Dr Plus - Diatrofi

Ασφάλεια τροφίμων

Φίλτρα νερού, τι κάνουν και τι να προτιμήσουμε;

Στη σημερινή εποχή το θέμα της ποιότητας του νερού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας προκαλεί την ανησυχία όλο και περισσότερων καταναλωτών. Το δίκτυο διανομής σε πολλές περιπτώσεις είναι απαρχαιωμένο και ακατάλληλο. Παρόλο που τα συστήματα παροχής νερού της πόλης εφαρμόζουν διεργασίες κάθαρσης νερού (όπως φιλτράρισμα και χλωρίωση) πολλοί ρύποι μπορούν τελικά να περάσουν με την παροχή ύδρευσης στα νοικοκυριά. Η δυσάρεστη γεύση, οσμή χλωρίου, στερεά σωματίδια (χώμα σκουριά, άμμος, λάσπη) και η θολότητα είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής την κατάστασης. Δεν είναι όμως τόσο σοβαρά αυτά που βλέπουμε στο νερό όσο αυτά που δεν βλέπουμε. Οι ουσίες με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα για την υγεία μας, όπως τα οργανικά χημικά, τα βαρέα μέταλλα και οι μικροοργανισμοί, είναι αόρατες, άοσμες και άγευστες.

Τα φίλτρα νερού είναι συστήματα που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση ενός μεγάλου εύρους ρύπων του νερού , όπως ιζήματα, χλώριο, παράγωγα χλωρίου, αμίαντο, νιτρικά, μόλυβδο, χαλκό, αρσενικό, σίδηρο, κάδμιο, υδράργυρο, οργανικές ενώσεις, φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα αλλά και παθογόνους μικροοργανισμούς ( βακτήρια, ιούς, Cryptosporidium και κύστες Giardia).

Χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο νερού διασφαλίζουμε ότι θα καταναλώνουμε νερό καθαρότερο από το απλό νερό της βρύσης και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και από το εμφιαλωμένο νερό (ο οποίο ίσως είναι ασύμφορο για μακροπρόθεσμη χρήση σε σχέση με τα έξοδα που θα χρειαστεί η αγορά, η εγκατάσταση και η συντήρηση ενός φίλτρου νερού).

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες φίλτρων, τα ξεχωρίζουμε ανάλογα με τον τρόπο εγκατάστασης τους αλλά και ανάλογα με τον τρόπο φιλτραρίσματος του νερού. Έτσι , υπάρχουν φίλτρα που συνδέονται άμεσα με τον νερό της βρύσης δηλαδή τα φίλτρα τοποθετούνται στη βρύση. Επίσης φίλτρα νερού άνω πάγκου, που τοποθετούνται πάνω στο πάγκο της κουζίνας με πτυσσόμενο βρυσάκι. Άλλα και φίλτρα κάτω πάγκου που τοποθετούνται κάτω από το πάγκο της κουζίνας σας και μπορούμε να τα τοποθετήσουμε με ή χωρίς ανεξάρτητο βρυσάκι Τέλος υπάρχουν φίλτρα νερού κεντρικής παροχής που τοποθετούνται στα υδρόμετρα και προστατεύουν το σπίτι σας από χώματα και άλατα. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε και την κανάτα με φίλτρο ενεργού άνθρακα και εμπλουτισμένο με κόκκους ρητίνης που αφαιρεί χλώριο, δυσοσμίες και άλατα στο πόσιμο νερό, όταν φυσικά δεν υπάρχει κάποιο άλλο φίλτρο στη παροχή στου νερού ή σαν κάτι επιπρόσθετο.

Η πιο διαδεδομένη ,απλή και οικονομική λύση είναι το φίλτρο άνθρακα. Όπως το λέει και το όνομα του αποτελείται από μια στρώση άνθρακα που έχει θετικό φορτίο και δρα ως ένα πολύ ισχυρό απορροφητικό μέσο. Αυτή η στρώση του άνθρακα που αποτελεί ουσιαστικά το φίλτρο, έχει εκατομμύρια μικροσκοπικούς πόρους (αόρατους στο μάτι) που προσροφούν τους ρύπους του νερού (προσκολλούν πάνω στους κόκκους του άνθρακα) αφήνοντας το υπόλοιπο νερό να περάσει καθαρό από το φίλτρο. Εγκαθίσταται εύκολα μέσα λίγα λεπτά πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή μέσα σε μισή με μία ώρα κάτω από τον πάγκο. Αφαιρεί από το νερό αιωρούμενα σωματίδια, δυσάρεστες οσμές και γεύσεις, χλώριο, χλωριούχες ενώσεις, φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα (π.χ. μόλυβδο και υδράργυρο). Το κόστος του, ξεκινάει από τα 25 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.000 ευρώ.

Πιο ακριβά είναι τα λεγόμενα φίλτρα αντίστροφης ώσμωσης. Αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρούνται κατάλληλα για το φιλτράρισμα σε περιοχές όπου το νερό είναι υφάλμυρο ή παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών ή έχει εξασθενές χρώμιο. Η τεχνολογία αντίστροφης όσμωση που χρονολογείται στη δεκαετία του ’50 , είχε ως στόχο να διαχωρίσει το αλάτι από το θαλασσινό νερό. Ουσιαστικά το φιλτράρισμα βασίζεται σε μια διαδικασία που αναγκάζει μέσω πίεσης, το νερό να περάσει μέσα από μια ημιπορώδη μεμβράνη, απορρίπτοντας τα βαριά ιχνοστοιχεία μετάλλου, τα άλατα και τα ανόργανα συστατικά. Όμως το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν πραγματοποιεί μόνο τη αφαίρεση των ρύπων, φιλτράρει επίσης τις βασικές ανόργανες ουσίες που υπάρχουν στο νερό, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο( και άλλα) .Όταν αυτά τα μέταλλα απομακρύνονται από το νερό, το pH του νερού γίνεται ελαφρώς όξινο, η κατανάλωση του προκαλεί αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού με την έκκριση του ασβεστίου και άλλων μεταλλικών στοιχείων από τα οστά, έτσι ώστε το όξινο νερό να εξουδετερωθεί από την παραγωγή διττανθρακικών. Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις μεταλλικών στοιχείων και την αποδυνάμωση του σκελετικού μας συστήματος. Τέτοιου είδους φίλτρα είναι πιο ακριβά, κοστίζουν από 300 έως 2.000 ευρώ και αποτελούνται από δύο φίλτρα άνθρακα και μια μεμβράνη αντίστροφης ώσμωσης. Ένα άλλο μειονέκτημά τους είναι ότι με το φιλτράρισμα χρησιμοποιείται περίπου το 30% του νερού, με αποτέλεσμα αυτή η λύση φιλτραρίσματος ,μπορεί τελικά να είναι οικονομικά ασύμφορη λόγω της αύξηση της κατανάλωσης του νερού.

Υπάρχουν επίσης φίλτρα νερού με αποστειρωτές UV . Η υπεριώδης ακτινοβολία των αποστειρωτών αλλοιώνει τα νουκλεϊκά οξέα (DNA) στα βακτήρια, τους μύκητες ή τα παράσιτα, και τα καθιστά ανενεργά ή μη παθογόνα. Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους, η υπεριώδης ακτινοβολία καθαρίζει το νερό χωρίς να αλλάζει τη χημική σύσταση του, (δεν αφήνουν στο νερό καμία χημική ουσία ή υποπροϊόν μετά την επεξεργασία του) διατηρώντας τη γεύση , τα μέταλλα του, το pH, ή άλλες ιδιότητες του νερού. Μοναδικός στόχος της επεξεργασίας αυτής είναι να εξουδετερωθούν οι επιβλαβείς βιολογικές ουσίες ,αλλά είναι ο πιο απλός και πιο αποτελεσματικός τρόπος για την εξάλειψη των παθογόνων παραγόντων που ζουν στο νερό γιατί κανένας μικροοργανισμός δεν μπορεί να αντισταθεί στην ακτινοβολία του συστήματος καθαρισμού νερού UV. Το κόστος είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με την αντίστροφη όσμωση και διάφορα άλλα συστήματα φιλτραρίσματος, το μόνο που χρειάζεται είναι η αντικατάσταση του λαμπτήρα μία φορά το χρόνο.

Το φίλτρο κεντρικής παροχής συνδέεται στην κεντρική γραμμή νερού έτσι ώστε το νερό που μπαίνει στο σπίτι να είναι καθαρό και απαλλαγμένο ένα μεγάλο μέρος των ρύπων χωρίς την ανάγκη για εγκατάσταση επιπλέων ξεχωριστών φίλτρων. Υπάρχουν απλά και φθηνά βαμβακερά φίλτρα κεντρικής παροχής όμως περισσότερο αξιόπιστα είναι τα σύνθετα συστήματα τριών σταδίων. Το πρώτο στάδιο αφαιρεί ακαθαρσίες και τα ιζήματα (θολούρα). Το δεύτερο στάδιο μειώνει τα επίπεδα χλωρίου. Το τρίτο στάδιο χρησιμοποιεί συχνά έναν φίλτρο ενεργού άνθρακα, για την βελτίωση της γεύσης, καθώς και την διαύγεια. Έτσι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το νερό που χρησιμοποιούμε σε όλο το σπίτι είναι σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένο από μολύνσεις και ασφαλές, ενώ ταυτόχρονα αφαιρώντας δυσάρεστες οσμές και γεύσεις μπορεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πίνουν καθημερινά επαρκείς ποσότητες νερού μειώνοντας με αυτό το τρόπο τα προβλήματα αφυδάτωσης. Το μόνο μειονέκτημα στην αγορά ενός φίλτρου κεντρικής παροχής είναι το αυξημένο κόστος, γιατί στο κόστος αγοράς πρέπει να συμπεριλάβουμε και το κόστος της εγκατάστασή του, που θα πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο τεχνικό, αναλογικά όμως με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτή η λύση πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Τέλος οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να κάνουν μια έρευνα αγοράς πριν αποφασίσουν την αγορά κάποιου φίλτρου, γιατί το κάθε ένα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και δεν είναι όλα κατάλληλα για όλες τις περιπτώσεις και για όλες τις ποιότητες νερού. Βασικό είναι επίσης να ξέρουν οτι θα επενδύσουν σε κάτι που θα το έχουν για πάρα πολλά χρόνια στο σπίτι τους, επομένως χρειάζεται και υποστήριξη ανταλλακτικών για την συντήρηση τους. Επομένως καλό θα ήταν να ρωτήσουν εξειδικευμένους τεχνικούς από αξιόπιστες εταιρίες , λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή που ζουν αλλά και το είδος και την παλαιότητα της κατοικίας τους και να μην προβούν σε βεβιασμένες κινήσεις , με γνώμονα μόνο το κόστος , γιατί τις περισσότερες φορές το φθηνό είναι και το πιο ακριβό.

Σχετικά με τον δημιουργό

Γιάννης Ανθούλας/ Διαιτολόγος- Διατροφολόγος