Dr Plus - Diatrofi

Κηπουρική

Τεύχος 26. Προστασία δέντρων από το κρύο

Σε νεαρά δενδρύλλια θα πρέπει να προστατέψουμε τον κορμό τους, μιας και καίγονται από τον ήλιο στην νότια και δυτική πλευρά τους. Για να τα προφυλάξουμε, μπορούμε να βάψουμε τον κορμό τους με φτηνό πλαστικό υδατοδιαλυτό λευκό ή υπόλευκο χρώμα για να αντανακλάται από τις ακτίνες του ήλιου. Τα βερνικοχρώματα είναι ακατάλληλα για αυτήν την δουλειά.

Μιας και ο Χειμώνας έχει κάνει την εμφάνισή του για τα καλά, καλό θα ήταν να προετοιμάσουμε και τα δέντρα μας!

khpos26 2

Άνεμος

Από τον άνεμο προκαλούνται τα περισσότερα προβλήματα, όπως το σπάσιμο των κλαδιών, μέχρι και ξερίζωμα των δέντρων αν οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί.

Από τον άνεμο κινδυνεύουν κυρίως τα αειθαλή δέντρα, χωρίς να λείπουν και οι εξαιρέσεις. Ο κίνδυνος αυξάνεται περισσότερο όταν πριν από τον άνεμο έχει βρέξει. Τότε το χώμα μαλακώνει και τα δέντρα είναι πιο βαριά.

khpos26 4

Δέντρα τα οποία έχουν πολλά φύλλα ή κλαδιά και είναι σχετικά εύθραυστο ξύλο, όπως η μιμίζα ή λεύκα αλλά και ο ευκάλυπτος και τα πεύκα, είναι αυτά που κινδυνεύουν. Το ίδιο συμβαίνει και στα μεμονωμένα δέντρα, περισσότερο από ότι στις συστάδες.

khpos26 3

Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα στηρίξουμε. Εδικά όταν τα δέντρα είναι νεαρά. Τοποθετήστε τα κατάλληλα στηρίγματα και δέστε τα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να κινηθεί ελαφρά το δέντρο. Ο πάσσαλος στήριξης μπαίνει στην πλευρά του δέντρου από όπου πνέει συνήθως ο άνεμος. Άλλος τρόπος στήριξης είναι με δυο, τρεις και τέσσερις πασσάλους καθώς και συρματόσκοινο στερεωμένο στο έδαφος.

Τον καλύτερο τρόπο για εσάς θα τον επιλέξετε ανάλογα την ένταση του ανέμου και την κατάσταση των δέντρων σας. Αν το δέντρο είναι πρόσφατα φυτεμένο καλό είναι να το δέσετε και συρματόσκοινα από όλες τις πλευρές.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα που κάνουμε τώρα δεν είναι το πραγματικό. Σκοπός του κλαδέματος είναι το αραίωμα, ώστε να μειώσει την αντίσταση του δέντρου στον άνεμο. Το πραγματικό κλάδεμα καλό είναι να το κάνουμε όταν πια ο χειμώνας φτάνει στο τέλος του.

Καλό τώρα είναι να αφαιρέσουμε ξερά και μισοσπασμένα κλαδιά. Στα αειθαλή δέντρα με πυκνό φύλλωμα και πολλά κλαδιά, θα πρέπει να αραιώσουμε κάπως την φυλλωσιά, τόσο ώστε να βλέπουμε μέσα από αυτήν και κάπως έτσι θα περνάει και ο άνεμος με αποτέλεσμα να μην πιέζονται τα κλαδιά.

Παγωνιά

Στην αρχές του χειμώνα καλό είναι να σταματάμε την λίπανση, για το λόγω ότι αυτή θα ευνοήσει την παραγωγή νέων βλαστών που θα κινδυνεύουν να καούν από την παγωνιά του χειμώνα.

Τα εσπεριδοειδή, η μουσμουλιά και το αβοκάντο μπορεί να χρειαστούν ιδιαίτερη φροντίδα και προστασία, αν βρίσκονται σε περιοχές με βαρύ χειμώνα. Εκτός από την διακοπή της λίπανσης, μπορεί να χρειαστούν και κάποιου είδους κατασκευή για να τα προστατεύσει από την παγωνιά.

khpos26 5

Βροχές

Ο χειμώνας εκτός από τους δυνατούς ανέμους και την παγωνιά, φέρνει και πολλές βροχές στο πέρασμα του. Καλό θα ήταν λοιπόν να σκαλίσουμε ελαφρά το χώμα γύρω από τους κορμούς των δέντρων για να μην λιμνάζει το νερό της βροχής και προκαλέσει ζημιές από ασθένειες.

Σε νεαρά δενδρύλλια θα πρέπει να προστατέψουμε τον κορμό τους, μιας και καίγονται από τον ήλιο στην νότια και δυτική πλευρά τους. Για να τα προφυλάξουμε, μπορούμε να βάψουμε τον κορμό τους με φτηνό πλαστικό υδατοδιαλυτό λευκό ή υπόλευκο χρώμα για να αντανακλάται από τις ακτίνες του ήλιου. Τα βερνικοχρώματα είναι ακατάλληλα για αυτήν την δουλειά.

khpos26 6

Ασθένειες και Εχθροί

Μπορεί η εικόνα των πεσμένων φύλλων στον κήπο μας να μας αρέσει, αλλά δεν θα έχει καθόλου καλά αποτελέσματα στην μετέπειτα ανάπτυξη των δέντρων και των θάμνων που έχουμε. Θα πρέπει να απομακρύνουμε με σκοπό να εμποδίσουμε τις ασθένειες καθώς και τους μελλοντικούς εχθρούς. Κυρίως θα πρέπει να γίνεται στα καρποφόρα δέντρα.

khpos26 7

  • Οι χειμερινοί ψεκασμοί με θερινό πολτό μειώνουν τα ανοιξιάτικα προβλήματα από αφίδες, κοκκοειδή και ψώρες.
  • Οι ψεκασμοί με χαλκούχα μυκητοκτόνα εμποδίζουν την ανάπτυξη των μυκήτων.
  • Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται πάντα σε ποτισμένα φυτά. Οι ψεκασμοί γίνονται σε μέρες με άπνοια, σχετική ξηρασία και ηλιοφάνεια. Αν βρέξει 48 ώρες μετά τον ψεκασμό, θα πρέπει να το επαναλάβετε!

Η ομάδα του Gardenmagazine