Dr Plus - Diatrofi

Κηπουρική

Τεύχος 6. Φροντίδα Κήπου

Ύστερα από έναν άστατο μήνα Μάιο με πολλές βροχές ο καιρός δείχνει να σταθεροποιείται με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Οι βροχοπτώσεις από εδώ και στο εξής δεν θα είναι τόσο συχνές. Σιγά-σιγά έρχεται ο Ιούνιος και οι θερμοκρασίες θα σταθεροποιηθούν γύρω στους 30°C και η φροντίδα του κήπου μας θα πρέπει να είναι ανάλογη.
Η ανάπτυξη των φυτών μας και ο συνδυασμός χρωμάτων που επικρατούν στον κήπο μας ανταμείβει για τις προσπάθειες μας όλη την προηγούμενη χειμωνιάτικη περίοδο. Τα φυτά είναι στην καλύτερη ανάπτυξη τους και ανθοφορία. Το χρώμα και το άρωμα στον κήπο μας δίνουν μία αίσθηση ξενοιασιάς και αγαλλίασης.

Εργασίες στο κήπο

Πρώτο μέλημα μας για την εποχή αυτή είναι στα φυτά που ανθοφορούν (τριαντάφυλλα κ α.) να κόβουμε τα λουλούδια που τελειώνει η ανθοφορία τους για να προκαλέσουμε την παραγωγή νέων μπουμπουκιών.
Τα ζιζάνια ύστερα από τις πολλές βροχές έχουν αρχίσει να δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση στον κήπο μας και χρειάζεται άμεσα το σκάλισμα και ταυτόχρονα ο αερισμός του εδάφους. Μαζί με τα ζιζάνια μαζεύουμε και όλα τα πεσμένα φύλλα διότι είναι εστίες μολύνσεως.
Το κλάδεμα σε μπορντούρες και γενικά σε όλα τα δένδρα μπορεί να γίνει και να πάρουν το οριστικό τους σχήμα που θα το διατηρήσουν για αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι το επόμενο κλάδεμα μόρφωσης.

khpost6 2

Σε όσα φυτά βρίσκονται σε γλάστρα εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου και κρίνουμε ότι θέλουν αλλαγή γλάστρας είναι η πιο κατάλληλη εποχή να γίνει αυτό. Σε όσα φυτά έχουν ακόμη ανθοφορία η αλλαγή θα γίνει με το πέρας αυτής.
Τα παρτέρια, οι νησίδες και οι γλάστρες μπορούν να υποδεχθούν τα ετήσια φυτά. Τα βολβώδη που ανθίζουν την εποχή αυτή ( κυκλάμινο, κάννες, ντάλια κλπ) μπορούν να τοποθετηθούν στις οριστικές τους θέσεις. Ο Μάιος είναι ο καταλληλότερος μήνας για την φύτευση των υδροβίων φυτών.
Η κοπή του χλοοτάπητα θα πρέπει να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση και να δίνεται μεγάλη προσοχή σε ασυνήθιστες κηλίδες που μπορεί να εμφανισθούν για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης.

Λίπανση – Πότισμα

Η λίπανση είναι μία απαραίτητη φροντίδα για την υγιή ανάπτυξη του κήπου μας. Τον μήνα αυτό πρέπει να κάνουμε μία λίπανση σε όλα τα φυτά και τον χλοοτάπητα με ένα πλήρες λίπασμα 11-15-15 και αμέσως μετά ποτίζουμε με ικανοποιητική ποσότητα νερού.
Το πότισμα θα πρέπει να γίνεται 2 με 3 φορές την εβδομάδα νωρίς το πρωί τόσο στα φυτά όσο και στον χλοοτάπητα.

Εργασίες στον λαχανόκηπο

Την εποχή αυτή μπορούμε να σπείρουμε καλαμπόκι, φασόλια, μπάμιες. Η μεταφύτευση των φυτών που έχουμε στο σπορείο μπορεί να γίνει σε τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, καρότα, σπανάκι, βλίτα. Παράλληλα μπορούμε να αρχίσουμε την συγκομιδή σε κολοκύθια, αγγούρια, κρεμμύδια, σκόρδα, φράουλες.

khpost6 3 khpost6 4

 

Δεντροκομικές εργασίες και καταπολέμηση ασθενειών

Οι δενδροκομικές εργασίες είναι ενδιαφέρουσες και έντονες. Στους οπωροκήπους εκτελούνται ελαφρά φρεζαρίσματα ή σκαλίσματα και ξεκινούν τα ποτίσματα των δέντρων, ανάλογος των ειδών και ποικιλιών. Την εποχή αυτή σε όλα τα δένδρα και τους θάμνους πρέπει να γίνεται η απομάκρυνση παραφυάδων και των «λαίμαργων» βλαστών οι οποίοι αναπτύσσονται πολύ γρήγορα.
Πάντως οι εν λόγω εργασίες δεν πρέπει να εφαρμόζονται στην περίοδο ανθοφορίας των οπωροφόρων, γιατί αυτά βρίσκονται στην πιο κρίσιμη στιγμή και από αυτή τη διαταραχή είναι δυνατόν να αποβάλουν τα άνθη τους.
Επίσης εφαρμόζονται τα απαραίτητα βλαστολογήματα και κορυφολογήματα, προς υποβοήθηση της ισορροπίας των κλαδιών της κόμης, ως και της δημιουργίας των καρπογόνων οργάνων. Παράλληλα γίνεται το αραίωμα των καρπών, για την απόκτηση ογκωδέστερων και ανωτέρας ποιότητας προϊόντων, στις δε μηλιές, αχλαδιές, κυδωνιές, μόλις οι καρποί φτάσουν στο μέγεθος μικρών καρυδιών, στις δε ροδακινιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές κλπ. όταν οι πυρήνες αυτών αρχίζουν να σκληρύνονται.
Στα σπορεία και φυτώρια λόγο της βλάστησης, εκτελούνται ομοίως βλαστολογήματα και κορφολογήματα για να ευνοείτε η ανάπτυξη των επιζητούμενων βλαστών. Συνεχίζονται εντόνως οι καταπολεμήσεις των εκάστοτε εμφανιζόμενων ασθενειών και προσβολών του ωιδίου, του φουσικλαδίου κλπ. έως των αφίδων, με την εφαρμογή των κατάλληλων μέσων. Τοποθετούνται κολλοειδής ταινίες κατά του σκώληκος των δαμάσκηνων (λιπαρίς) και γίνονται οι ψεκασμοί στις μηλιές και τις αχλαδιές προς πρόληψη της καρπόκαψας και του φουσικλαδίου. Επίσης κρεμιούνται παγίδες κατά της μύγας της μεσογείου.

khpost6 5

Κατά τον Μάιο μήνα ωριμάζουν και συγκομίζονται διάφοροι πρώιμοι καρποί ειδών και ποικιλιών. Από αχλάδια οι ποικιλίες μαγιάτικα και ζαχαράτα. Από τα μήλα η ποικιλία αφρόμηλα και από τα κεράσια η ποικιλία μαύρα πρώιμα.

Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα “Γεωργικού δελτίου” μηνός Ιουλίου 1937