημείωσα τη φράση «Αν κάθε σου πράξη και κάθε απόφαση που θα πάρεις στη ζωή σου  μπορεί να βοηθήσει έστω και στο ελάχιστο τους πιο κατατρεγμένους ανθρώπους σ’ αυτό τον κόσμο… τότε είσαι στο σωστό δρόμο» .

Θεωρώντας το κεφάλαιο της μουσικής ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μου, ένα από τα πιο όμορφα βίντεο που είδα τη χρονιά που μας πέρασε, είναι της Ανίτα Κόλινς – Πώς παίζοντας ένα μουσικό όργανο ωφελείτε τον εγκέφαλό σας και αξίζει να αφιερώσεις τα λιγότερο από 5 λεπτά που απαιτούνται για να καταλάβεις πόσο σπουδαίο πράγμα είναι η ενασχόληση με την ποιοτική μουσική και κυρίως η ενασχόληση των μικρών και μεγαλύτερων παιδιών με την εκμάθηση οποιουδήποτε μουσικού οργάνου.

Και μιλώντας για μουσική δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αυτό το κείμενο δίχως να αναφέρω την ανακάλυψη ενός σπουδαίου Έλληνα δημιουργού  του Γιώργου Βαρσαμάκη που με ταξίδεψε τη χρονιά που μας πέρασε με τις υπέροχες μελωδίες του. Από όλα τα σπουδαία έργα του επέλεξα να πάρεις μια γεύση από το αριστουργηματικό άλμπουμ «Μυστικά Παραμύθια» και αξίζει πραγματικά να ψάξεις όλες τις υπέροχες μελωδίες που έχει κάνει και παραμένουν άγνωστες για τους περισσότερους από εμάς.

Κλείνοντας να σου παρουσιάσω κι εγώ μια μυστική συνταγή που μπορείς να εφαρμόζεις καθημερινά και να αλλάξει τη ζωή σου και τον τρόπο που διαχειρίζεσαι την καθημερινότητά σου. Είναι ή «Άσκηση της Ευγνωμοσύνης» που εδώ και μια δεκαετία παρουσιάζουμε ως θεραπευτική μέθοδο στην εκπαίδευση «Master Practitioner on Eating Disorders» στο Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να εκφράσεις κάθε πρωί που ξυπνάς και κάθε βράδυ 3 διαφορετικά πράγματα για τα οποία αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη.

Ας ξεκινήσω πρώτος λοιπόν να σε βάλω σε αυτό το υπέροχο θεραπευτικό παιχνίδι της ψυχής σημειώνοντας…

Κάθε πρωί που ξυπνώ…

Ευχαριστώ το Θεό που έχω την τύχη να ζω σε μια υπέροχη γωνιά του πλανήτη μακριά από πολέμους και σε μια χώρα που η Δημοκρατία εξακολουθεί ένα έχει υπόσταση…

Ευχαριστώ που έχω την υγεία μου…

Ευχαριστώ που έχω ένα επάγγελμα – λειτούργημα και μπορώ με τις γνώσεις και τις πράξεις μου να προσφέρω χαρά και θεραπεία σε κάθε άνθρωπο που ζητάει τη βοήθειά μου…

Και κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ…

Ευχαριστώ που έχω ένα ζεστό σπίτι κι έχω πρόσβαση σε καθημερινό φαγητό…

Ευχαριστώ που έχω την οικογένειά μου, τους στενούς μου συνεργάτες και τους αγαπημένους μου φίλους που μπορώ να βασίζομαι σ’ αυτούς για να πραγματοποιώ τα όνειρά μου για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κόσμο με περισσότερη υγεία σωματική, ψυχική και πνευματική…

Ευχαριστώ κι εσένα τον αναγνώστη που μου έδωσες την ευκαιρία και είχες την υπομονή να διαβάσεις τις σκέψεις μου…

Με εκτίμηση για μια υπέροχη και διαφορετική νέα χρονιά

Ευάγγελος Ζουμπανέας

 

INDEX αναφορών με hyperlinks

Η ευγενής τέχνη του να τα γράφεις όλα στα … Mark Manson εκδόσεις Έσοπρον,

 

Μυστικά Παραμύθια, απόσπασμα από το μουσικό έργο του συνθέτη Γιώργου Βαρσαμάκη

 

Ανίτα Κόλινς – Πώς παίζοντας ένα μουσικό όργανο ωφελείτε τον εγκέφαλό σας

 

Το δώρο του θυμού – 11 μαθήματα ζωής από τον παππού μου Μαχάτμα Γκάντι – Arun Gandhi – εκδόσεις Διόπτρα

 

Thin Positive – Μυστικά Ελέγχου της πείνας και της διατροφής – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas