Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Αύξηση πνευματικής και σωματικής εγρήγορσης μέσω του ελληνικού καφέ

Καθημερινά οι εργασιακές και οι κοινωνικές υποχρεώσεις, μας θέλουν σε εγρήγορση αν και οι αντοχές με το πέρασμα των ωρών βλέπουμε να φθίνουν. Σίγουρα όλοι θέλουν κάτι μέσα στην ημέρα για να τους προσφέρει πνευματική και σωματική ανάταση.

Βοηθά ο ελληνικός καφές στην αύξηση της εγρήγορσης σωματικά και πνευματικά?

Αύξηση σωματικής εγρήγορσης μέσω βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος.

Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Ιαπωνία μελέτησε τις επιδράσεις του καφέ στην κυκλοφορία του αίματος ανάμεσα σε άτομα που δεν έπιναν τακτικά καφέ. Κάθε συμμετέχων έπινε καφέ κανονικό ή ντεκαφεϊνέ. Στη συνέχεια, μετρήθηκε η ροή του αίματος, για να δουν πόσο καλά λειτουργούν τα  αιμοφόρα αγγεία του σώματος. Εκείνοι που έπιναν κανονικό καφέ (με καφεΐνη) παρουσίασαν αύξηση 30% στη ροή του αίματος κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 75 λεπτών, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν την ντεκαφεϊνέ έκδοση. Συμπερασματικά μέσω της αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος, αυξάνεται και η σωματική εγρήγορση λόγω της μεγαλύτερης παροχής οξυγόνου.

Αύξηση σωματικής εγρήγορσης μέσω κατανάλωσης ελληνικού καφέ.

Σε μέτριες συγκεντρώσεις, διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και καταπολεμά την υπνηλία και την κόπωση, ενώ ενισχύει την ικανότητα εγρήγορσης, της συγκέντρωσης και της μνήμης.

Η EFSA αξιολόγησε σημαντικό αριθμό μελετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη αυξάνει τόσο την επιλεκτική προσοχή (εστιάζοντας στο σχετικό ερέθισμα) όσο και τη συνεχή προσοχή (διατήρηση της εστιασμένης προσοχής για μεγάλο χρονικό διάστημα), με ποσότητα 75 mg καφεΐνης.

Είδος Καφέ Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Γαλλικός καφές (200 ml) 115-175 mg
Στιγμιαίος καφές (200 ml) 65-100 mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200 ml) 2-3 mg
Εσπρέσο (30 ml) 30-40 mg
Ελληνικός καφές (50 ml) 40 mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50 ml) 1 mg

Επίσης μια ακόμη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2012 αναφέρει ότι η καφεΐνη βελτιώνει τις επιδόσεις τόσο σε απλά όσο και σε σύνθετα καθήκοντα προσοχής.

Εν κατακλείδι η κατανάλωση ελληνικού καφέ μπορεί να αυξήσει την σωματική και πνευματική εγρήγορση, αρκεί το τον συνδυάσετε με ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com