Dr Plus - Diatrofi

Ασφάλεια τροφίμων

Πως πρέπει να διαχειριζόμαστε τα τρόφιμα το καλοκαίρι

Κάθε χρόνο, με το που ξεκινάνε οι ζεστές ημέρες, αρχίζουν και οι αναφορές για την ασφάλεια των τροφίμων και τον τρόπο διαχείρισης τους. Ο βασικός λόγος είναι ότι εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών αυξάνεται και ο κίνδυνος τροφοδηλητηριάσεων. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για αυτή την κατάσταση. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα περισσότερα βακτήρια για να αναπτυχθούν χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, συνθήκες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τις εξωτερικές δραστηριότητες όπως είναι το πικ-νικ και το barbecue. Στην δεύτερη περίπτωση, δεν υπάρχουν οι συνθήκες ασφάλειας και προστασίας που υπάρχουν στην κουζίνα.

 

Πόσο καλά τελικά γνωρίζουμε τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για την ασφαλή διαχείριση των τροφίμων;

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες χρήσιμες, σχετικές συμβουλές:

1. Πλένουμε τα χέρια και τις επιφάνειες πάνω στις οποίες δουλεύουμε

  • Να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό πριν χειριστείτε τρόφιμα και κυρίως όταν προηγουμένως έχετε πάει στην τουαλέτα, έχετε παίξει με το κατοικίδιο σας ή έχετε αλλάξει την πάνα του μωρού σας.
  • Όταν τρώτε εκτός σπιτιού, και δεν γνωρίζετε ότι αν υπάρχει πηγή πόσιμου- καθαρού νερού εκεί κοντά, φροντίστε να έχετε μαζί σας αρκετό νερό, ώστε να το χρησιμοποιήστε τόσο για πόσιμο αλλά και για τον καθαρισμό των χεριών σας και των σκευών. Εκτός από το νερό, καλό είναι να κρατάτε απολυμαντικά και αντισηπτικά μαντιλάκια
  • Να πλένετε πάρα πολύ καλά τα πιάτα, τα μαχαίρια και τους πάγκους που χρησιμοποιήθηκαν για το κόψιμο του ωμού κρέατος και των πουλερικών, πριν ξαναχρησιμοποιηθούν για το μαγειρεμένο φαγητό.

2. Διαχωρίστε τα τρόφιμα μεταξύ τους

  • Όταν αποθηκεύετε τα τρόφιμα, τυλίξτε τα ωμά κρέατα πολύ προσεκτικά. Αποφύγετε οι χυμοί των ωμών κρεάτων να έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.
  • Ακόμα και στους πάγκους μην έχετε τα νωπά κρέατα δίπλα σε άλλα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα

3. Μαγειρέψτε σε ασφαλείς θερμοκρασίες

  • Ένα τρόφιμο θεωρείται καλά μαγειρεμένο όταν έχει ψηθεί για αρκετή ώρα και σε τέτοια θερμοκρασία ώστε να σκοτωθούν τα επικίνδυνα βακτήρια που προκαλούν τις τροφοτοξινώσεις.
  • Το κρέας και τα πουλερικά, ειδικά στο γκριλ, ψήνονται πολύ γρήγορα εξωτερικά. Βεβαιωθείτε ότι έχουν ψηθεί σωστά μετρώντας με ένα θερμόμετρο την θερμοκρασία στο εσωτερικό του. Γενικά η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός καλοψημένου κρέατος πρέπει να είναι 72-820C
  • Το φαγητό πρέπει να σερβιριστεί το πολύ 2 ώρες μετά το μαγείρεμα
  • Το περίσσευμα του φαγητού πρέπει να ψυχθεί γρήγορα και να παραμείνει υπό ψύξη μέχρι να καταναλωθεί
  • Όταν αναθερμαίνετε ένα φαγητό βεβαιωθείτε ότι είναι καυτό. Η θερμοκρασία του πυρήνα πρέπει να φτάσει περίπου στους 74οC μέσα σε 2 ώρες. Μην το αναθερμαίνετε πάνω από μία φορά

4. Ασφαλής Απόψυξη

  • Με διατήρηση του τροφίμου στο ψυγείο στους 5οC
  • Με διατήρηση του τροφίμου κάτω από τρεχούμενο νερό, με αρκετή πίεση και ταχύτητα, 2 – 4 ώρες
  • Σε φούρνο μικροκυμάτων. Μετά την απόψυξη όμως, το τρόφιμο πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως

5. Ψύξη τροφίμων

  • Τα οικιακά ψυγεία πρέπει να έχουν σταθερή θερμοκρασία και χαμηλότερη των 5oC
  • Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο
  • Η ψυχρότερη περιοχή του ψυγείου είναι το χαμηλότερο ράφι, πάνω από τα συρτάρια που τοποθετούνται τα λαχανικά. Εκεί τοποθετούμε το νωπό κρέας και το ψάρι
  • Τοποθετείτε τα νωπά κρέατα χωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Κατά προτίμηση τοποθετείστε τα κάτω από όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα ώστε να αποφύγετε οι χυμοί των ωμών κρεάτων να στάζουν πάνω στα άλλα τρόφιμα. Μπορείτε να τα τοποθετείστε πάνω σε πιάτο ή δισκίο, καλυπτόμενα με μια πλαστική μεμβράνη
  • Τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά, τα υπολείμματα φαγητού, τοποθετούνται στα ψηλότερα ράφια
  • Τα συρτάρια και τα ράφια έχουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες και εκεί τοποθετούνται 
    • τα φρούτα και τα λαχανικά
    • τα ποτά
    • το βούτυρο και οι μαργαρίνες
    • η μουστάρδα
  • Το καλοκαίρι ο διακόπτης της θερμοκρασίας πρέπει να ρυθμίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το χειμώνα.
  • Μην τοποθετείτε καυτά τρόφιμα στο ψυγείο. Αφήστε τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Βιβλιογραφία:

  • Foodborne Illness Peaks in Summer – Why? Inwww.fsis.usda.gov/factsheets/foodborne_illness_peaks_in_summer/index.asp
  • Αποφεύγοντας τα τροφιμογενή νοσήματα στο www.efet.gr
  • Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο, Περί Διατροφής, Τεύχος 6
  • Αρβανιτόπουλο Ι, Τζούρος Ν (2004) Οδηγός Καταναλωτή για ασφαλή Μεταχείριση τροφίμων, Αθήνα

Σχετικά με τον δημιουργό

Χριστίνα Μακρατζάκη / Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Msc