Dr Plus - Diatrofi

Φυσικά...Βιολογικά

Ακατέργαστη Φυτρωμένη Βρώμη σε Νιφάδες

Γράφτηκε απο Administrator

‘Με τα οφέλη των φυτρωμένων ωμών τροφών’

Λόγω των ωφέλιμων ιδιοτήτων τους, τα ενεργοποιημένα τρόφιμα γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα και προτιμώνται από τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής. Πιθανόν να έχετε ακούσει για το μούλιασμα των σπόρων και ξηρών καρπών που ενισχύει τα θρεπτικά συστατικά τους και απενεργοποιεί τους αναστολείς ενζύμων. Το μούλιασμα αποτελεί τη διαδικασία  ‘ενεργοποίησης’ των ενζύμων που περιέχουν οι καρποί, αποκομίζοντας έτσι τα μέγιστα οφέλη από την κατανάλωση τους. Οι πρόγονοι μας ενεργοποιούσαν τα τρόφιμα εδώ και εκατοντάδες χρόνια για να διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης και να μεγιστοποιήσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Τα Ενεργοποιημένα θα τα συναντήσετε και ως Φυτρωμένα (activated, sprouted). Τα ενεργοποιημένα τρόφιμα αναφέρονται κυρίως σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ή όσπρια  που ενυδατώνονται για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της βλάστησης και να αδρανοποιηθούν οι αναστολείς ενζύμων.

Η διαδικασία παραγωγής φύτρων (activation) από σπόρους και καρπούς ξεκλειδώνει τις αδρανοποιημένες δυνάμεις της φύσης, ενώ η εν συνεχεία ήπια αποξήρανσή τους σε θερμοκρασία κάτω των 42 ° C, τις διατηρεί αναλλοίωτες με όλα τα ωφέλιμα ιχνοστοιχεία  τους. Μερικά από τα οφέλη των ενεργοποιημένων τροφών είναι:

  • Τα πολύτιμα ένζυμα, τα οποία συμμετέχουν στην πεπτική διαδικασία και χρησιμεύουν στο να διασπούν τις τροφές και να απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά τους, είναι πιθανόν να εξουδετερώνονται μερικώς ή σε μεγάλο βαθμό, από τους αναστολείς ενζύμων (enzyme inhibitors), που βρίσκονται σε δημητριακά και σπόρους. Η διαδικασία της βλάστησης αδρανοποιεί αυτούς τους αναστολείς από τους σπόρους & τα δημητριακά, καθιστώντας έτσι την λαμβανόμενη τροφή, πιο εύπεπτη και εύκολα βιοδιαθέσιμη στον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας φύτρωσης, μέρος του αμύλου των δημητριακών μετατρέπεται σε σάκχαρα, ενώ οι αφλατοξίνες, ισχυρές καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στα δημητριακά, απενεργοποιούνται.
  • Οι φυτρωμένες ωμές τροφές έχουν αυξημένες ποσότητες σε βιταμίνη C, καροτένιο & ένζυμα.
  • Η διαδικασία φύτρωσης παράγει βιταμίνη C, αυξάνει την περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β2, Β5 & Β6 και αυξάνει επίσης τα επίπεδα καροτενίου έως και 8 φορές.
  • Σε όλα τα δημητριακά & τους σπόρους υπάρχει παρουσία φυτικού οξέος (ινοσιτολικό εξαφωσφατίδιο). Το φυτικό οξύ δεσμεύει σημαντικά ανόργανα στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, σχηματίζοντας διαλυτά ή μη συμπλέγματα που δεν είναι διαθέσιμα προς απορρόφηση από τον οργανισμό. Ως εκ τούτου προκαλεί ελλείψεις αυτών των σημαντικών ανόργανων στοιχείων στο σώμα. Η διαδικασία φύτρωσης εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό, το φυτικό οξύ και ως εκ τούτου διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό η πρόσληψη των παραπάνω ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό.
  • Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας φύτρωσης, παράγονται πολυάριθμα ένζυμα που βοηθούν στην πέψη και τη βιοδιαθεσιμότητα των ιχνοστοιχείων των τροφών που καταναλώνονται.

Εξαιρετικές ιδέες που συγκεντρώνουν τα οφέλη των ενεργοποιημένων τροφίμων, είναι η Ακατέργαστη (Ωμή), Φυτρωμένη Βρώμη, οι Ακατέργαστοι (Ωμοί) Φυτρωμένοι Σπόροι Ηλίανθου και οι Ακατέργαστοι (Ωμοί) Φυτρωμένοι Σπόροι Φαγόπυρου της Sun & Seed.

Η Βιολογική, Ωμή, Φυτρωμένη Βρώμη σε Νιφάδες από την Sun & Seed έχει ενεργοποιηθεί με νερό, έχει βλαστήσει και στη συνέχεια έχει αφυδατωθεί σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 40οC προκειμένου να διατηρήσει αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά της συστατικά. Το μούλιασμα και το στέγνωμα των σπόρων σε καθαρό νερό αφαιρεί τους αναστολείς ενζύμων και έτσι ο σπόρος αρχίζει να βλασταίνει. Όλα τα θρεπτικά  στοιχεία που περιέχονται στο σπόρο αρχίζουν να διασπώνται σε απλούστερα συστατικά: οι πρωτεΐνες διασπώνται σε αμινοξέα, τα πολύπλοκα άμυλα και λίπη διασπώνται σε απλούστερης μορφής υδατάνθρακες. Εν τω μεταξύ, ο σπόρος αρχίζει να πολλαπλασιάζεται σε θρεπτικά στοιχεία, να μεγαλώνει σε βλαστάρι καθώς ετοιμάζεται να γίνει ένα ολοκληρωμένο φυτό πλήρους μεγέθους. Με αυτή τη διαδικασία ο ακατέργαστος, βιολογικός σπόρος φυτρώνει μέχρι το σημείο όπου αποδίδει το μέγιστο σε βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες.

Η Ακατέργαστη Φυτρωμένη Βρώμη σε Νιφάδες μπορεί να προστεθεί άμεσα, χωρίς μαγείρεμα σε μούσλι, γιαούρτι, γάλα, smoothies, μπάρες ενέργειας, σαλάτες και τις αγαπημένες σας υγιεινές συνταγές.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Ζητήστε από τον πλησιέστερο συνεργάτη διαιτολόγο της επιστημονικής ομάδας ΔΙΑΤΡΟΦΗ  τον εκπτωτικό κωδικό που θα σας παρέχει έκπτωση 10% σε κάθε αγορά σας από το e-shop www.biosophy.gr

Σχετικά με τον δημιουργό

Administrator