Dr Plus - Diatrofi

Φυσικά...Βιολογικά

Φύλλα Moringa “Φύλλα Υγείας”

Γράφτηκε απο Administrator

Οι επιστήμονες το αποκαλούν «δέντρο-θαύμα».  Από άλλους θεωρείται υπερτροφή. Σύμφωνα με την Ινδική Αγιουβέρδικη παράδοση θεραπεύει πάνω από 300 ασθένειες. Τι είναι αυτό που κάνει το Moringa τόσο ξεχωριστό;

Το δέντρο Moringa είναι ένα φυτό εγγενές στη Βορειοδυτική Ινδία, το Νεπάλ και το Πακιστάν. Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται και στην τροπική Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, την Καραϊβική και σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία. Το δέντρο είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και αναπτύσσεται καλύτερα σε άνυδρα, αμμώδη, εδάφη, σε υψόμετρο 1400μ. από το επίπεδο της θάλασσας. Υπό αυτές τις συνθήκες, το δέντρο αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό, φτάνοντας τα δύο μέτρα ανά έτος τα πρώτα τρία με τέσσερα χρόνια. Μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι τα 10 έως 12 μέτρα, ενώ τα φύλλα της έχουν την ιδιότητα να δημιουργούν στεφάνι με φτερωτό σχήμα.

Υπάρχουν 13 περίπου είδη δέντρου Moringa, με το Μoringa Οleifera να είναι το πιο δημοφιλές. Παρόλο που διάφορα μέρη του δέντρου είναι κατάλληλα για πολλές χρήσεις, το Moringa Οleifera χρησιμοποιείται κυρίως ως μια πολύτιμη πηγή τροφής. Έχει καταγραφεί πως το φύλλο Moringa χρησιμοποιείτο από τους αρχαίους χρόνους από Αιγυπτίους, Ρωμαίους και Έλληνες, ενώ για χιλιάδες χρόνια κατέχει σημαντική θέση στην παραδοσιακή ιατρική της Ινδίας (Αγιουρβεδική ιατρική) και της Δυτική Αφρικής.

Με αξιόλογη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, τα φύλλα του δέντρου έχουν προωθηθεί ως μέσο για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε όλη την ιστορία του, εκτός από τη δυνατότητα να αντιστρέψει τον υποσιτισμό, έχει αποτιμηθεί για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και την ικανότητά του να καθαρίζει το νερό.

Είναι ένα φυτό με ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών ουσιών σε μορφή τέτοια που το σώμα μας μπορεί να το αφομοιώσει. Το φάσμα της θρεπτικής του αξίας περιλαμβάνει βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12, C, D, E, K, φολικό οξύ, βιοτίνη, μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρος, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, σελήνιο, ψευδάργυρο, πρωτεΐνη (23γρ. σε κάθε 100γρ σκόνης), τα 8 απαραίτητα (Essential Amino acids) και 10 Μη απαραίτητα (Non essential Amino acids) αμινοξέα, 46 αντιοξειδωτικά και πολλά άλλα.

Επειδή παρέχει στον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την καταπολέμηση ασθενειών και την αναδόμηση των ιστών, τα φύλλα Moringa έχουν αναφερθεί ως ευεργετικά σε πλήθος ερευνών που αφορούν ιατρικά θέματα. Κάποια από αυτά αποτελούν: κοινό κρυολόγημα, βακτηριακή λοίμωξη, βρογχίτιδα, πόνος στα αυτιά, ρινίτιδα, άσθμα, προστασία ενάντια του καρκίνου, του προστάτη, του δέρματος, του κυκλοφορικού και ενδοκρινικού, διαβήτη, θυρεοειδούς, καρδιοτονωτικά, διουρητικά, αποτοξίνωση, αντιπυρετικό, δάγκωμα φιδιού, πεπτικές διαταραχές, μετεωρισμό, έλκος, κολίτιδα, φλεγμονές, ρευματισμούς, πόνος στις αρθρώσεις, οίδημα, αρθρίτιδα, διατροφικές όπως η έλλειψη σιδήρου, ανεπάρκεια σε βιταμίνες, διαταραχές του νευρικού, κεφαλαλγία, διαταραχές του δέρματος, αντισηπτικό, στυπτικό, γενικές παθήσεις, θηλασμό, πόνο στα νεφρά και άλλα.

Τα Φύλλα Moringa Oleifera σε Σκόνη της Biosophy συλλέγονται από δέντρα στην Ινδία κάθε 30 έως 45 ημέρες. Αυτή η συχνότητα εξασφαλίζει τη συλλογή πάντα νέων, τρυφερών φύλλων. Τα επιλεγμένα φύλλα πλένονται για 30 δευτερόλεπτα, στραγγίζονται, και αποξηραίνονται στη σκιά σε βαθμούς μεταξύ 23 έως 30°C έως ότου γίνουν τελείως ξηρά και εύθραυστα. Στη συνέχεια, τα φύλλα αλέθονται για να δώσουν τη λεπτή, χαρακτηριστική πράσινη σκόνη.

Η σκόνη των φύλλων Moringa μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  • Σε χυμούς, smoothies, ροφήματα
  • Σαν καρύκευμα πχ. σε σαλάτες
  • Μαζί με άλλες υπερτροφές, όπως baobab και κακάο για να φτιάξετε ένα «πράσινο» μείγμα αποτοξινωτικό και θρεπτικό
  • Στο μαγείρεμα για να δέσει σούπες, σάλτσες, ντρέσινγκ
  • Προσθήκη σε εξωτικά πιάτα
  • Στο ψήσιμο, πχ. σε μπισκότα. Η σκόνη Moringa μπορεί να αντικαταστήσει το 10% ραφιναρισμένου αλευριού.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Σχετικά με τον δημιουργό

Administrator