Dr Plus - Diatrofi

e-food άρθρα Διατροφή και ζωή

Πώς αποφεύγουμε την αϋπνία

Aypnia

Αϋπνία είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή να διατηρήσει τον ύπνο του.

Η χρόνια έλλειψη ύπνου μεταφράζεται σε χρόνιο στρες και αύξηση κορτιζόλης. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται και ο οργανισμός γίνεται πιο ευάλωτος στη φλεγμονή και τις λοιμώξεις.

Τί δείχνουν οι στατιστικές

Στατιστικά, τα άτομα που υποφέρουν από αυπνία παρουσιάζουν:

  • 33% μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση άννοιας
  • 48% μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • 50% μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας

Πρόκειται για συχνό και βασανιστικό πρόβλημα, ενώ υπολογίζεται ότι το 30% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αϋπνία και το 10% έχει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις οι οποίες προκαλούν αϋπνία. Το καθημερινό άγχος είναι συχνή και σημαντική αιτία της αϋπνίας η οποία και αυτή με τη σειρά της επιτείνει το άγχος.

Αυτό έχει σαν συνέπεια να αυξάνεται στον οργανισμό η γκρελίνη, η ορμόνη της πείνας, και να μειώνεται η λεπτίνη. Η τελευταία είναι ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη, την πείνα και τη συμπεριφορά του μεταβολισμού. Σαν αποτέλεσμα έχουμε να κυριαρχεί περισσότερη πείνα.

Όλα τα παραπάνω συντελούν στο να μειώνεται η αίσθηση του κορεσμού, να αυξάνεται η όρεξη, ενώ υπάρχει ισχυρή επιθυμία για κατανάλωση  επεξεργασμένων τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη.

Πώς αντιμετωπίζεται

Πέρα από τη βοήθεια που προσφέρουν γιατροί και ψυχοθεραπευτές για την αντιμετώπιση και αποφυγή της αϋπνίας υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να βελτιώσει τον ύπνο του.

Κάποια από αυτά είναι:

  • Η καθιέρωση σταθερού ωραρίου ύπνου
  • Ανάλογο περιβάλλον υπνοδωματίου (θόρυβος , φωτισμός, θερμοκρασία)
  • Αποφυγή ηλεκτρονικών συσκευών από το  δωμάτιο
  • Τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός και οι θετικές σκέψεις

Ο ρόλος της διατροφής στην αυπνία

Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην αποφυγή της αϋπνίας παίζει και η διατροφή. Είναι απαραίτητο να υπάρχει καλό πρωινό, ενώ καλό είναι να προτιμώνται οι υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δέικτη για την καλύτερη ρύθμιση του ζαχάρου, άρα λιγότερες λιγούρες και μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια.

Βασικό ρόλο παίζει και  ο προγραμματισμός των γευμάτων ο οποίος βοηθάει τον οργανισμό να βιοχημικά ισορροπημένος και ήρεμος, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ ιδίως τις βραδινές ώρες.

Σχετικά με τον δημιουργό

Νάντια Δεληγιάννη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Νάντια Δεληγιάννη γεννήθηκε και ζει στον Βόλο. Είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), με μεταπτυχιακές σπουδές και εξειδίκευση στη Διατροφική και Ψυχολογική Αντιμετώπιση Διαταραχών (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity - Εθνικός Οργανισμός για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας – NCFED ). Αυτό της έχει δώσει την δυνατότητα να μπορεί να αντιμετωπίσει διατροφικά και Ψυχολογικά Διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η ψυχογενής παχυσαρκία . Επιπλέον έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων που αφορούν στην παιδική παχυσαρκία και την αθλητική διατροφή ενώ η ίδια έχει μιλήσει για την παιδική αθλητική διατροφή .Έχει αρθρογραφήσει σε τοπικά περιοδικά και εφημερίδες (Thessaliki press, Εφημερίδα Ταχυδρόμος). Παράλληλα είναι επιστημονική συνεργάτης στον τοπικό αθλητικό σύλλογο ενόργανης γυμναστικής ‘’Ιάσων’’ καθώς και στο γυμναστήριο Gym way. Έχει συμμετάσχει σε ομιλίες σε σχολεία καθώς και στην ημερίδα της Κοιν.Σ.Επ. με θέμα: «Ένταξη, Προσβασιμότητα, Παραγωγικότητα ΑμεΑ» όπου μίλησε για τη συμαντικότητα της διατροφής σε Άτομα με Αναπηρία. Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος και διατηρεί γραφείο στο Βόλο από το 2014 όπου παρέχει ανάλυση σύστασης σώματος και εξατομικευμένα προγράμματα για αύξηση και απώλεια βάρους σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις, διατροφικές διαταραχές, διατροφή αθλητών, διατροφή παιδιών και εφήβων, εγκυμοσύνη και θηλασμό.