Dr Plus - Diatrofi

Ασφάλεια τροφίμων

Συντηρητικά Τροφίμων… Είναι αναγκαία η χρήση τους

Συντηρητικά – πρόσθετα τροφίμων χαρακτηρίζουμε τις ουσίες αυτές τις οποίες προσθέτουμε σε ένα τρόφιμο για την παρασκευή, συντήρηση και βελτίωση της γεύσης και εμφάνισης του τροφίμου. Τα πρόσθετα- συντηρητικά τροφίμων σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τις ισχύουσες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγράφονται υποχρεωτικά στις συσκευασίες των τροφίμων με το γράμμα Ε και ένα τριψήφιο αριθμό. Κάποιες φορές μπορεί να τα συναντήσουμε και με τη χημική τους ονομασία.

 

Τα συντηρητικά στα τρόφιμα χρησιμοποιήθηκαν ως αναγκαία συστατικά για την συντήρηση των τροφίμων. Η χρήση του είναι μια πρακτική που εφαρμόστηκε από τα πολύ παλιά χρόνια από τον άνθρωπο με σκοπό την προστασία των προϊόντων διατροφής από αλλοιώσεις που προξενούνται από διάφορους μικροοργανισμούς και την διατήρησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μερικοί παραδοσιακοί τρόποι συντήρησης είναι ξήρανση, κάπνισμα, αλάτισμα (πάστωμα), ψύξη, κατάψυξη και εμφιάλωση.

Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας οι παραδοσιακές μέθοδοι συντήρησης βελτιώθηκαν και επιπλέον νέες μέθοδοι ανακαλύφθηκαν. Μια από αυτές είναι η προσθήκη χημικών ουσιών στα τρόφιμα. Στις χημικές ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα συμπεριλαμβάνονται: φυσικές χρωστικές ( άλφα καροτίνη, ριβοφλαβίνη), τεχνητές χρωστικές (ταρτραζίνη, ερυθροσίνη), συντηρητικά (βενζοικό οξύ, νιτρικό άλας), γαλακτοματοποιητές, σταθεροποιητές, γλυκαντικά, καρυκεύματα και αντιοξειδωτικά μέσα (τοκοφερόλη, ασκορβικό οξύ).

Η χρησιμοποίησή τους στα διάφορα προϊόντα διατροφής συντελεί στην πρόληψη ανάπτυξης της μούχλας και βακτηριδίων που είναι επικίνδυνα (clostridium botulinum), στην συντήρηση του προϊόντος ώστε αυτό να φαίνεται ελκυστικό στον καταναλωτή, στην παράταση και αύξηση ζωής, διατήρηση και ενίσχυση του χρώματος του προϊόντος και στην ασφάλεια των τροφίμων.

Αν και η προσθήκη των ουσιών στα τρόφιμα θεωρείται ασφαλής για την υγεία του πληθυσμού, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις χημικές αυτές ουσίες με καχυποψία και επιφυλακτικότητα.

Τεχνητές χρωστικές ουσίες και συντηρητικά έχουν ενοχοποιηθεί για την αναφυλακτοειδή αντίδραση (ουρτικάρια) και την υπερκίνηση /υπερδραστηριότητα των παιδιών. Η ταρτραζίνη (τεχνητή χρωστική ) και το βενζοϊκό οξύ (συντηρητικό) είναι δυνατόν να προκαλέσουν κλινικές αντιδράσεις όπως ρινίτιδα, άσθμα και ουρτικάρια σε ευαίσθητα άτομα.

Η υπερδραστηριότητα των παιδιών, συμβαίνει κυρίως στα αγόρια περίπου στην ηλικία των 6 ετών και χαρακτηρίζεται από παρορμητική συμπεριφορά, ανησυχία, επιθετικότητα και προβλήματα συμπεριφοράς. Μελέτες υποστηρίζουν ότι μερικά παιδιά είναι ευαίσθητα σ’ αυτά τα χημικά και η αποφυγή τους προκαλεί καλυτέρευση των συμπτωμάτων. Επίσης άλλα συντηρητικά όπως τα νιτρικά άλατα που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα του κρέατος και σε μερικά τυριά έχουν αποδειχθεί ως καρκινογόνα σε πειραματόζωα.

Οι χημικές ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα είναι ασφαλείς για τους ανθρώπους όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες και ελέγχους , αλλιώς δεν θα επιτρεπόταν η χρησιμοποίησή τους. Ίσως μερικά άτομα να είναι ευαίσθητα σε μερικές από αυτές τις ουσίες αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι και παρουσιάζουν αντιδράσεις ακόμα και στα φυσικά προϊόντα

Πρόσφατα δόθηκε από ερευνητικά νοσοκομειακά κέντρα της Γαλλίας μία λίστα από τους κωδικούς Ε που αναγράφονται στα τρόφιμα – οι οποίοι όπως είναι γνωστό αφορούν τα Πρόσθετα Τροφίμων – στους οποίους οι καταναλωτές οφείλουν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή. Αυτός οι πίνακας αναφέρεται παρακάτω

 

ΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ  ΟΥΣΙΕΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ

ΥΠΟΠΤΕΣ

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

E131

E103

E102

E104

E388

E142

E105

E110

E123

E339

E210

E111

E120

E141

E340

E211

E121

E123

E150

E341

E212

E125

E124

E151

E407

E213

E126

E127

E153

E450

E214

E130

E171

E461

E215

E152

E173

E462

E217

E181

E180

E463

E239

E240

E465

E241

E466

E477

Αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε φορά πριν καταναλώσουμε ένα τρόφιμο πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε τρόφιμα που περιέχουν τους παραπάνω κωδικούς και να αποφεύγεται η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων.

Πολλοί όμως από τους αναγνώστες θα μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν και να πούν “καλά αφού προκαλούν τέτοια προβλήματα, πως επιτρέπεται η παραγωγή τους και η διακίνηση τους;”.

Εδώ θα πρέπει να πούμε και να ενημερώσουμε τους καταναλωτές ότι ο πίνακας με τα παραπάνω πρόσθετα ισχύει και ίσχυε σε όλες τις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ότι όμως έχει δημοσιευθεί σημαίνει ότι παρ’ όλες τις απαγορεύσεις ορισμένοι συνεχίζουν να διαθέτουν στην αγορά αυτά τα τρόφιμα.

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.