Dr Plus - Diatrofi

Φυσικά...Βιολογικά

Παγωμένο πράσινο τσάι (ακόμη πιο) πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Krio-tsai

Κατά την διάρκεια των ζεστών ημερών του καλοκαιριού είτε βρίσκεσαι στην παραλία, είτε λιάζεσαι στο μπαλκόνι, είναι σημαντικό να έχεις δίπλα σου κάποιο ρόφημα προκειμένου να αποφύγεις τον κίνδυνο της αφυδάτωσης.

Καθώς στις υψηλές θερμοκρασίες το σώμα καταπονείται ιδιαίτερα, είναι πιθανόν το νερό από μόνο του να μην είναι αρκετό να προσφέρει την απαραίτητη τόνωση που αναζητά ο οργανισμός σου.

Τσάι το αγαπημένο

Το τσάι είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο ρόφημα μετά το νερό και φυσικά δικαιολογημένα. Τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει, η χαμηλή τιμή του και η ιδιότητα του να παραμένει απολαυστικό τόσο ως ζεστό όσο και ως κρύο αφέψημα, το καθιστά αγαπημένη επιλογή.

Το παγωμένο τσάι καταναλώνεται με ευχαρίστηση το καλοκαίρι χάρη στην ελαφριά και δροσερή του γεύση. Συγκεκριμένα, το πράσινο τσάι διαθέτει επιπλέον πλούσιο φορτίο σε αντιοξειδωτικά ιδιαίτερα όταν παρασκευάζεται σπιτικά, χωρίς πρόσθετα και γλυκαντικά.

Πώς φτιάχνεται το ιδανικό καλοκαιρινό αφέψημα;

Υπάρχει τρόπος να ενισχύσεις ακόμα περισσότερο τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού ώστε να έχεις ένα αφέψημα “δυναμίτη” για άμεση τόνωση στο ποτήρι σου. Χρειάζεσαι μόνο 2 ακόμη υλικά τα οποία βρίσκονται εύκολα στην αγορά. Τα υλικά αυτά είναι ο ιβίσκος, και η πιπερόριζα.

Τόσο το πράσινο τσάι όσο και ο ιβίσκος, είναι διάσημα για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά. Ο συνδυασμός τους εκτός από γευστικός είναι και εξαιρετικά πλούσιος σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή και βήτα καροτένιο.

Τα αντιοξειδωτικά εκτός από την προστασία που παρέχουν στα κύτταρα ενάντια στο οξειδωτικό στρες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ως έναν βαθμό, προστατεύουν το δέρμα από την ακτινοβολία του ήλιου.

Ο ιβίσκος θεωρείται φυσικό υποτασικό καθώς φαίνεται πως η τακτική κατανάλωση του συμβάλλει στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Δεν περιέχει καφεΐνη, επομένως είναι ασφαλής για άτομα με ευαισθησία σε αυτήν. Οι ανθοκυανίνες που περιέχει προσδίδουν ζωηρό κόκκινο χρώμα στο αφέψημα.

Η πιπερόριζα είναι το μαγικό συστατικό για το συγκεκριμένο τσάι. Το τζίντζερ, όπως αλλιώς ονομάζεται αυτό το μπαχαρικό, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και επιπλέον θεωρείται ιδανικό χωνευτικό καθώς βελτιώνει την πέψη και ανακουφίζει από τα φουσκώματα. Η  χαρακτηριστική πιπεράτη γεύση του δένει αρμονικά με τη ελαφρώς ξινή του ιβίσκου δημιουργώντας ένα απολαυστικά δροσιστικό αφέψημα.

Υλικά

  • ¼ φλιτζανιού ιβίσκο
  • ¼ φλιτζανιού πράσινο τσάι
  • 1 ρίζα τζίντζερ
  • Προαιρετικά: μερικές φέτες λεμόνι και φρέσκια μέντα

Προετοιμασία

Για 1 λίτρο κρύο τσάι μετράμε 4 κούπες νερό σε μια κατσαρόλα. Διαφορετικά, απλά υπολογίζουμε την ποσότητα που επιθυμούμε γεμίζοντας την κανάτα ή το μπουκάλι που θα αποθηκεύσουμε το τσάι μας.

Στην συνέχεια, κόβουμε την πιπερόριζα σε μικρά κομμάτια και την τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό.

Προσθέτουμε επίσης το πράσινο τσάι και τον ιβίσκο. Ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει. Αμέσως μόλις βράσει κλείνουμε το μάτι και απομακρύνουμε την κατσαρόλα. Αυτό το κάνουμε γιατί τα αντιοξειδωτικά είναι ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, το πράσινο τσάι έχει την ιδιότητα να «πικρίζει» όσο περισσότερη ώρα μένει σε ζεστό νερό.

Σουρώνουμε το περιεχόμενο σε ένα μπολ έτσι ώστε να απομακρυνθούν τα μεγάλα κομμάτια τσαγιού και πιπερόριζας.

Τέλος, γεμίζουμε την κανάτα μας ή το μπουκάλι μας και το τοποθετούμε στο ψυγείο για να κρυώσει.

Για τις ιδιαίτερα ζεστές καλοκαιρινές μέρες σερβίρεται με μπόλικο πάγο, μερικές φέτες λεμόνι και φύλλα μέντας για έξτρα δροσερή γεύση!

Σχετικά με τον δημιουργό

Αναστασία Καραντέλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προσωπικά στοιχεία

Ονοματεπώνυμο Καραντέλου Αναστασία
Ημερομηνία γέννησης 22/01/93
Διεύθυνση κατοικίας Ηπείρου 1, Καβάλα

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο 698 48 68 313
E-mail anakaran93@gmail.com

Εκπαίδευση και Σπουδές

2009-2011: Ολοκλήρωση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο 6ο Γενικό Λύκειο Καβάλας

2011-2018: Επι πτυχίω στην σχολή Διατροφής και Διαιτολογίας, Τεχνολογικό Ίδρυμα Καρδίτσας. Σχολή επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας.

2016: Ολοκλήρωση πρακτικής άσκησης στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

2017: Ολοκλήρωση πρακτικής άσκησης στο Latvia University of Agriculture Faculty of Food Technology και “Horticultural Institute”

Γενική Επιμόρφωση

Άριστη γνώση αγγλικών / Certificate of proficiency in English (University of Michigan)

Πολύ καλή γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή

Επαγγελματική Εμπειρία

2016: Εξάμηνη Πρακτική Άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας στο Τμήμα Διατροφής.

2017: Erasmus: Εξάμηνη πρακτική άσκηση στην Λετονία. Τετράμηνη πρακτική άσκηση στο Latvia University of Agriculture στο τμήμα Τεχνολογίας τροφίμων και δίμηνη πρακτική άσκηση στο Horticultural Institute.

Παρακολούθηση Συνεδρίων – Σεμινάρια

Μάρτιος 2015, Καλαμπάκα: Επιστημονική Εκδήλωση της Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμολυ των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο.) με θέμα “Μεταβολικά νοσήματα των οστών – Βιβλιογραφική Ενημέρωση”.

Μάρτιος 2014, Θεσσαλονίκη: 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης.

Οκτώμβριος 2013, Λάρισα: "Ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής των νοσούντων με εκφυλιστικές παθήσεις"

Τα πιστοποιητικά παρακολούθησης σεμιναρίων μπορούν να δωθούν εφόσον ζητηθεί.