Dr Plus - Diatrofi

Κηπουρική

Τεύχος 13. Χειμωνιάτικη συντήρηση στο κήπο.

Το κρύο είναι πλέον αισθητό και τα φυλλοβόλα δένδρα και θάμνοι έχουν πάρει την οριστική τους εμφάνιση ρίχνοντας τα φύλλα τους. Οι λιπάνσεις που έχουμε κάνει από το Οκτώβριο με το πλήρες λίπασμα έχουν ενισχύσει τα φυτά τα περισσότερα από τα όποια βρίσκονται σε μία κατάσταση λήθαργου.

Εάν οι βροχές είναι παρά πολλές όπως τον τελευταίο καιρό τότε τα φυτά χρειάζονται σκάλισμα γιατί η επιφανειακή κρούστα που έχει δημιουργηθεί εμποδίζει τη ροή του νερού. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουμε στην υποστύλωση των δένδρων και να την διορθώσουμε ή και να την ενισχύσουμε όπου υπάρχει πρόβλημα με τον άνεμο. Την εποχή αυτή μπορούμε να φυτεύουμε γυμνόρριζα φυτά εφόσον έχουμε προετοιμάσει κατάλληλα τον λάκκο φύτευσης αλλά και το εδαφικό μείγμα. Η εποχή αυτή είναι η κατάλληλη για την συντήρηση των εργαλείων του κήπου. Μαζεύουμε τακτικά όλα τα πεσμένα φύλλα και μαζί με τα υπολείμματα του κλαδέματος τα οδηγούμε για κομματοποίηση.

Χλοοτάπητας

Ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να δώσουμε και σε αυτό το τμήμα του κήπου. Η ανάπτυξη του χλοοτάπητα δεν ακολουθεί τους γρήγορους ρυθμούς της προηγούμενης εποχής και είναι ήδη βραδεία . Δίδουμε ιδιαίτερη προσοχή στο βοτάνισμα και την απαλλαγή του χώρου από τα ζιζάνια. Εντοπίζουμε τα σημεία που υπάρχει πρόβλημα στράγγισης και επεμβαίνουμε τοποθετώντας ποταμίσια άμμο ύψος 1-2 εκ. Η λίπανση με πλήρες λίπασμα επιβάλλεται να γίνει και αυτή την χρονική περίοδο. Πρέπει να τονισθεί ότι σε περίπτωση χιονιού ή παγετού δεν πατάμε ούτε κουρεύουμε τον χλοοτάπητα.

Κλάδεμα

Η σημαντικότερη εργασία της περιόδου αυτής είναι το κλάδεμα των δένδρων, θάμνων αλλά και των οπωροφόρων. Ο γενικός κανόνας είναι ότι κόβουμε όποια κλαδιά έχουν σπάσει και έχουν προσβληθεί από κάποια ασθένεια. Μπορούμε να κάνουμε και κλάδεμα μόρφωσης της κόμης στα καλλωπιστικά κυρίως. Κάθε δένδρο στην συγκεκριμένη αυτή επέμβαση χρειάζεται ξεχωριστή μεταχείριση και γι΄ αυτό σκόπιμο θα είναι να υπάρχει η συμβουλή γεωπόνου κατά περίπτωση.

Τριανταφυλλιά

Το κλάδεμα στις τριανταφυλλιές γίνεται από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Γενικός κανόνας είναι ότι αφαιρούμε όλα τα ξερά κλαδιά και όσους βλαστούς διασταυρώνονται μεταξύ τους. Διαμορφώνουμε το εσωτερικό του φυτού χωρίς κλάδους. Κρατούμε πάντα τα πιο εύρωστα κλαδιά και προσέχουμε το φυτό να έχει στο τελικό του σχήμα κύπελλο. Η σύντμηση που θα γίνει στους βραχίονες θα πρέπει να είναι στα 3-4 μάτια. Η κοπή θα πρέπει να είναι με κλίση και λίγο πιο επάνω από τον οφθαλμό. Μετά το κλάδεμα είναι αναγκαίο να λιπάνουμε.

khpos13 2

Φυτοπροστασία

Αν ο καιρός κατά την διάρκεια του χειμώνα είναι συνέχεια υγρός ευνοεί την ανάπτυξη ασθενειών στα δένδρα αλλά και στο χλοοτάπητα . Η τακτική παρατήρηση όλων των φυτικών οργανισμών του κήπου μπορεί να μας λύσει πολλά προβλήματα. Οι ασθένειες μπορεί να είναι ή εντομολογικής ή μυκητολογικής φύσεως στο σύνολο των περιπτώσεων πριν ελαχίστων εξαιρέσεων. Έτσι μπορούμε να δούμε προσβολή από κοκκοειδή στα φυτά είτε κάποιο μύκητα στο γκαζόν. Η κάθε περίπτωση χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης. Η μακροσκοπική ή εργαστηριακή εξέταση των προσβεβλημένων δειγμάτων μπορεί να μας οδηγήσει στην αντιμετώπιση της ασθένειας . Και εδώ η συμβολή του γεωπόνου είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των ασθενειών. Γενικός κανόνας και συνταγολόγηση δεν υπάρχει και κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά.