Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Επιμένουμε στον ελληνικό καφέ

Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες «μόδες» και αν έρθουν η μυρωδιά ενός καλού ελληνικού καφέ θα είναι για πάντα χαραγμένη στην μνήμη μας. Ο ελληνικός καφές όμως, εκτός από γεύση και άρωμα, αποτελεί μια καθημερινή απολαυστική συνήθεια, που μας κάνει καλό.

Σύμφωνα με την ελληνική μελέτη της Ικαρίας, όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ (2-3 φλιτζανάκια καθημερινά) είχαν καλύτερη λειτουργία του αγγειακού ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ, παρουσιάζοντας μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ακόμα και οι ηλικιωμένοι με υψηλή αρτηριακή πίεση, που κατανάλωναν ελληνικό καφέ, εμφάνιζαν καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών τους σε σχέση με όσους δεν έπιναν ελληνικό καφέ.

Σύμφωνα με έρευνες τα οφέλη του ελληνικού καφέ στην καρδιαγγειακή λειτουργία οφείλονται στο δίπτυχο: μέτρια περιεκτικότητα σε καφεΐνη και υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Υπολογίζεται ότι ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ, ακόμα και ντεκαφεινέ, περιέχει φυσικά περίπου 120-150 mg αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως είναι το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και οι μελανοϊδίνες, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών. Τα αντιοξειδωτικά του ελληνικού δρουν προφυλάσσοντας μας από καρδιαγγειακά νοσήματα, εμφάνιση καρκίνου και άλλων χρόνιων νοσημάτων, καθώς και από την πρόωρη γήρανση.

Ο ελληνικός καφές περιέχει μόνο 40mg καφεΐνης ανά 50 ml (3,5γρ. καφέ για 1 φλιτζανάκι), προσφέροντας μια μειωμένη «δόση» καφεΐνης ανά μερίδα, σε σύγκριση με μια κούπα καφέ φίλτρου, που μπορεί να περιέχει από 115 έως 175 mg καφεΐνης. Σύμφωνα με την EFSA, η μέγιστη πρόσληψη καφεΐνης καθημερινά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300mg, ενώ η πρόσληψη 75mg καφεΐνης (περίπου δυο φλιτζανάκια ελληνικού καφέ ή έναν διπλό ελληνικό), συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση σε καταστάσεις stress, ενώ φαίνεται να βελτιώνει σημαντικά τη διάθεση, μειώνοντας το άγχος και την ανησυχία. Επίσης, η κατανάλωση 35 έως 65mg καφεΐνης πριν την άσκηση φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώνει σημαντικά την αθλητική απόδοση.

Όσον αφορά το θερμιδικό περιεχόμενο ο ελληνικός καφές ανά φλιτζανάκι περιέχει αμελητέες θερμίδες – 1 φλιτζανάκι καφέ αποδίδει μόλις 1 θερμίδα. Σημαντικό είναι ότι για να απολαύσουμε το πλούσιο καϊμάκι του δεν χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον ζάχαρη ή γάλα.

Επιμένουμε λοιπόν «ελληνικά» και απολαμβάνουμε τον ελληνικό καφέ καθημερινά, προσφέροντας «στην υγειά μας» σε κάθε γουλιά!

 

Πηγή:
• Christina Chrysohoou, Christos Pitsavos, George Lazaros, John Skoumas, Dimitris Tousoulis, Christodoulos Stefanadis, “Determinants of All-Cause Mortality and Incidence of Cardiovascular Disease (2009 to 2013) in Older Adults: The Ikaria Study of the Blue Zones” ANGIOLOGY August 30, 2015 0: 0003319715603185v1-3319715603185
• Delgado-Andrade, C., Morales, F. J., Unraveling the contribution of melanoidins to the antioxidant activity of coffee brews. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2005 Mar 9;53(5):1403-1407
• The Coffee Science Information Centre, www.cosic.org
• Scientific Opinion on the safety of caffeine EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) First published: 27 May 2015Full publication history
DOI: 10.2903/j.efsa.2015.4102

Σχετικά με τον δημιουργό

Κυριακή Απέργη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ονομάζομαι Απέργη Κυριακή. Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010. Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην κοιλιοκάκη και ολοκλήρωσε την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αττικό" και "Αλεξάνδρα".
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society - BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την κλινική διατροφή και σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αναγνωρισμένους φορείς.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life- coaching και Focus in Solution Therapy.
Παρακολουθώ και ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site (www.diatrofi.gr) και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει σε βιβλία διατροφής και ψυχολογίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας diatrofi και keadd.