Dr Plus - Diatrofi

Κηπουρική

Τεύχος 33. Οικολογική φροντίδα στον κήπο

Δώστε στα φυτά σας ένα καλό ξεκίνημα στη ζωή. Αγοράστε τα καλύτερα που μπορείτε, σπείρετε και φυτέψτε τα σωστά και στις σωστές συνθήκες. Το φτωχό φύτεμα έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη ανάπτυξη και την φτωχή απόδοση σε όλη τους τη ζωή. Γι’ αυτό… προσοχή!

Θα πρέπει να προσέξετε:

  • Tο χώμα που θα βάλετε να πληρεί όλα τα θρεπτικά στοιχεία.
  • Την τοποθεσία. Ανάλογα με το αν το φυτό θέλει σκιά ή ήλιο.
  • Το πότισμα. Υπάρχουν φυτά που δεν χρειάζονται τόσο συχνά όσο άλλα. Καλό είναι να ελέγχετε το χώμα αν είναι νωπό ή όχι και να πράττετε αναλόγως
  • Τη φυτοπροστασία τους. Αντί να πάρετε έτοιμα χημικά σκευάσματα, προσπαθήστε να φτιάξετε τα δικά σας οικολογικά παρασκευάσματα.

Με σαπούνι κι αν το πλένεις…

Οι… επισκέπτες των φυτών είναι σε ετοιμότητα για να τα καταστρέψουν. Ώρα να τους καταπολεμήσετε!

  • Οι αφίδες κυρίως κατακλύζουν τις τριανταφυλλιές, αλλά και τα υπόλοιπα φυτά. Για να τις καταπολεμήσετε χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα με σαπούνι Μασσαλίας και νερό σε αναλογία 1:1. Για μεγαλύτερη εξόντωση μπορείτε να προσθέσετε και σκελίδες από σκόρδο.
  • Το σαπουνόνερο γενικά μπορεί να καταπολεμήσει πολλούς εχθρούς των φυτών σας, όπως σκουλήκια, αφίδες αλλά κι έντομα.

Γεμίστε τις λεκάνες σας με βραστό νερό

Βράστε νερό και ψεκάστε τα φυτά σας. Ο ψεκασμός ή το μπάνιο θα πρέπει να διαρκέσει 3 λεπτά, γιατί αλλιώς, εκτός από τα έντομα, θα κάψετε και τα φυτά σας.

Ένα πορτοκάλι την ημέρα…

Σκορπίστε φλούδες πορτοκαλιού γύρω από τα φυτά σας. Οι γυμνοσάλιαγκες τρελαίνονται γι’ αυτήν τη λιχουδιά, έτσι δεν ξαναεπιστρέφουν στη φωλιά τους. Θα πρέπει όμως να τους ρίχνετε καμιά ματιά για να τους μαζεύετε. Ακόμα τρελαίνονται και για λαχανόφυλλα… Η επιλογή είναι δική σας!

Μαζέψτε στάχτη

Αν υπάρχουν έντομα που ροκανίζουν τη βάση των δέντρων, τότε χρησιμοποιήστε περίπου 10 λίτρα στάχτη σε μικρά δέντρα και 35 λίτρα σε μεγάλα δέντρα.

Φέρτε την κουζίνα στον κήπο σας – Μυκητοκτόνο από μαγειρική σόδα

Ανακατέψτε μία κουταλιά του γλυκού σόδα μαζί με 1 λίτρο ζεστό νερό. Προσθέστε αν θέλετε μία κουταλιά του γλυκού υγρό πιάτων, για να κολλήσει το διάλυμα πάνω στα φυτά σας. Χρησιμοποιήστε το μία φορά την εβδομάδα.

Τα αβγά κάνουν καλό και στα φυτά

Αν σας περισσέψουν τσόφλια μην τα πετάξετε. Το ασβέστιο που έχουν τα προστατεύει από τη μαύρη κηλίδα (όταν παρουσιάζεται υγρασία στο έδαφος) και βελτιώνει τη γεύση των λαχανικών. Μαζέψτε τσόφλια, αφήστε τα να στεγνώσουν μία μέρα σε ανοιχτό χώρο. Θρυμματίστε τα κι ανοίξτε ένα λάκκο για να τα φυτέψετε. Αν σας περισέψουν, σκορπίστε τα και γύρω από τα φυτά σας για να μην πλησιάζουν οι γυμνοσάλιαγκες.

Ντύστε τα όλα στα λευκά…

Για να γλιτώσετε από τις κάμπιες μια και καλή, βάλτε σε ένα μπολ μία κούπα αλεύρι και δύο κουταλιές της σούπας πιπέρι καγιέν κι ανακατέψτε τα. Σουρώστε νωρίς το πρωί πάνω από κάθε φυτό κι αφήστε τα.

Ο πόλεμος των μυρμηγκιών

Πάρτε φλούδες από λεμόνια και πορτοκάλια και βράστε τις σε νερό για 10-15 λεπτά. Έπειτα σουρώστε το νερό σε ένα άδειο δοχείο κι όπως είναι ζεστό, χύστε το στη φωλιά τους. Κ άντε το 2-3 μέρες και θα δείτε ότι θα φύγουν μια για πάντα.

Αποφύγετε έντομα στα οπωροφόρα

Ένας εύκολος κι έξυπνος τρόπος είναι να πάρετε ένα λεμόνι ή ένα πορτοκάλι, ανάλογα το δέντρο που έχει πρόβλημα, κι από τα μισά και κάτω του καρπού να του βάλετε κόλλα. Έπειτα κρεμάστε το με ένα σπάγκο στο δέντρο και θα δείτε ότι άλλα τα έντομα θα έχουν πιαστεί!

Του ψεκασμού η ώρα

Πως και πότε ψεκάζουμε

Με απλές κινήσεις κατευθύνουμε το ψεκαστήρα έτσι, ώστε να βραχεί καλά το φυτό, για να έχει αποτέλεσμα η δραστική ουσία. Στεκόμαστε σε απόσταση τέτοια από το φυτό, ώστε ούτε να φεύγει στον αέρα το υγρό, αλλά ούτε και να το χτυπά με δύναμη. Η ιδανική στιγμή της μέρας για την εφαρμογή των φυτοφαρμάκων είναι νωρίς το πρωί, όταν ακόμα ο ήλιος δεν είναι δυνατός κι επικρατεί μία ελαφριά υγρασία.

Πριν

  • Η πρόληψη είναι καλύτερη από την καταπολέμηση.
  • Η καθαριότητα είναι πολύ σημαντική.

Τα εργαλεία θα πρέπει να καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση για την καλύτερη υγιεινή των φυτών σας. Θα πρέπει να πλένετε τις γλάστρες πριν φυτέψετε άλλο φυτό.

Κατά τη διάρκεια

Αν έρθει ή ώρα, δοκιμάστε πρώτα να σταματήσετε το πρόβλημα με πιο απλά οικολογικά σκευάσματα, κι αν δείτε ότι δεν φέρει αποτέλεσμα προχωρήστε στα μεγάλα μέσα.

  • Δεν ανακατεύετε ΠΟΤΕ διαφορετικά σκευάσματα.
  • Στα χημικά παρασκευάσματα ακουλουθήστε πάντα τους κανόνες.

Μετά

Δεν πιάνουμε τα φυτά, δεν μπαίνουμε στον κήπο, δεν κάνουμε συγκομιδή πριν περάσει ο κατάλληλος χρόνος, όπως αυτός αναγράφεται στη συσκευασία.

Για να έχετε έναν ωραίο κήπο ή ένα ζηλευτό μπαλκόνι γεμάτο χρώματα και μυρωδιές, χρειάζεται τα φυτά σας να ζουν σε έναν υγιή χώρο. Πιστεύω ότι με λίγη προσπάθεια μπορείτε να τους τον προσφέρετε!