Dr Plus - Diatrofi

Κηπουρική

Τεύχος 7. Θερινή κηπο-θεραπεία

Οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού έχουν ήδη έρθει και σύντομα και ο καύσωνας θα κάνει την εμφάνιση του σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Ο Ιούλιος είναι ο τελευταίος μήνας που μπορούμε να κάνουμε τα λουλούδια στις γλάστρες αλλιώς θα πρέπει να περιμένουμε το φθινόπωρο. Το κλάδεμα των φυτικών φραχτών πρέπει να συνεχιστεί και αυτόν τον μήνα. Η απομάκρυνση όλων των μαραμένων λουλουδιών και ανθέων πρέπει να γίνεται τακτικά για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η ανθοφορία.

Μαζί με το κλάδεμα μπορούμε να φροντίσουμε την απομάκρυνση των ζιζανίων από τα παρτέρια μας. Η ισορροπημένη λίπανση με κοκκώδες ή υδροδιαλυτό λίπασμα μπορεί να γίνει και αυτή την εποχή. Η αντιμετώπιση τροφοπενιών γίνεται με ειδικά λιπάσματα και ύστερα από την συμβουλή Γεωπόνου. Την εποχή αυτή τα αναρριχώμενα έχουν ήδη μεγάλη ανάπτυξη και για τον λόγο αυτό θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα στο κλάδεμα αλλά και ιδιαίτερη υποστύλωση και πλέξιμο είτε πάνω στην πέργκολα είτε στον φράχτη είτε στο καφασωτό του τοίχου.

Σκόπιμο είναι να βγάλουμε τους βολβούς που άνθισαν την άνοιξη από το χώμα να τους αποθηκεύσουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος και να τους φυτεύσουμε το φθινόπωρο πάλι στην οριστική τους θέση για να έχουμε νέα ανθοφορία την επόμενη άνοιξη.

khpost7 2

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι είναι το θέμα της άρδευσης των φυτών μας. Το πότισμα θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα μας για την εποχή αυτή. Πρέπει την εποχή αυτή η άρδευση να είναι καθημερινή και τις πρώτες πρωινές ώρες πριν ακόμη ξημερώσει. Στα ποτίσματα που γίνονται με αυτόματο τρόπο πρέπει να γίνεται έλεγχος της μπαταρίας και αντικατάσταση της με μία νέα. Είναι πολύ χρήσιμο να γίνεται αυτό για μην βρεθούμε χωρίς να λειτουργεί η άρδευση από μπαταρία κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών. Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούμε να τα βγάλουμε στο μπαλκόνι ή στο κήπο μας και να δημιουργήσουμε μία προέκταση στο αυτόματο πότισμα έτσι ώστε να μην στρεσαριστούν από τυχόν έλλειψη νερού μέσα στο σπίτι. Καλή και χρήσιμη λύση για τις περιπτώσεις αυτές είναι η χρήση αυτοποτιζόμενων γλαστρών. Προσοχή όμως το νερό για την άρδευση τους που είναι μέσα στο δοχείο διαρκεί από δέκα έως δέκα πέντε ημέρες ανάλογα με την έκθεση τους στο ήλιο.

khpost7 3

Ένα σημαντικό τμήμα του κήπου που χρειάζεται καθημερινή φροντίδα είναι ο χλοοτάπητας. Τα πλατύφυλλα ζιζάνια απομακρύνονται πολύ εύκολα είτε με την μηχανή κοπής είτε με ιδιαίτερη επιμέλεια με το χέρι και την χρήση ενός μικρού φτυαριού για να βγούν με την ρίζα. Τα αγρωστώδη ζιζάνια πρέπει να απομακρύνονται μόνον με μηχανικό τρόπο. Ο αερισμός του χλοοτάπητα με το συγκριμένο εργαλείο πρέπει να γίνει την εποχή αυτή. Όλα τα φυτικά υπολείμματα από τις προηγούμενες κοπές θα απομακρυνθούν και το χορτάρι θα αναζωογονηθεί πλήρως.

Τα λαχανικά όπως τα σέσκουλα οι κολοκύθες, τα κολοκυθάκια, τα καρότα από το τέλος Ιουνίου και ύστερα μπορούν να τοποθετηθούν κατευθείαν οριστική τους θέση χωρίς να προηγηθεί μεταφύτευση.

khpost7 4

Ιδιαίτερη περιποίηση χρειάζονται τα οπωροφόρα δένδρα. Τα περισσότερα από αυτά επιδέχονται χλωρά κλαδέματα έτσι ώστε να αφαιρεθούν τα λαίμαργα και να γίνει ένα αραίωμα καρπών και βλάστησης. Πρέπει να γίνει έλεγχος της υποστύλωσης στα νερά και υπερφορτωμένα από καρπούς δένδρα για να προλάβουμε τυχόν σπάσιμο κλάδων από υπερβολικό βάρος. Την εποχή αυτή υπάρχουν αρκετές προσβολές τόσο από έντομα αλλά και από μύκητες. Οι μηλιές, αχλαδιές, ροδακινιές λεμονιές κ.ά είναι ιδιαίτερα ευπαθή. Εάν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βιολογικούς τρόπους καταπολέμησης ανάλογα με την προσβολή. Σε διαφορετική περίπτωση αντιμετώπισης με φάρμακα θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η συγκομιδή θα γίνει τουλάχιστον 10-15 ημέρες μετά τον τελευταίο ψεκασμό. Για το αμπέλι θα πρέπει να πούμε ότι η φυτοπροστασία θα πρέπει να γίνεται για την πρόληψη και καταπολέμηση του ωιδίου, του περονόσπορου του τετράνυχου και του βοτρήτη. Σε όλες τις περιπτώσεις η συμβουλή του Γεωπόνου είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των ασθενειών.

Γεράσιμος Πάλμος Γεωπόνος Γ.Π.Α. M.sc. Περιβαλλοντικού σχεδιασμού πόλεων και κτηρίων