Dr Plus - Diatrofi

efood for ethought βιβλιοθήκη Ψυχολογία

Τί είναι τα προσωπικά όρια;

Prosopika-Oria

Τα προσωπικά όρια είναι τα όρια και οι κανόνες που θέτουμε για τους εαυτούς μας μέσα στις σχέσεις. Ένα άτομο με υγιή όρια μπορεί να πει “όχι” στους άλλους όταν το επιθυμεί. Επίσης  έχει την άνεση και μπορεί να βιώσει την οικειότητα και να συνδεθεί με τους άλλους με έναν υγιή τρόπο

Ένα άτομο που πάντα κρατά τους άλλους σε απόσταση (είτε συναισθηματική είτε σωματική) θεωρείται πως έχει άκαμπτα όρια. Εναλλακτικά, κάποιος που τείνει να ασχολείται υπερβολικά με τους άλλους θεωρείται πως έχει ελαστικά όρια.

 

Κοινά χαρακτηριστικά ατόμων με άκαμπτα, ελαστικά και υγιή όρια

Άκαμπτα Όρια Ελαστικά Όρια Υγιή Όρια
Αποφεύγει την οικειότητα και τις στενές σχέσεις.

Είναι απίθανο να ζητήσει βοήθεια.

Έχει λίγες στενές σχέσεις.

Είναι πολύ προστατευτικό σε θέμα προσωπικών πληροφοριών.

Μπορεί να φαίνεται στους άλλους “αποκομμένο” ακόμη και σε ρομαντικούς συντρόφους.

Κρατά τους άλλους σε απόσταση για να αποφύγει την πιθανότητα απόρριψης.

 Μοιράζεται υπερβολικά τα προσωπικά του

Δυσκολία να πει «όχι» στα αιτήματα άλλων.

Υπερβολική ενασχόληση με τα προβλήματα των άλλων.

Εξαρτάται από τις απόψεις των άλλων.

Αποδέχεται την κακομεταχείρηση και την ασέβεια.

Φοβάται την απόρριψη όταν δεν “ακολουθεί” άλλους.

Εκτιμά και υποστηρίζει τις απόψεις του

Δεν συμβιβάζεται με τις αξίες των άλλων

Μοιράζεται προσωπικά στοιχεία με τον κατάλληλο τρόπο (ούτε πολύ ούτε λίγο).

Γνωρίζει τις προσωπικές του ανάγκες και μπορεί να τις επικοινωνήσει.

Είναι εντάξει όταν άλλοι του λένε «όχι».

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι διατηρούν έναν συνδιασμό των παραπάνω χαρακτηριστικών. Για παράδειγμα, κάποιος θα μπορούσε να έχει υγιή όρια στη δουλειά, ελαστικά όρια στις ρομαντικές σχέσεις και ένα συνδιασμό και των τριών τύπων στην οικογένειά του.

Η καταλληλη χρήση των ορίων εξαρτάται από τη ρύθμιση και την ταξινόμησή τους. Κάτι που είναι κατάλληλο να πείτε όταν βρίσκεστε έξω με φίλους μπορεί να μην είναι κατάλληλο να το πείτε όταν εργάζεστε.

Ακόμη τα όρια διαφέρουν ανάλογα με την πολιτισμική κουλτούρα του κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, σε ορισμένους πολιτισμούς θεωρείται ανάρμοστο να εκφράζονται δημοσίως τα συναισθήματα ενώ σε άλλους πολιτισμούς, ενθαρρύνεται η συναισθηματική έκφραση.

Διάφοροι τύποι ορίων

Φυσικά όρια

Αναφέρονται στον προσωπικό χώρο και στο άγγιγμα. Τα υγιή φυσικά όρια περιλαμβάνουν την επίγνωση σχετικά με το τι είναι κατάλληλο και τι όχι, σε διάφορα περιβάλλοντα και τύπους σχέσεων (αγκαλιά, χειραψία ή φιλί). Τα φυσικά όρια ενδέχεται να παραβιαστούν εάν κάποιος σας αγγίξει όταν δεν θέλετε, ή όταν εισβάλλει στον προσωπικό σας χώρο χωρίς την άδειά σας.

Πνευματικά όρια

Αναφέρονται σε σκέψεις και ιδέες. Τα υγιή πνευματικά όρια περιλαμβάνουν τον σεβασμό των ιδεών των άλλων και την επιλογή της κατάλληλης συζήτησης (πρέπει να μιλήσουμε για τον καιρό ή την πολιτική;). Τα πνευματικά όρια παραβιάζονται όταν κάποιος απορρίπτει ή υποτιμά τις σκέψεις ή τις ιδέες κάποιου άλλου.

Συναισθηματικά όρια

Αναφέρονται στα συναισθήματα ενός ατόμου. Τα υγιή συναισθηματικά όρια περιλαμβάνουν περιορισμούς σχετικά με το πότε πρέπει να μοιράζεστε και πότε να μην μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες.

Για παράδειγμα, σταδιακή ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών κατά την ανάπτυξη μιας σχέσης, σε αντίθεση με την αποκάλυψη όλων των προσωπικών πληροφοριών σε όλους. Τα συναισθηματικά όρια παραβιάζονται όταν κάποιος επικρίνει, υποτιμά ή ακυρώνει τα συναισθήματα ενός άλλου ατόμου

Σεξουαλικά όρια

Αναφέρονται στις συναισθηματικές, πνευματικές και σωματικές πτυχές της σεξουαλικότητας. Τα υγιή σεξουαλικά όρια περιλαμβάνουν αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό των περιορισμών και επιθυμιών μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων. Τα σεξουαλικά όρια μπορούν να παραβιαστούν με ανεπιθύμητη σεξουαλική επαφή, πίεση για σεξουαλικές πράξεις και ανεπιθύμητα σεξουαλικά σχόλια.

Υλικά όρια

Αναφέρονται σε χρήματα και περιουσιακά στοιχεία. Τα υγιή υλικά όρια περιλαμβάνουν τον καθορισμό ορίων για το τι θα μοιραστείτε και με ποιον.

Για παράδειγμα, μπορεί να θεωρείτε κατάλληλο να δανείσετε το αυτοκίνητο σας σε ένα μέλος της οικογένειας, αλλά πιθανώς όχι σε κάποιον που συναντήσατε σήμερα το πρωί. Τα υλικά όρια παραβιάζονται όταν κάποιος κλέβει ή καταστρέφει τα υπάρχοντα ενός άλλου ατόμου ή όταν το πιέζει να του δώσει ή να του δανείσει τα υπάρχοντά του.

Χρονικά όρια

Αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο χρησιμοποιεί το χρόνο του. Για να έχει υγιή χρονικά όρια, ένα άτομο πρέπει να αφιερώσει επαρκή χρόνο για κάθε κάθε πτυχή της ζωής του, όπως η εργασία, οι σχέσεις και τα χόμπι. Τα χρονικά όρια παραβιάζονται όταν ένα άλλο άτομο απαιτεί και καταναλώνει πάρα πολύ από το χρόνο κάποιου άλλου ή όταν δεν υπάρχει ισορροπία στην κατανομή του χρόνου.

Πηγή: TherapistAid.com

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Σοφία Μπάμπου / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Διαιτολόγος Διατροφολόγος