Dr Plus - Diatrofi

efood for ethought βιβλιοθήκη

Πόσο κρέας μπορεί να φάει κάποιος και το σύνδρομο της φανταστικής εγκυμοσύνης

Exelixi

Μέρος από τις πιο όμορφες στιγμές του καλοκαιριού είναι η δυνατότητα να διαβάσεις πολλά και διαφορετικά βιβλία. Να αξιοποιείς με δημιουργικό τρόπο τον ελεύθερο χρόνο.

Από τα πιο ενδιαφέροντα αναγνώσματα που είχα την χαρά και την τύχη να πέσει στα χέρια μου, είναι το βιβλίο «Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους». Συγγραφέας είναι η Sang Hee Lee και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Tο συγκεκριμένο βιβλίο σε κάθε σελίδα του σε συναρπάζει με τις εξαιρετικές πληροφορίες που παρουσιάζει. Παραθέτω δύο σημαντικά αποσπάσματα που μου έκαναν πολύ μεγάλη εντύπωση.

«Ουδέν κρέας καλό αμιγές κακού»

Οι άνθρωποι ολοκλήρωσαν την γενετική τους προσαρμογή προς την κατανάλωση κρέατος και επιβίωσαν αφού διένυσαν μια μακρά και οδυνηρή διαδρομή.

Μπορέσαμε τελικά να βασιστούμε στο ότι μπορούσαμε να αποκτήσουμε ζωική πρωτεΐνη και λίπος μέσω του κυνηγιού. Όμως οι κυνηγητικές ικανότητες δεν ήταν από μόνες τους αρκετές για να μας κάνουν λάτρεις του κρέατος. Χρειάστηκε γενετική προσαρμογή για να μπορούμε να προσλαμβάνουμε τόσο πολύ κρέας.

Κρεατοφαγία με αντάλλαγμα την άνοια

Η απολιποπρωτεΐνη, η πρωτεΐνη που καθαρίζει το αίμα από τα λιπαρά συστατικά, συνδέεται επίσης με την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών όπως:

  • Η νόσος αλτσχάιμερ
  • Η άνοια
  • Το εγκεφαλικό

Κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι το γονίδιο της απολιποπρωτεΐνης είναι η άμεση αιτία για όλες αυτές τις ασθένειες που συνδέονται με το γήρας. Εάν ισχύει αυτό, τότε γιατί οι άνθρωποι φέρουν ακόμα ένα τόσο επικίνδυνο γονίδιο; Δεν θα έπρεπε η φυσική επιλογή να είχε εξαφανίσει ένα γονίδιο που προκαλεί τέτοιες σοβαρές ασθένειες και τον θάνατο;

Γιατί να κουβαλάμε ακόμα ένα γονίδιο που μας γερνάει;

Το ότι φέρουμε ακόμα ένα γονίδιο που οδηγεί στην διαδικασία του γήρατος εξηγείται από την εξελικτική βιολογία με διάφορες υποθέσεις. Μία εκ των οποίων είναι η «πλειοτροπία». Η σύνδεση δηλαδή ενός γονιδίου με πολλαπλά γνωρίσματα.

Ας υποθέσουμε ότι ένα συγκεκριμένο πλειοτροπικό γονίδιο είναι ωφέλιμο κατά την παιδική και νεανική ηλικία αλλά βλαπτικό κατά την γεροντική. Θα εξαφανιστεί αυτό το γονίδιο από την γονιδιακή δεξαμενή λόγω της βλάβης που προξενεί στις μεγάλες ηλικίες;

Καθώς είναι «πλειοτροπικό», το γονίδιο αυτό είναι υπεύθυνο ταυτόχρονα και για το όφελος κατά την παιδική ηλικία και για την βλάβη κατά την γεροντική.

Το όφελος κατά την παιδική και νεανική ηλικία υπερτερεί της βλάβης που επέρχεται αργότερα στη ζωή, και επομένως το γονίδιο δεν θα απομακρυνθεί από φυσική επιλογή. Η φυσική επιλογή ευνοεί την παιδική και νεανική ηλικία περισσότερο από ότι τα χρόνια μετά από αυτά της αναπαραγωγικής ικανότητας.

Η τάση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξηγήσει την ύπαρξη της απολιποπρωτεΐνης Ε4 (ΑPOE4). Το γονίδιο για αυτή την πρωτεΐνη υπάρχει ακόμα στην γονιδιακή μας δεξαμενή επειδή το όφελος από το καθάρισμα του αίματος από τα λιπαρά συστατικά είναι μεγαλύτερο από την βλάβη που συνδέεται με το αλτσχάιμερ ή το εγκεφαλικό.

Μια εύλογη απορία

Η ικανότητα μας να τρώμε κρέας έρχεται με ένα κόστος. Θα μπορούσε όμως να ρωτήσει κάνεις «η χορτοφαγία θα εξαφάνισε τον κίνδυνο της άνοιας αν κάποιος θα την ξεκινούσα στην γεροντική ηλικία;» Η απάντηση δυστυχώς είναι όχι.

Στο πέρασμα του χρόνου το γονίδιο της απολιποπρωτεΐνης μας βοήθησε να επιβιώσουμε μεταμορφώνοντάς μας σε λάτρεις του κρέατος και είναι εδώ για να μείνει, ανεξάρτητα από τις επιλογές του διαιτολογίου μας σήμερα.

Το σύνδρομο της φανταστικής ανδρικής εγκυμοσύνης

Μία από τις επαγγελματικές μου απορίες ήταν όταν παρακολουθούσα διατροφικά μία έγκυο γυναίκα. Σχεδόν με το τέλος της εγκυμοσύνης, παρατηρούσα ότι και ο σύζυγος είχε πάρει σχεδόν τα ίδια κιλά. Αυτήν την απορία μου την έλυσε το εν λόγω βιβλίο.

Σύμφωνα με το βιβλίο «Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους», οι πατέρες συμμετέχουν επίσης και σε κάτι πέρα από την φροντίδα του παιδιού.

Συμπονετική εγκυμοσύνη

Παραδόξως, ένας μεγάλος αριθμός ανδρών βιώνουν κάτι που ονομάζεται “συμπονετική εγκυμοσύνη”, η οποία περιλαμβάνει:

  • Πρωινές ναυτίες
  • Πρόσληψη βάρους
  • Πόνο στο στομάχι παρόμοιο με την αίσθηση της κίνησης του μωρού μέσα στη μήτρα

Κάποιες φορές αισθάνονται ακόμα και τους πόνους του τοκετού δίπλα στην γυναίκα τους την ώρα που γεννά. Αυτό το βίωμα της φανταστικής εγκυμοσύνης και του τοκετού δεν είναι μόνο ψυχολογικό.  Είναι επίσης σαφώς σωματικό.

Στους άντρες των οποίων η γυναίκα είναι έγκυος καθρεφτίζονται οι ορμονικές αλλαγές της γυναίκας από τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης μέχρι την επιλόχειο περίοδο. Κάποιες φορές ακόμα και οι διάφοροι πολιτισμοί προτρέπουν σε αυτό το συμπονετικό μοίρασμα του πόνου.

Σε παραδοσιακές Κορεατικές κοινωνίες, λόγου χάρη, η γυναίκα που γεννά θα περάσει τον πόνο του τοκετού κρατώντας τον κότσο του συζύγου της.

Στην ανθρωπολογία αυτή η φανταστική ή συμπονετική εγκυμοσύνη και η εμπειρία του τοκετού ονομάζεται «σύνδρομο κουβέιντ». Δείχνει ότι η βιολογία και ο πολιτισμός έχουν μάθει να δουλεύουν μαζί, για να βοηθήσουν στην προετοιμασία του πατέρα για το νέο του ρόλο στο μεγάλωμα του παιδιού.

Sang Hee Lee

Η Sang Hee Lee Είναι καθηγήτρια ανθρωπολογίας και αναπληρώτρια κοσμήτορας στο κολλέγιο ανθρωπιστικών επιστημών, τεχνών και κοινωνικών επιστημών του Πανεπιστημίου της California, στο Ρίβερσάιντ.

Το βιβλίο «Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους» από τις εκδόσεις Ψυχογιός είναι ένα από τα 10 καλύτερα επιστημονικά έργα που εκδόθηκαν το 2018. Μέσα από εξαιρετικές πληροφορίες μας μεταφέρει με τον πιο κατανοητό τρόπο από πού ήρθαμε και πως φτάσαμε ως εδώ.

Εξερευνώντας το μονοπάτι της εξέλιξης ως την εποχή μας, η συγγραφέας μας βοηθά να κατανοήσουμε προς τα που κατευθυνόμαστε και να απαντήσουμε στο πιο πιεστικό ερώτημα. Εξακολουθεί η ανθρωπότητα να εξελίσσεται;

Photo by Eleni Zoumbanea

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas