Dr Plus - Diatrofi

Φυσικά...Βιολογικά

Τρίχρωμη Βασιλική Κινόα – Quinua Real®

Γράφτηκε απο Administrator

“Μία ολοκληρωμένη τροφή” 

Η Κινόα

Αιώνες μετά τους Ίνκας, ανακαλύψαμε κι εμείς την Kινόα, που εκείνοι αποκαλούσαν “Μητέρα όλων των Σπόρων”. Το πολύτιμο αυτό φυτό, που καλλιεργείται στις Άνδεις εδώ και 4000 χρόνια – κι άλλα τόσα υπάρχει σαν άγριο- παρέμεινε άγνωστο στον υπόλοιπο κόσμο και αποτελούσε βασική τροφή των λαών που ζουν σε ιλιγγιώδη υψόμετρα, σε φτωχές περιοχές όπου δύσκολα ευδοκιμούν άλλοι σπόροι.

Η Κινόα δεν ανήκει στα δημητριακά, αλλά περιγράφεται με τον όρο “ψευδο-δημητριακό”, αν και οι κόκκοι του θυμίζουν ρύζι ή πλιγούρι. Οι σπόροι της ανήκουν στο ποώδες φυτό chenopodium quinoa, που ευδοκιμεί σε υψόμετρα γύρω στα 3800 μ., καθώς απαιτεί κρύο και ξηρό κλίμα.

Υψηλή Διατροφική Αξία

Η Κινόα αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες τροφές, καθώς:

  • Είναι μια φυσική πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και βιταμινών
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και άλλα ιχνοστοιχεία
  • Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα
  • Περιέχει χαμηλά σάκχαρα
  • Είναι εξαιρετικά εύπεπτη, διότι από τη φύση της δεν περιέχει γλουτένη
  • Συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη, καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων
  • Ελέγχει το επίπεδο χοληστερόλης
  • Θεωρείται άριστο αντιοξειδωτικό και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά την αιμάτωση του εγκεφάλου και κατά συνέπεια τη συγκέντρωση και την καλύτερη πνευματική απόδοση.

Μια μοναδική ποικιλία

Η Βασιλική Κινόα – Quinoa Real είναι μία ξεχωριστή ποικιλία που καλλιεργείται αποκλειστικά στη Βολιβία. Αποτελεί μία εκλεπτυσμένη και κορυφαίας ποιότητας ποικιλία που ευδοκιμεί στα οροπέδια της Βολιβίας σε υψόμετρο πάνω από 3600 μέτρα και γύρω από αλυκές. Το συγκεκριμένο περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται, εμπλουτίζει με φυσικό τρόπο τη θρεπτική της αξία και καθορίζει έτσι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Διακρίνεται από το μεγάλο μέγεθος του καρπού της, την απουσία προσμίξεων και τη σαφή και ιδιαίτερη γεύση της.

Η ποικιλία Βασιλική Κινόα – Quinoa Real έχει αναγνωριστεί ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π) από την Ένωση Χωρών των Άνδεων (Περού, Κολομβία, Εκουαδόρ, Βολιβία) και αφορά την κινόα που παράγεται αποκλειστικά στη Βολιβία και στις συγκεκριμένες περιοχές, ώστε να διαφυλαχθεί η υπεροχή της ποικιλίας. Η παραγωγή κινόα στη Βολιβία αντιπροσωπεύει το 55,7% της παγκόσμιας παραγωγής, το Περού αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό με 43,4%, ενώ το Εκουαδόρ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 0,9% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Βολιβίας. Η διαδικασία για την προστασία της ονομασίας προέλευσης της Βασιλικής Κινόα ενισχύθηκε το 2012 από ενέργειες της Βολιβίας, όταν έθεσε τις βάσεις και τις προδιαγραφές για τη διεθνή αναγνώριση του σήματος στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και άλλες χώρες.

Η καλλιέργεια, η συγκομιδή, ο καθαρισμός και η επεξεργασία της κινόα, ελέγχονται από την Ένωση καλλιεργητών Βασιλικής Κινόα (ANAPQUI – National Association of Quinoa Producers), η οποία αποτελείται από 1260 μέλη (284 γυναίκες, 976 άνδρες) σε 157 τοπικές κοινότητες που είναι συγκεντρωμένες γύρω από τα υφάλμυρα έλη Uyuni και Coipasa στα οροπέδια Uroro και Potosi της Βολιβίας.

Τρίχρωμη Βασιλική Κινόα

Η βιολογική Τρίχρωμη Βασιλική Κινόα της Quinua Real περιλαμβάνει λευκούς, κόκκινους και μαύρους σπόρους κινόας βιολογικής καλλιέργειας σε έναν ισορροπημένο συνδυασμό.  H γήινη γεύση της μαύρης και της κόκκινης κινόα εξισορροπείται με την μαλακότερη υφή και το ελαφρύτερο άρωμα της λευκής, οδηγώντας σε ένα πολύχρωμο, θρεπτικό συνδυασμό με μοναδική υφή και γεύση.

Η Quinua Real® εγγυάται ένα προϊόν δικαίου εμπορίου βιολογικής γεωργίας με τη χαρακτηριστική ποιότητα κινόα που προέρχεται από τη Βολιβία.

Μαγειρεύοντας την Κινόα

Χωρίς γλουτένη, με εξαιρετική θρεπτική αξία και υπέροχη γεύση, η Τρίχρωμη Κινόα μπορεί να αντικαταστήσει οποιαδήποτε συνταγή φτιάχνεται με ρύζι, ταιριάζει σε σούπες και σαλάτες και αποτελεί εναλλακτική λύση σε κοινά δημητριακά. Οι δυνατότητές της σαν συστατικό μαγειρικής είναι απεριόριστες, αφού συνδυάζεται με πολλά υλικά και μαγειρεύεται πολύ εύκολα και γρήγορα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Σχετικά με τον δημιουργό

Administrator