Ασφάλεια τροφίμων

Αξιολόγηση της μακροχρόνιας διατροφικής έκθεσης σε μόλυβδο, χρώμιο και σελήνιο σε νήπια στην Κρήτη: αποτελέσματα από μελέτη EXPOCHI

Γράφτηκε απο Administrator

Ιωάννα Μοσχανδρέα, Στέλλα Κουλουριδάκη , Αντώνης Καφάτος

Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής , Τμήμα Ιατρικής , Πανεπιστήμιο Κρήτης

 Εισαγωγή : Η Ελλάδα είναι μια από τις δώδεκα χώρες οι οποίες συμμετείχαν στη μελέτη EXPOCHI . Απ’ όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν προηγούμενες μελέτες αξιολόγησης της διατροφικής έκθεσης σε Ελληνόπουλα.

Σκοπός :  Η αξιολόγηση της έκτασης της μακροχρόνιας διατροφικής έκθεσης, νηπίων της Κρήτης, στο μόλυβδο, χρώμιο και σελήνιο.

Υλικά : Χρησιμοποιήθηκαν τριήμερα ημερολόγια καταγραφής της διατροφής 795 παιδιών . Η βάση με τις συγκεντρώσεις των ουσιών δόθηκε από την European Food Safety Authority (EFSA). Τα τρόφιμα κατηγοριοποιήθηκαν σε 42 ομάδες .

Μέθοδος : Εφαρμόστηκαν βηταδιωνυμικά – κανονικά μοντέλα (betabinomial- normal, BBN) με τη χρήση του προγράμματος  Monte Carlo Risk Assessment (MRCA) για την εκτίμηση της μακροχρόνιας έκθεσης.  Μελετήθηκαν σενάρια με  κατώτερα και ανώτερα όρια (upperbound, UB),  για την αντιμετώπιση των μη- ανιχνεύσιμων συγκεντρώσεων. Υπολογίστηκαν τα εκατοστημόρια της έκθεσης (P50, P95 & P99) και η σχετική συμβολή των ομάδων τροφίμων στο σύνολο της κατανομής της μακροχρόνιας έκθεσης.

Αποτελέσματα : Τα αποτελέσματα δίνονται στους Πίνακες 1 και 2 . Για το μόλυβδο , δεν υπήρχε παιδί με έκθεση μεγαλύτερη από το ημερήσιο επιτρεπτό όριο των 3,6 μg/kg. Το ανώτερο ανεκτό όριο πρόσληψης σεληνίου (5μg/kg βάρους σώματος ημερησίως ) ξεπεράστηκε από 13% , 7,8% & 4,5% των παιδιών ηλικιας 4, 5 & 6 ετών αντιστοίχως.

Συμπεράσματα : Η διατροφική έκθεση στα τρία στοιχεία μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας . Η έκθεση στο μόλυβδο φαίνεται να είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων πρέπει όμως να γίνει με επιφύλαξη, διότι υπάρχουν περιορισμοί σχετιζόμενοι με την αξιολόγηση της έκθεσης .

Πίνακας 1.  Τα 50ο , 95ο και 99ο εκατοστημόρια της μακροχρόνιας διατροφικής έκθεσης στο μόλυβδο, χρώμιο & σελήνιο ανά ηλικία (n=795).
Στοιχείο Ηλικία παιδιών

(σε έτη)

Εκατοστημόρια έκθεσης (μg/kg βάρους ημερησίως )

 

P50 P95 P99
Μόλυβδο * 4-6 1,6 2,7 3,4
Χρώμιο 4 4,0 6,4 7,6
5 3,7 5,8 7,0
6 3,4 5,4 6,4
Σελήνιο 4 3,7 5,7 6,9
5 3,4 5,3 6,4
6 3,2 4,9 6,0
* Τα αποτελέσματα του μόλυβδου βασίζονται στις παρατηρούμενες ατομικές μέσες τιμές (observed individual means, OIM)

 

Πίνακας 2. Οι κυριότερες ομάδες τροφίμων στο σύνολο της κατανομής της μακροχρόνιας έκθεσης για το μόλυβδο , χρώμιο , σελήνιο .
Στοιχείο Ομάδα τροφίμων (% συμβολή στη συνολική έκθεση )
Μόλυβδο* Δημητριακά (21%) Λαχανικά (15%) “Διάφορα” (10%)
Χρώμιο Γάλα / γαλακτοκομικά (28%) Δημητριακά (22%) Λαχανικά (7%)
Σελήνιο Δημητριακά (18%) Φρέσκο κρέας (14%) Λαχανικά (9%)
*OIM

Σχετικά με τον δημιουργό

Administrator