Dr Plus - Diatrofi

Διατροφή και τροφή

Be healthy tips: Kρυολόγημα- Διατροφή 1-0

ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ,ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ,ΤΗΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ ΡΙΝΙΤΙΔΑΣ.

  •  Τροφές που ωφελούν: καυτερές πιπεριές, κάρι, σκόρδο, πλούσιες σε βιτ.C τροφές, σούπες με κοτόπουλο ή ψάρι, γιαούρτι
  • Τροφές που ενδέχεται να βλάψουν: γάλα

Ένας από τους πιο εξειδικευμένους σε αυτές τις παθήσεις γιατρός ο Dr.Ziment,καθηγητής του UCLA,διαπίστωσε  ότι τροφές που χρησιμοποιούνται για αιώνες στην καταπολέμηση ασθενειών του αναπνευστικού παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες με τα φάρμακα που χορηγούνται σήμερα.

Διαθέτουν δηλ. κοινή δράση:αραιώνουν τις εκκρίσεις των πνευμόνων και βοηθούν στην ομαλή αποβολή τους με τον βήχα ώστε να μην δημιουργείται απόφραξη των αναπνευστικών οδών.

Στον κατάλογο των τροφών αυτών που καταπολεμούν τις παθήσεις του αναπνευστικού δεσπόζει η καυτερή πιπεριά καθώς και άλλες πικάντικες τροφές.Ακόμη κι ο Ιπποκράτης συνταγογραφούσε ξίδι και πιπέρι για την ανακούφιση από λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Συγκεκριμένα,η ουσία του κόκκινου πιπεριού είναι η καψαϊκίνη,η οποία εμφανίζει ομοιότητες ως προς την χημική σύσταση με φαρμακευτικά διαλύματα που χορηγούνται σε μορφή σιροπιού για τον βήχα και το κρυολόγημα.

Η αλιίνη,ουσία που προσδίδει στο σκόρδο την χαρακτηριστική γεύση,μετατρέπεται στον οργανισμό σε θεραπευτική ουσία όμοια ένα κλασικό φάρμακο που ρυθμίζει τη ροή των βλεννών και χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Ευρώπη.

Μάλιστα  για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα,συνίσταται να προσθέτουμε στη σούπα άφθονο σκόρδο,κρεμμύδια,πιπέρι και άλλα μπαχαρικά όπως κάρι και τσίλι ως ιδανικό φάρμακο για τον ιό της γρίπης.Είναι προτιμότερο να καταναλώνει κανείς το ζωμό αργά κι όχι βιαστικά,διότι επενεργεί θεραπευτικά για περίπου μισή ώρα,γι’αυτό η εισχώρηση των δραστικών παραγόντων πρέπει να είναι αργή και σταθερή.

Πικάντικες συμβουλές για τα προβλήματα του αναπνευστικού(ιγμορίτιδα,βρογχίτιδα, αποσυμφόρυση αναπνευστικού):

-Ρίξτε 10 έως 20 σταγόνες tabasco σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το ή κάντε γαργαρισμούς.

 -Μασήστε λίγο καυτερή πιπεριά.

 -Καναλώστε ένα πικάντικο μεξικάνικο γεύμα!

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Βίκυ Παπαβασιλείου- Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

βιογραφικό
Η Βίκυ Παπαβασιλείου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Ιταλικού Κρατικού Πανεπιστήμιου (Facolta’ Di Medicina e Chirurgia Di Firenze) όπου φοίτησε με επιτυχία στην ειδικότητα της διαιτολογίας. Η διατριβή και κατ’ επέκταση η πτυχιακή της εργασία, ήταν πάνω στην συμβολή της διατροφής στις επιπλοκές της εκκολπωμάτωσης και εκκολπωματίτιδας (παθήσεις του παχέως εντέρου) και τη συμβολή που έχει η πρόληψη όσον αφορά την καταπράϋνση του ασθενούς πάνω στη συγκεκριμένη ασθένεια. Αποφοίτησε το 2002 με γενική βαθμολογία 99/110 (αντίστοιχη ελληνική βαθμολογία 8.8).

Με την ολοκλήρωση των σπουδών της η Βίκυ Παπαβασιλείου κέρδισε πολύτιμη εργασιακή εμπειρία κάνοντας την πρακτική της εξάσκηση (20 μήνες) σε ιταλική νοσοκομειακή μονάδα. Βλέποντας στην πράξη τη συμβολή της διατροφής στους ασθενείς, ανέπτυξε παράλληλα την ανθρωποκεντρική προσέγγιση της επιστήμης. Ήταν υπεύθυνη τόσο για την επεξεργασία και την εφαρμογή διαιτολογικών προγραμμάτων στους νοσηλευόμενους, όσο και για τον έλεγχο της αποδεκτικότητας της εκάστοτε εξατομικευμένης σύμφωνα με τη πάθηση διατροφής τους.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2002, εργάστηκε εκτενώς ως διαιτολόγος (κατέχοντας παράλληλα την άδεια λειτουργίας) σε 3 διαφορετικά ιατρεία και ινστιτούτα με θέμα την ανθρώπινη διατροφή, την τροφική συμβατότητα και την ιατρική προσέγγιση της διαιτολογίας. Η πολύπλευρη εργασιακή της εμπειρία την οδήγησε στο να βοηθήσει με επιτυχία σημαντικό αριθμό ανθρώπων με χρόνιες παθήσεις, παχυσαρκία, διατροφικές διαταραχές και διάφορα προβλήματα υγείας, που απαιτούν ιδιαίτερο διαιτητικό χειρισμό.

Από τον Ιανουάριο του 2009 λειτουργεί το δικό της ανεξάρτητο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή του Αμαρουσίου.Παραμένει στην πρώτη γραμμή της επιστήμης, συμμετέχοντας και παρακολουθώντας συστηματικά τις εξελίξεις της διαιτολογίας, μέσω των τακτικών Συνεδρίων και Ημερίδων που πραγματοποιούνται. Το πελατολόγιο της καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μιλάει και γράφει άριστα Ιταλικά, ενώ γνωρίζει Ισπανικά και Αγγλικά σε καλό επίπεδο.

Είναι μέλος του Πανελλήνιου και του Ιταλικού Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας.
Παπαβασιλείου Βίκυ
Βύρωνος 58 - Πεύκη | T.K 151 21
Τηλ: 210 80.68.235
Κινητό: 693 469 5454
Email: info@vickypapavasileiou.gr
http://www.vickypapavasileiou.gr/index.html