Dr Plus - Diatrofi

Κηπουρική

Τεύχος 12. Χριστουγεννιάτικη Διακόσμηση

Τα Χριστούγεννα ήδη πλησιάζουν με γρήγορο ρυθμό και αυτό μας το δείχνουν οι βιτρίνες των καταστημάτων αλλά και μερικών σπιτιών που ήδη έχουν στολιστεί για να υποδεχθούν τα Χριστούγεννα. Μπορούμε φέτος να αλλάξουμε την διάθεση μας στολίζοντας το σπίτι μας με φυσικά υλικά που μπορούμε να τα βρούμε εύκολα τριγύρω μας χωρίς να ξοδέψουμε πολλά χρήματα.

Το φυτό που δεσπόζει παντού τις ημέρες αυτές είναι η ποινσέτια ή αλεξανδρινό και αποτελεί το κατεξοχήν φυτό των εορτών και μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου μας. Η ιδανική τοποθεσία για τα Αλεξανδριανά είναι ένα φωτεινό, ζεστό σημείο γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου, ακόμα και κοντά σε θερμαντικό σώμα.

khpos12 1

Το κυρίαρχο και δεσπόζον φυτό είναι όμως το Χριστουγεννιάτικο δένδρο δηλαδή το έλατο. Ένα φυσικό έλατο θα δώσει ξεχωριστή λάμψη το σαλόνι μας. Προσοχή μετά στην συντήρηση γιατί θα πρέπει ή να το φυτεύουμε στον κήπο μας ή να το κρατήσουμε στο μπαλκόνι μας. Υπάρχει και ή λύση του κομμένου έλατου η οποία τονώνει και την ελληνική οικονομία διότι αρκετές οικογένειες ζουν από την παραγωγή αυτή.

Το δέντρο όμως δεν είναι το παν. Αν στο σπίτι μας έχουμε τζάκι μπορούμε να το στολίσουμε και αυτό με μία όμορφη, πλούσια γιρλάντα από την οποία θα κρέμονται διάφορα στολίδια στις αποχρώσεις που προτιμάμε και που ταιριάζουν καλύτερα με το χώρο μας. Τον ρόλο της γιρλάντας μπορεί να τον παίξει ένα κλαδί δένδρου ή θάμνου με πλούσια κόμη όπως πεύκο, κουμαριά, γκί, μυρτιά, δάφνη Απόλλωνα, κλαδιά από έλατο.

khpos 12 2

Αν, μάλιστα, τοποθετήσουμε γύρω από την φυσική γιρλάντα και μια σειρά λευκά φωτάκια, το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό. Φυσικά, πάνω στο τζάκι, οφείλουν αυτή την εποχή να παρελάσουν όλα τα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά μας, με έμφαση στα ασημένια κηροπήγια με τα κόκκινα ή πράσινα κεριά, ενώ στον εξωτερικό τοίχο του φουγάρου του μπορούμε να κρεμάσουμε ένα πλούσιο φυσικό στεφάνι, από το ίδιο ή διαφορετικό τύπο φυτού από την γιρλάντα. Η πιο ζεστή γωνιά του σπιτιού είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά έτοιμη!

Ας μην ξεχνάμε, και την κύρια πόρτα του σπιτιού μας. Εκεί από όπου θα υποδεχθούμε τις γιορτές, τους φίλους μας, αλλά και τον Καινούργιο Χρόνο. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, εκεί να τοποθετήσουμε ένα μεγάλο γιορτινό στεφάνι με χρυσές κορδέλες και γκι. Σύμβολο ότι μέσα στο σπίτι το κλίμα είναι πραγματικά ευχάριστο και γιορτινό. Και μην ξεχάσετε και μερικά κλαδιά γκι, σχίνο, μυρτιά, πάνω από την κάσα τις πόρτας! Σε πολλά μέρη της Ελλάδας τοποθετείται την πρωτοχρονιά η αγριοκρεμμύδα για να φέρει γούρι στο σπίτι. Τα βουνά της Ελλάδας είναι γεμάτα από αυτές.

khpos 12 3

Μία από τις πιο εύκολες ιδέες διακόσμησης είναι τα πορτοκάλια διακοσμημένα με τα καρφάκια γαρύφαλλου! Μπορούμε να προσθέσουμε και κορδέλα της αρεσκείας μας και να τα κρεμάσουμε ή να τα τοποθετήσουμε σε πιατέλες! Διεγείρουν δυο βασικές αισθήσεις μας, την όραση και την όσφρηση και σίγουρα θα σε γεμίσουν χαμόγελο και καλή διάθεση!

khpos 12 4

Ο φλοιός από δένδρο-πευκο  μπορεί να αποτελέσει να συναρμολογηθεί σε κυκλική μορφή( αφού τον μουσκέψουμε πρώτα για να είναι εύκαμπτος) γύρω από ένα ανθοδοχείο  με λίγο σύρμα και να τοποθετηθούν μέσα κομμάτια κλαδιών που μπορούμε να βρούμε  στην Ελληνική ύπαιθρο.

Τα κουκουνάρια που μπορούμε να τα βρούμε πολύ εύκολα μπορούν να αποτελέσουν εύκολο και βασικό στολισμό της διακόσμησης μας. Μπορούμε να τα βάψουμε με ένα σπρέι και να τα τοποθετήσουμε μεμονωμένα σε διάφορα κεντρικά σημεία του χώρου μας ή ακόμη και να τοποθετήσουμε κορδέλα και να χρησιμεύσουν ως στολίδι για το δένδρο μας.

Τέλος το μπαλκόνι μας μπορεί να μεταμορφωθεί στολίζοντας με λαμπάκια τα φυτά που έχουμε σε αυτό. Το ποδήλατο που τυχόν έχουμε στην αποθήκη μας μπορούμε να το στολίσουμε και να μοιάζει με έλκηθρο.

khpos 12 5

Πάντως το πιο βασικό στοιχείο είναι η φαντασία και η καλή διάθεση. Όλες αυτές οι κατασκευές μπορούν να ενώσουν την οικογένεια και να απομακρύνουν έστω και πρόσκαιρα όλες τις αρνητικές σκέψεις που κυριαρχούν αυτή την εποχή γύρω μας. Ίσως εάν ξανά αισθανθούμε παιδιά να νιώσουμε λίγη από την χαμένη λάμψη των παιδικών μας χρόνων.

Σας εύχομαι Καλή Χρονιά και να είστε πάντα παιδιά στην ψυχή και ενήλικες στις σημαντικές αποφάσεις της ζωής σας.