Dr Plus - Diatrofi

Διατροφή και τροφή Ιχνοστοιχεία Συστατικά

Σίδηρος: Τροφή & απορρόφηση

photo by


Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό (ιχνοστοιχείο, δηλαδή το σώμα το χρειάζεται καθημερινά σε μικρές ποσότητες) ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας.

Σήμερα, η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο συχνή διατροφική ανεπάρκεια. Στη σιδηροπενική αναιμία, εκτός από χαμηλή αιμοσφαιρίνη και χαμηλό MCV (Μέσος όγκος ερυθρών αιμοσφαιρίων), υπάρχει ελαττωμένος σίδηρος και φερριτίνη ορού.

Συμπτώματα όπως εύκολη κόπωση και αδυναμία, τάσεις λιποθυμίας, δύσπνοια, ευαισθησία στις λοιμώξεις, ωχρό δέρμα, κακή διάθεση, αδυναμία συγκέντρωσης, μειωμένη ανοχή στο κρύο, υπνηλία και απώλεια μαλλιών είναι ενδεικτικά της σιδηροπενικής αναιμίας, αλλά όχι ειδικά για αυτή.

Η μέτρηση του σιδήρου στον ορό έχει περιορισμένη διαγνωστική αξία, καθώς παρουσιάζει μεγάλο εύρος φυσιολογικών τιμών τόσο κατά τη διάρκεια του 24ώρου, όσο σε λοιμώξεις κτλ. Αντίθετα, η  φερριτίνη, αντικατοπτρίζει τις αποθήκες σιδήρου στον οργανισμό και είναι πιο αξιόπιστη.

Ο σίδηρος αποτελεί σημαντικό συστατικό της χρωστικής του αίματος, της αιμοσφαιρίνης, η οποία μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων μεταφέρει το οξυγόνο στο σώμα και της μυοσφαιρίνης (αντίστοιχη της αιμοσφαιρίνης στους μύες) για την απελευθέρωση ενέργειας.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου 2 με 4 γραμμάρια σιδήρου. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα του σιδήρου RDA είναι 8mg την ημέρα για ενήλικες άνδρες και 18mg/ημέρα για ενήλικες γυναίκες.

Ωστόσο, επικίνδυνη είναι και η τοξικότητα από υπερπρόσληψη σιδήρου (κυρίως μέσω συμπληρωμάτων), ιδιαίτερα σε παιδιά. Επίπεδα πρόσληψης της τάξης των 20mg σιδήρου/kg προκαλούν οξεία τοξικά συμπτώματα σε παιδιά και ο σίδηρος σε δεκαπλάσιες ποσότητες, μπορεί να έχει μοιραία αποτελέσματα. Στους ενήλικες, μια δόση 100g σιδήρου είναι θανατηφόρα, εκτός αν χορηγηθεί το κατάλληλο αντίδοτο.

Συνεπώς, η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου πρέπει να γίνεται μόνο υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού σας, ενημερώνοντάς τον για την παράλληλη πρόσληψη σιδήρου από άλλα σκευάσματα (πολυβιταμίνη, συμπλήρωμα κατά της τριχόπτωσης κτλ). Καλό θα είναι να παίρνετε το συμπλήρωμα μαζί με πηγή βιταμίνης C, μία ώρα πριν ή δύο ώρες μετά από ένα γεύμα.

Σε περίπτωση ύπαρξης αναιμίας η διατροφή από μόνη της πιθανόν να μην μπορέσει να εξασφαλίσει την πλήρη αποκατάσταση των τιμών, αλλά μπορεί να ενισχύσει την θεραπεία και κυρίως να προσφέρει πρόσληψη από υποτροπή.

Η βιοδιαθεσιμότητα σιδήρου στον οργανισμό εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες.

Δες για τον σίδηρο και την τροφή εδώ:

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 

  1. Cook JD. Iron deficiency Anaemia. Baillieres Clin Haematol, 7;4:787-804, 1994.
  2. “Dietary Reference Values for Food, Energy and Nutrients for the United Kingdom”, Dept. of Health, HMSO, 1991.
  3. http://www.irondisorders.org/diet/
  4. Nutritional and physiological significance The Report of the British Nutrition Foundation’s Task Force
  5. https://fnic.nal.usda.gov/sites/fnic.nal.usda.gov/files/uploads/DRIEssentialGuideNutReq.pdf

Σχετικά με τον δημιουργό

Κυριακή Απέργη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ονομάζομαι Απέργη Κυριακή. Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010. Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην κοιλιοκάκη και ολοκλήρωσε την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αττικό" και "Αλεξάνδρα".
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society - BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την κλινική διατροφή και σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αναγνωρισμένους φορείς.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life- coaching και Focus in Solution Therapy.
Παρακολουθώ και ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site (www.diatrofi.gr) και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει σε βιβλία διατροφής και ψυχολογίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας diatrofi και keadd.