Dr Plus - Diatrofi

e-food άρθρα Καθημερινή Διατροφή

Τροφές για την καταπολέμηση του άγχους

Stress

Από το πρωί που θα ανοίξει το μάτι μας τρέχουμε σαν τρελοί να τα προλάβουμε όλα. Οι ρυθμοί είναι γρήγοροι ειδικά όταν υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις. Εφτά διαφορετικές σκέψεις το δευτερόλεπτο «περνούν» από τον εγκέφαλο τότε.

Το άγχος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα ειδικά κάτω από τέτοιες συνθήκες πίεσης, επηρεάζοντας τη βιοχημική ισορροπία του σώματος. Θα μπορούσε άραγε η διατροφή να προλάβει ή έστω να μειώσει τα επίπεδα του άγχους που βιώνει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού;

Είναι σ’ όλους γνωστό πως η τροφή δίνει ενέργεια στον οργανισμό και ειδικότερα στον εγκέφαλο καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου. Ενίοτε, σας παχαίνει όταν το παρακάνετε.

Παρ’ όλα αυτά έχει και αγχολυτική δράση, βοηθώντας στη δημιουργία αλλά και στη δέσμευση της σεροτονίνης από τους υποδοχείς του εγκεφάλου. Στις τροφές υπάρχουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία ενισχύουν την καλή διάθεση. Όταν γίνονται και οι σωστοί συνδυασμοί επιτρέπουν στον εγκέφαλο να συνθέσει σεροτονίνη και άλλους νευροδιαβιβαστές οι οποίοι προάγουν την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση.

Τρόφιμα με αγχολυτική δράση

Υπάρχουν τρόφιμα που έχουν την ίδια αγχολυτική δράση με τη γυμναστική, τις βόλτες, τις αγκαλιές, τη μουσική.  Η διατροφή μπορεί να βάλει, λοιπόν, το χεράκι της και να γελάσει το χειλάκι σας με τα εξής τρόφιμα.

Τα βατόμουρα

Περιέχουν το αμινοξύ τυροσίνη, το οποίο παίρνει μέρος στη σύνθεση ντοπαμίνης. Η ουσία αυτή είναι υπεύθυνη για την ευφορία που αισθάνεστε μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου.

Το σπανάκι

Μαζί με τα υπόλοιπα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βοηθούν με τη σειρά τους στην καλυτέρευση της διάθεσης.

Τη μαύρη σοκολάτα

Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. Βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης και των ενδορφινών. Αναφερόμενοι στις ενδορφίνες θα ήταν καλό να διευκρινιστεί πως πρόκειται για τα φυσικά οπιοειδή του εγκεφάλου. Προάγουν το αίσθημα της ικανοποίησης προκαλώντας παράλληλα αντοχή στον πόνο.

Τα επίπεδα τους μπορούν να αυξηθούν μέσω της βαθειάς αναπνοής, κατά την διάρκεια της άσκησης και από την κατανάλωση φαγητού. Μπορούν να μειωθούν λόγω του στρες ή κάποιων γενετικών παραγόντων

Τον καφέ

Σε μικρές δόσεις, όχι παραπάνω από 2 φλιτζάνια ημερησίως, γιατί ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, ξυπνάει τον οργανισμό και προκαλεί ευεξία

Τους ξηρούς καρπούς και τα σπόρια

Περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο συμβάλλει με τη σειρά του στην έκκριση της σεροτονίνης

Τα λιπαρά ψάρια

Αποτελούν έναν ακόμα σύμμαχο.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα προερχόμενα από τα ψάρια, συνεισφέρουν στη βελτίωση του ψυχισμού και της πνευματικής ενέργειας, αλλά και στην ελάττωση του κινδύνου για εμφάνιση κατάθλιψης. Επιπλέον, τα ψάρια περιέχουν ψευδάργυρο ο οποίος είναι απαραίτητος για δεκάδες βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού.

Σε αντίθεση με τις πρωτεΐνες του κρέατος, οι πρωτεΐνες των λιπαρών ψαριών είναι πιο εύπεπτες και επιδρούν θετικότερα στα επίπεδα συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών, ευνοώντας έτσι την καλή διάθεση.

Θα ήταν χρήσιμο να τρώτε δύο ακόμα και τρεις μερίδες λιπαρών ψαριών εβδομαδιαίως

Τα όσπρια

Ανεβάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και στο πεπτικό σύστημα.

Επιπλέον, οι φυτικές τους ίνες βοηθούν το έντερο να λειτουργεί καλύτερα, ενισχύοντας έτσι την παραγωγή και άλλων νευροδιαβιβαστών. Συμβάλλουν επίσης στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου, αποτρέποντας έτσι τις απότομες μεταπτώσεις ενέργειας.

Το τζίντζερ

Είναι ισχυρό αντικαταθλιπτικό και βελτιωτικό της διάθεσης. Ο μηχανισμός δράσης τους σχετίζεται με την ιδιότητα του να ανεβάζει τη σωματική θερμοκρασία και να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Σεροτονίνη

Η σεροτονίνη, η ορμόνη της χαράς, ενισχύει την θετική διάθεση, και δίνει 3 μηνύματα στον εγκέφαλο:

• είμαι καλά
• έχω τον έλεγχο
• έχω χορτάσει

Με σωστή και ισορροπημένη διατροφή, συστηματική άσκηση και ενυδάτωση κατά την διάρκεια της μέρας σας, επιτυγχάνετε και τη μείωση του άγχους, αλλά και την απώλεια του περιττού βάρους.

Σχετικά με τον δημιουργό

Μαρία Παναγιωτοπούλου / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος