Dr Plus - Diatrofi

Ασφάλεια τροφίμων

Βιολογικά προϊόντα

Στη δεκαετία του 50 η γεωργία είχε σαν σκοπό να θρέψει και να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού της Ευρώπης. Έτσι λοιπόν όλες οι τεχνολογίες στράφηκαν προς μια κατεύθυνση: την αύξηση της παραγωγικότητας με ότι αυτή συνεπάγεται( χημικά παράγωγα, ορμόνες, αυτοματισμοί, συνθετικά λιπάσματα κ.τ.λ)

Με το πέρασμα των χρόνων οι καταναλωτές αλλά και οι παραγωγοί συνηδητοπόιησαν την σπουδαιότητα του περιβάλλοντος και άρχισαν να δημιουργούν νέους τρόπους καλλιέργειας τη γνώστη σήμερα βιολογική καλλιέργεια.

Με τον όρο “βιολογικά” ή “οργανικά” χαρακτηρίζονται τα προϊόντα εκείνα που παράγονται χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων ή άλλων ορμονών. Αυτή η μορφή βιολογικής παραγωγής -γεωργίας ή κτηνοτροφίας ή ιχθυοκαλλιέργειας (που τέθηκε σε εφαρμογή στις 5 Αυγούστου 2009) – στηρίζεται σε φυσικές και όχι χημικές διεργασίες, και στην αποφυγή της χρησιμοποίησης χημικών (π.χ. λιπασμάτων, φαρμάκων, ορμονών) ή άλλων προστατευτικών προϊόντων, που συνήθως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ασθενειών και μικροοργανισμών.

Στην κατηγορία των βιολογικών προϊόντων διατροφής περιλαμβάνονται:

ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ κομμένα την προηγούμενη ή την ίδια μέρα.

ΨΩΜΙ και αρτοσκευάσματα, φρυγανιές και αλεύρι.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ – ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ αγελαδος καθώς και κατσικίσιο, γιαούρτι, τυριά κεφίρ και ξυνόγαλο, παιδικά γιαουρτάκια με φρούτα, ροκφόρ, κρέμα γαλακτος.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ αγουρέλαιο, ελιές , πάστα ελιάς.

ΝΩΠΟ ΚΡΕΑΣ μοσχαρίσιο, χοιρινό,κοτόπουλο και γαλοπούλα

ΨΑΡΙΑ

ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ζαμπόν, προσούτο, μορταδέλλα, μπέικον, παριζάκι

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΜΑΤΑΣ, τοματοχυμός, τοματάκια, λιαστή τομάτα.

ΚΑΤΕΨΥΓΜΈΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, πίττες, πίτσες, προιόντα ζύμης, φύλλο για πίττες και παγωτα.

ΑΥΓΑ

ΡΥΖΙ-ΖΥΜΑΡΙΚΑ σε μεγάλη ποικιλία.

ΜΕΛΙ (διάφορες ποικιλίες ) χαρουπόμελο,βασιλικός πολτός, γύρη, πρόπολη, κερί.

ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ γλυκά του κουταλιού, σοκολάτες.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, τοφου, προϊόντα σόγιας ,

ΚΡΑΣΙ εμφιαλωμένο και χύμα.

ΟΣΠΡΙΑ φακές, φασόλια γίγαντες ρεβύθια ,ροβίτσα, φακές πράσινες, φασόλια κόκκινα, μαύρα, μαυρομάτικα, φασόλια σόγιας.

ΦΥΤΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ σόγιας, ρυζιού, αμυγδάλου, βρώμης, φουντουκιού, κάστανου, καρυδιού.

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ στάρι, κριθάρι, βρώμη, σίκαλη, καλαμπόκι, μπλιγούρι, κουςκους, τραχανάς.

ΣΝΑΚΣ παστέλια, μπισκότα, βαφλες, κρακερς, κριτσίνια, τσίχλες, καραμέλες, ρυζογκοφρέτες, καλαμποκογκοφρέτες κρουασάν, πατατάκια, γκοφρέτες.

ΧΥΜΟΙ φρούτων και λαχανικών..

ΒΟΤΑΝΑ και θεραπευτικοί χυμοί βοτάνων, ελιξίρια, σαλέπι, συμπληρώματα διατροφής.

Τα βιολογικά προϊόντα σε σύγκριση με τα συμβατικά είναι πολύ πιο υγιεινά γιατί στην καλλιέργεια τους δεν χρησιμοποιήθηκαν ορμόνες , λιπάσματα βιταμίνες ή αντιβιοτικά, δηλαδή παρεμβάσεις που είναι έξω από τη φυσιολογική τους ζωή. Τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει ένα βιολογικό προϊόν μπορούν να προσληφθούν στο ακέραιο, χωρίς την αντίστοιχη πρόσληψη χημικών καταλοίπων. Είναι ασφαλή για την υγεία μας, μια και δεν έχουν υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που, πιθανώς, αθροιστικά και στη διάρκεια, μπορεί να προκαλέσουν σωρεία προβλημάτων υγείας, ιδίως στα παιδιά Επίσης παρουσιάζουν μειωμένη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων, συστατικά των οποίων η αυξημένη πρόσληψη έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου. Έρευνες έχουν δείξει πως περίπου το 70% των νιτρικών ιόντων που προσλαμβάνει ο μέσος καταναλωτής, προέρχεται από τα λαχανικά και σημαντικό ποσοστό από το νερό.

Η μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ για τα βιολογικά προϊόντα πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή ένωση, ονομάζεται Ποιοτική Χαμηλού Συντελεστή Παραγωγής Τροφή και συμπέρανε ότι :α)οι βιολογικές τροφές είναι πολύ πιο θρεπτικές από τις συμβατικές, β) περιέχουν μέχρι και 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά ,γ) το βιολογικό γάλα περιέχει 90% περισσότερα αντιοξειδωτικά .

Επίσης περιέχουν περισσότερες βιταμίνες , θρεπτικές ουσίες, ιχνοστοιχεία γύρω στο 20-30% σε αντίστοιχο βάρος τους σε αντίθεση με τα συμβατικά που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό. Αναφορά που δόθηκε το 2001 στην Αγγλία από τον Heaton και τους συνεργάτες του, δήλωνε πως τα βιολογικά τρόφιμα πέρα της βιταμίνης C, περιέχουν αυξημένη συγκέντρωση και σε κάποια απαραίτητα ανόργανα στοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χρώμιο. Επίσης ανέφερε ότι το λυκοπένειο στις ντομάτες, τα φαλαινοειδή στα μήλα και οι πολυφαινόλες στις πατάτες ήταν αυξημένα σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα.

Είναι πιο γευστικά και μυρωδάτα και καλλιεργούνται με μεθόδους πολύ πιο φιλικές για το περιβάλλον. Πολλές φορές τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ΄΄άσχημα΄΄ από τα συμβατικά. Αυτό συμβαίνει γιατί γίνεται ελάχιστή ή καθόλου εξωγενής παρέμβαση για τη βελτίωση του σχήματος και του χρώματος των φρούτων και λαχανικών .

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αγοράζουν βιολογικά προϊόντα. Ι)Πρέπει να προτιμούν συσκευασμένα τρόφιμα και να φέρουν την ένδειξη ότι αποτελούν προϊόντα βιολογικής γεωργίας ,ενώ τα χύμα βιολογικά προϊόντα πωλούνται μόνο στις βιολογικές λαϊκές και στα καταστήματα που ασχολούνται μόνο με βιολογικά τρόφιμα . ΙΙ) τα λαχανικά και τα φρούτα πρέπει να πωλούνται μόνο στην εποχή τους ΙΙΙ) θα πρέπει να υπάρχουν σε εμφανές σημείο, διαθέσιμα προς ανάγνωση από τον καταναλωτή, τα πιστοποιητικά του οργανισμού πιστοποίησης για την ποσότητα, την ημερομηνία και το είδος τις κάθε παρτίδος παραγωγής. ΙV) προσοχή στα <<μαϊμού>> βιολογικά προϊόντα. Τα παραδοσιακά προϊόντα δεν είναι πάντα βιολογικά εκτός αν υπάρχει ένδειξη ότι αποτελούν προϊόντα βιολογικής γεωργίας.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι προϊόντα τα οποία καλλιεργούνται χωρίς χημικά, χωρίς λιπάσματα και σε υγιή εδάφη είναι πολύ πιο θρεπτικά. Οι επιστημονικές έρευνες το έχουν αποδείξει και το αντίθετο είναι πια πολύ δύσκολο να υποστηριχτεί.

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλική Καρασμάνογλου / Διαιτολόγος - Διατρο...