Dr Plus - Diatrofi

Κηπουρική

Τεύχος 14. Λουλούδια που ανθίζουν την εποχή αυτή.

Το χιόνι έχει κάνει την εμφάνιση του σε πολλά σημεία της Ελλάδας ακόμη και μέσα στις πόλεις. Σε αρκετά μέρη το τοπίο είναι ήδη κατάλευκο και αρκετά λουλούδια περιμένουν να λιώσει για να δείξουν τα χρώματα τους.

Η φορσύθια είναι θάμνος φυλλοβόλος με πλούσια ζωηρή βλάστηση η οποία πριν βγάλει τα φύλλα της γεμίζει τους βλαστούς της με κατακίτρινα τετραπέταλα άνθη τα οποία διατηρούνται μέχρι τον Απρίλιο. Τα ανθισμένα κλαδιά της διατηρούνται για πολλές μέρες στο ανθοδοχείο. Αντέχει στο κρύο και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε ασβεστώδη εδάφη και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Οι τσιντόνιες είναι φυλλοβόλοι θάμνοι ιδιαιτέρα εντυπωσιακοί την εποχή αυτή. Κατάγονται από την Ιαπωνία και μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη στα τέλη του 16ου αιώνα. Τα άνθη τους είναι μονά ή διπλά με χρυσοκίτρινους ύπερους. Η ανθοφορία τους ξεκινά από τα τέλη Φεβρουαρίου και συνεχίζεται μέχρι τις αρχές Απριλίου. Σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να ανθίσουν και την περίοδο του καλοκαιριού. Μετά την ανθοφορία σχηματίζονται και οι καρποί της σε απόχρωση του κίτρινου. Αντέχουν σε ξηρά εδάφη και σε χαμηλές θερμοκρασίες και προτιμούν τα ηλιόλουστα σημεία.

Η ακακία, μιμόζα ή γαζία. Στην Ελλάδα συναντούμε συνήθως την μιμόζα Νικαίας η οποία έχει γρήγορη ανάπτυξη και ανθίζει από Ιανουάριο μέχρι και Φεβρουάριο με άνθη ζωηρού κίτρινου χρώματος. Χρειάζεται γόνιμα με καλή αποστράγγιση εδάφη και ηλιόλουστες και απάνεμες θέσεις. Χρειάζεται υποστύλωση.

Η γαζία είναι από τα πιο μικρά είδη ακακίας. Τα άνθη είναι σφαιρικά σε μεγάλες ταξιανθίες με έντονο άρωμα. Η ανθοφορία της διαρκεί από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο.

Ο Χειμώνανθος: Ένας φυλλοβόλος θάμνος ξεχασμένος από τα ελληνικά φυτώρια, αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακός στην ανθοφορία του. Έχει κιτρινοκόκκινα άνθη πολύ αρωματισμένα και τα λουλούδια του είναι σαν αστράκια. Είναι ανθεκτικός στο κρύο με περίοδο ανθοφορίας από Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο. Φυτέψτε τον μόνο του στον κήπο ή σε μικρές συστάδες ανάμεσα από άλλα φυτά.

khpos14 2

ΧΡΩΜΑ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ, ΣΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΛΑΔΙΑ

Εκτός από τους φυλλοβόλους θάμνους που βγάζουν λουλούδια στους βλαστούς τους, υπάρχουν και άλλα φυτά που είτε προσφέρουν τα λουλούδια τους είτε έχουν χαρακτηριστικά χρώματα στους βλαστούς ή στα φύλλα τους μέσα στο χειμώνα.

Έρικα ή Ρείκι: Τα ρείκια περιλαμβάνουν πολλά είδη και ποικιλίες.
Το υβρίδιο ρείκι έχει ανθοφορία από Οκτώβριο έως Μάρτιο ενώ το ρείκι των Άλπεων έχει συνεχή ανθοφορία από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο. Αντέχουν στα σκιερά μέρη και θέλουν καλή αποστράγγιση στην τελική θέση φύτευση τους.

Η Καμέλια: Είναι αειθαλής θάμνος με πλούσιο φύλλωμα αλλά και αργή ανάπτυξη. Έχει εκπληκτική ανθοφορία από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο ανάλογα με την ποικιλία και το κλίμα. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο χιόνι, τον πάγο και την άμεση έκθεση στον ήλιο. Θέλει θέση σκιερή και απάνεμη. Απαιτεί όξινα εδάφη και συχνά ποτίσματα το καλοκαίρι.

Ο Κόρνος: Φυλλοβόλος θάμνος με έντονα κόκκινα κλαδιά που τον κάνει ξεχωριστό τους χειμερινούς μήνες. Έχει όρθια ανάπτυξη και ύψος που φθάνει τα δύο μέτρα τα οποία συνθέτουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Τα λουλούδια του είναι λευκά και εμφανίζονται την άνοιξη. Είναι φυτό χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες. Φυτεύεται μεμονωμένα ή σε ομάδες.

Η Μαώνια: Αειθαλής θάμνος με ενδιαφέρον τόσο στις ακανθώδεις παρυφές των φύλλων όσο και στα λουλούδια του, που εμφανίζονται το Φεβρουάριο ή Μάρτιο. Τα φύλλα γίνονται κοκκινωπά τους χειμερινούς μήνες. Τα άνθη του είναι σε κίτρινους βότρεις από Φεβρουάριο μέχρι Απρίλιο και τσαμπιά με μπλε καρπούς. Έχει ύψος περίπου ενάμισι μέτρο και όρθια ανάπτυξη και μπορεί και αντέχει και στην σκιά.