Dr Plus - Diatrofi

efood for ethought βιβλιοθήκη Καθημερινή Διατροφή

Μεγάλες νίκες απέναντι στο φαγητό

Η Βασιλική έγραψε αυτή την επιστολή προς τον εαυτό της. Στην παρούσα φάση της φαίνονται όλα πολύ εύκολα με τη διατροφή της.

Έπειτα από τόσο καιρό συμβουλευτικής και εκπαίδευσης πάνω στην διαταραγμένη σχέση της με την τροφή, το έκανε για να μην ξεχνάει ποτέ τις μεγάλες νίκες που έχει πετύχει μέχρι τώρα.

Ένα χαρτί γεμάτο σκέψεις

Στην φωτογραφία που φαίνεται να έχει σημειώσει χειρόγραφα τις σκέψεις της, περιγράφει το πώς διαχειρίστηκε ένα τυχαίο δύσκολο γεγονός μιας συγκεκριμένης μέρας.

Η Βασιλική εκπαιδεύτηκε στο πώς να αντιδρά σε παρόμοιες καταστάσεις. Είναι σημαντικό κάθε Επαγγελματίας Υγείας που σχετίζεται με άτομα που έχουν μία διαταραγμένη σχέση με την τροφή, να εκπαιδεύει τα άτομα σε αντίστοιχη αντανακλαστική συμπεριφορά.

Σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση τα θέματα άλλων ατόμων με Διατροφική Διαταραχή θα μπορούσαν να έχουν συντομότερη και ευνοϊκή εξέλιξη στο δρόμο προς την θεραπεία τους.

Η αξία της εκπαίδευσης Master Practitioner in Eating Disorders

Αυτή είναι τελικά και η σημασία της εκπαίδευσης Master Practitioner in Eating Disorders.  Δηλαδή το πώς να μπορείς να απολαμβάνεις την χαρά να βοηθάς τα άτομα που ζητούν την βοήθεια σου. Να απαλλάσσονται σιγά-σιγά από την διαταραχή και να ξεκινούν να απολαμβάνουν μία ουσιαστική σχέση με την τροφή. Απλώς καταγράφονται τα λόγια που σημείωσε η Βασιλική ως δώρο προς τον εαυτό της:

Σε παλαιότερες παρόμοιες καταστάσεις είχα ξεσηκώσει τα κυλικεία

“Πολύ χαρούμενη με την συνειδητοποίηση της διατροφικής διαχείρισης της μέρας. Σε παλαιότερες παρόμοιες καταστάσεις είχα ξεσηκώσει τα κυλικεία

Μεγαλύτερη χαρά έγκειται στο γεγονός ότι αυτό γίνεται εξαιρετικά αυτόματα. Τόσο αυτόματα, που δεν θα το επεσήμανα καν. Μπήκα όμως την διαδικασία της παρατήρησης και τελικά της επιβράβευσης.

Επιβράβευση όχι πια με φαγητό και γλυκά. Επιβράβευση με ένα ανακουφιστικό μπάνιο και περιποίηση του προσώπου και του σώματος που έγιναν άψογοι αρωγοί μου στην πολύωρη αναμονή. Έξτρα χαρά για την πίτα που δεν έφαγα γιατί δεν μου άρεσε.

Μοιάζει τόσο αυτονόητο αυτή τη στιγμή που σχεδόν ξεχνάω όλες τις πολλές φορές που «απλά» μπουκώθηκα με κάτι που δεν μου άρεσε απλά για γεμίσω τα κενά και να «γιατρέψω» το άγχος και το στρες.

Φρόντισα τη μέρα μου διαβάζοντας το βιβλίο μου.  Άκουσα όμορφες μουσικές. Έδωσα κίνηση ανεβοκατεβαίνοντας τις σκάλες ως τον 5ο τρεις με τέσσερις φορές όταν χρειάστηκε χωρίς τη χρήση του ασανσέρ.

Να τα λέμε κι αυτά! Δεν αισθάνθηκα πείνα και μεγάλη κούραση και εντέλει ήμουν πιο βοηθητική από ποτέ με μεγάλη μου χαρά και μέχρι εκεί που μπορούσα.

Ο μπαμπάς φώναζε να μην παιδευόμαστε και εγώ όχι μόνο δεν αισθάνθηκα παιδεμό αλλά το είδα σαν μια εξαιρετική ευκαιρία να δοκιμαστώ και τελικά το απόλαυσα!”

Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas