Dr Plus - Diatrofi

Κηπουρική

Τεύχος 3. Ο κήπος τον χειμώνα

Μέσα στις κρύες μέρες του Φεβρουαρίου υπάρχει ένα πολύ όμορφο φυτό που ανθίζει και μας δίνει έντονα χρώματα στις σκοτεινές μέρες τις εποχής αυτής. Μιλάω φυσικά για την γνωστή σε όλους Καμέλια. Είναι θάμνος πολυετής με αρκετές χρωματικές ποικιλίες. Η ανθοφορία της ξεκινά τον μήνα αυτό και διαρκεί μέχρι τον Απρίλιο. Απαιτεί όξινο έδαφος και επομένως το κατάλληλο χώμα, καθώς και σκιερές θέσεις. Είναι πολύ ευαίσθητη στο χιόνι και στον πάγο.

Ξεκινώντας σιγά -σιγά από τον μήνα αυτό κλαδεύουμε τους θάμνους που βρίσκονται στον κήπο μας . Προσοχή όμως μόνο αυτούς που η ανθοφορία έχει ήδη τελειώσει ή δεν έχουν ανθοφορία παρά μόνον πράσινο φύλλωμα ( πχ. Βιβούρνο λουσίντουμ, Πυξάρι κ.α.) . Στους υπόλοιπους θάμνους το κλάδεμα θα ξεκινήσει μόλις τελειώσει ή ανθοφορία. Αυτός είναι και ένας από τους κανόνες κλαδέματος. Η εποχή αυτή είναι η κατάλληλη για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς. Το κλάδεμα σε γενικούς κανόνες θα περιλαμβάνει και την διαμόρφωση του σχήματος αλλά και την αφαίρεση όσον τμημάτων του φυτού δεν είναι σε καλή κατάσταση υγείας. Στα φυλλοβόλα καρποφόρα δένδρα μπορούν να κλαδευτούν και να διαμορφωθούν κατάλληλα οι βραχίονες.

khpost3 2

Τα αειθαλή καρποφόρα πρέπει να κλαδευτούν από τα μέσα Μαρτίου και μετά όταν δεν θα υπάρχει κίνδυνος για παγετό ή χιόνι. Αν έχετε στον κήπο σας Αμυγδαλιά ή Μαγνόλια μπορείτε να κόψετε ανθισμένους βλαστούς ή βλαστούς με μπουμπούκια και να τα βάλετε στο σπίτι σας μέσα σε ανθοδοχείο με νερό. Για την πρόληψη των ασθενειών ψεκάζουμε τα δένδρα με χειμερινό πολτό ή χαλκό.

khpost3 3

Το πότισμα αυτή την εποχή δεν είναι απαραίτητο. Η εδαφική υγρασία είναι αρκετή και πρέπει να προσέχουμε γιατί ευνοεί την ανάπτυξη ασθενειών στο υπόγειο ριζικό σύστημα. Στις γλάστρες που έχουμε στο μπαλκόνι πρέπει να ποτίζουμε μόνον όταν είναι απαραίτητο. Στις γλάστρες εσωτερικού χώρου το πότισμα πρέπει να γίνεται μια φορά την εβδομάδα ανάλογα και με τον τύπο του φυτού.

Ένα καλό σκάλισμα του κήπου θα ήταν ευεργετικό αυτή την στιγμή διότι και το χώμα αερίζεται και βγάζουμε τα ζιζάνια με μηχανικό τρόπο χωρίς την χρήση χημικών. Μαζί με την εργασία αυτή καλό θα είναι να γίνεται πάντα έλεγχος της υποστύλωσης των δένδρων και να τοποθετείται νέο σχοινί πρόσδεσης και νέοι πάσσαλοι σε όποιες περιπτώσεις χρειάζεται. Η κοπή του χλοοτάπητα μπορεί να γίνεται κάθε δύο εβδομάδες διότι ή ανάπτυξη του είναι πολύ αργή εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα με την καλλιέργεια του κήπου μπορούμε να φυτεύουμε βολβούς οι οποίοι θα ανθίσουν την άνοιξη όπως Ντάλια Λίλιουμ, Κάλλες, Γλαδιόλες, Αμαρυλλίς κ.α. . Ελέγχουμε τους βολβούς που τυχόν έχουμε αποθηκευμένους και όσοι είναι μαλακοί , ζαρωμένοι , ή έχουν σημάδια μούχλας πρέπει να απομακρυνθούν. Μέχρι να ανθίσουν οι βολβοί μπορούμε να δώσουμε χρώμα στο κήπο μας με την φύτευση σε κεντρικά σημεία του κήπου ανθοφόρων μονοετών όπως ο πανσές το κυκλάμινο κ.α. που μπορούμε να βρούμε στην αγορά.

Η λίπανση αυτή την εποχή είναι απαραίτητη με ένα πλήρες λίπασμα αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις χλωρώσεις ( κιτρινίσματα) των φύλλων. Η εφαρμογή Σιδήρου ή άλλου Ιχνοστοιχείου όπου απαιτείται θα μας δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Στο φυτώριο μας μπορούμε να σπείρουμε σπανάκι , πράσο , σέσκλα. Σε προστατευμένο χώρο μπορούμε να σπείρουμε τα κηπευτικά που θα τα συγκομίσουμε το καλοκαίρι όπως : τομάτες , πιπεριές , μελιτζάνες αγγούρια , κολοκύθια .

khpost3 4

Αφού φυτεύσουμε τα λαχανικά ή κηπευτικά μας τα λιπαίνουμε με βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση.

Με βάση τα κλιματικά στοιχεία το Φεβρουάριο είναι πολύ πιθανόν να έχουμε χιόνι ή και συνθήκες παγετού που θα επηρεάσουν άμεσα τον κήπο μας.

khpost3 5

Αν υπάρχει γκαζόν στον κήπο μας και πέσει χιόνι καλό θα είναι να μην πατάμε πάνω σε αυτό όταν έχει ήδη παγώσει το χιόνι. Θα σχηματιστούν αποτυπώματα από ξεραμένους βλαστούς πάνω στον χλοοτάπητα και θα είναι ορατά ακόμη και μετά από αρκετές κοπές. Τα ευαίσθητα φυτά του κήπου καλό είναι να σκεπάζονται γύρω από την λεκάνη άρδευσης με άχυρο ή άλλο παρόμοιο υλικό έτσι ώστε να αποφύγουμε τις μεταπτώσεις της θερμοκρασίας και να δημιουργήσουμε συνθήκες μόνωσης. Στην περίπτωση χιονιού τα ευαίσθητα φυτά πρέπει να καλυφθούν με νάιλον ή αυτά που είναι σε γλάστρες να τοποθετηθούν σε εσωτερικό χώρο. Όταν χιονίσει πρέπει να τινάξουμε τα κλαδιά από το χιόνι για να μην σπάσουν από το βάρος. Εάν χρειασθεί να ανοίξουμε δρόμο από το χιόνι και αυτός βρίσκεται δίπλα στο κήπο μας ή συνορεύει με μεμονωμένα δένδρα δεν πρέπει να ρίξουμε αλάτι. Το αλάτι αυξάνει την αλατότητα του εδάφους και εάν πέσει σε μεγάλες ποσότητες την άνοιξη είναι πολύ πιθανόν να δούμε αρκετά σημεία του κήπου ξερά. Η οικοδομική άμμος ή άμμος για γάτες είναι μια προτιμότερη λύση.