Dr Plus - Diatrofi

Φυσικά...Βιολογικά

Vegan Πανετόνε από Ντίνκελ με Κράνμπερι

Γράφτηκε απο Administrator

“Γιορτινό έδεσμα με γεύση..Ιταλίας”

Χριστούγεννα χωρίς γλυκά γίνονται; Φυσικά και όχι! Επειδή όμως δεν χρειάζεται να «χαλάμε» τις υγιεινές διατροφικές μας συνήθειες, επιλέγουμε τα πιο νόστιμα γλυκά στην πιο θρεπτική τους εκδοχή! Όπως το Βιολογικό Πανετόνε από αλεύρι Ντίνκελ με Κράνμπερι, χωρίς γάλα, αυγά και ζάχαρη!

Αφράτο και απολαυστικό με φρουτένια γεύση, το Βιολογικό Πανετόνε με αλεύρι Nτίνκελ και Kράνμπερι της Sottolestelle, είναι μια εκπληκτική ιδέα για ένα απολαυστικό γλυκό που συνοδεύει τέλεια τα ζεστά ροφήματα, όπως γάλα, καφέ ή τσάι. Σε υπέροχο κόκκινο κουτί, αποτελεί ένα εκλεκτό γευστικό δώρο για την περίοδο των εορτών, αλλά και ένα ξεχωριστό έδεσμα για τους καλεσμένους. Είναι κατάλληλο, ακόμα και για vegans!

Το Πανετόνε είναι ένα από τα πιο αγαπητά Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα στην Ιταλία. Με καταγωγή από τον ιταλικό Βορρά, εξακολουθεί πάντα να αποτελεί σύμβολο της πόλης του Μιλάνου, αν και η γλυκύτητά του σύντομα κατέκτησε τους γείτονες Ελβετούς και αργότερα επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μοιάζει με αφράτο τσουρέκι και το ιδιότυπο σχήμα του θυμίζει κάτι μεταξύ τρούλου και τιάρας. Αποτελεί ένα επιβλητικό γλύκισμα που δεσπόζει στο στολισμένο τραπέζι και ταιριάζει απόλυτα στο γιορτινό χαρακτήρα των Χριστουγέννων. 

Πώς δημιουργήθηκε η λέξη «Panettone» ;

Η λέξη «Panettone» προέρχεται από το ιταλικό «panetto», που θα πει «μικρό ψωμί». Με την αυξητική κατάληξη «οne» μετατρέπεται σε «μεγάλο ψωμί». Έτερη γλωσσολογική προσέγγιση θέλει τη λέξη να προέρχεται από τη μιλανέζικη φράση «pan del ton», οπότε και σημαίνει «ψωμί της πολυτέλειας». Ο θρύλος πάλι θέλει τη λέξη να προκύπτει από σύντμηση της φράσης «Pan di Toni», δηλαδή «το ψωμί του Τόνι».

 Ο θρύλος του Τόνι

Σύμφωνα με έναν Ιταλικό θρύλο, ο Τόνι ήταν ο φούρναρης που επρόκειτο να επιμεληθεί τα αρτοσκευάσματα για το βασιλικό γιορτινό τραπέζι του Λουδοβίκο Ντι Μόρο τα Χριστούγεννα του 1476, στην πόλη του Μιλάνου. Ο Τόνι έκαψε τις φοκάτσιες που έψηνε για το γιορτινό τραπέζι, γιατί αποκοιμήθηκε περιμένοντας να ψηθούν. Ο φούρναρης του βασιλιά απελπισμένος πλέον με την άσχημη εξέλιξη των πραγμάτων, σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το περισσευούμενο ζυμάρι και να δημιουργήσει μία νέα συνταγή. ‘Έτσι πρόσθεσε σ’ αυτό αυγά, μέλι, σταφίδες, ζαχαρωμένα φρούτα και επινόησε ένα γλυκό ψωμί που στη συνέχεια εμφάνισε στο Λουδοβίκο ως μια πολύ ξεχωριστή γιορτινή προσφορά. Το γλυκό ονομάστηκε «Pan di Toni» το ψωμί του Τόνι και στη συνέχεια panetonne. Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, ο αριστοκράτης Ughetto Atellani αγάπησε την Adalgisa, τη φτωχή κόρη ενός φούρναρη που τον έλεγαν Τόνι (πάντα επί βασιλείας του Λουδοβίκου Ντι Μόρο, δούκα του Μιλάνου την περίοδο 1452 – 1508). Ο πλούσιος ευπατρίδης, προκειμένου να κερδίσει την αγαπημένη του, αλλά όχι με τα λεφτά του και τους τίτλους του, ντύθηκε φούρναρης και επινόησε μια υπέροχη συνταγή για ένα γλυκό, αφράτο ψωμί, που το έφτιαξε με αυγά, μέλι και φρέσκο βούτυρο, το γέμισε ζαχαρωμένα λεμόνια και πορτοκάλι και το πρόσφερε στην οικογένεια της αγαπημένης του.

Ανακαλύψτε περισσότερες γευστικές και υγιεινές προτάσεις εορταστικών δώρων!

Δει Περισσότερα Εδώ

Σχετικά με τον δημιουργό

Administrator