Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Η αξία της Β-γλυκάνης στην υγεία μας

 Υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές σχετικά με την σπουδαιότητα των φυτικών ινών και τις εκπληκτικές ιδιότητες που προσφέρουν στην συνολική μας υγεία.

Μία από τις πιο σημαντικές φυτικές ίνες είναι και η Β-γλυκάνη, την οποία απαντούμε συχνότερα στα δημητριακά και ειδικότερα στη βρώμη και το κριθάρι.

Η Β-γλυκάνη έχει απασχολήσει αρκετά την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια καθώς έχουν εκπονηθεί πολλές έρευνες και μελέτες για να διευκρινιστούν τα ευεργετικά αποτελέσματα από την κατανάλωσή της.

Τα σπουδαιότερα ευρήματα των μελετών αυτών παρουσιάζονται πιο κάτω:

  1. Η Β-γλυκάνη είναι μια από τις σπουδαιότερες τροφές των καλών βακτηριδίων του εντέρου και άρα μια ιδανική πρεβιοτική πρόταση.
  2. Μπορεί να καθυστερήσει την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα βελτιώνοντας τα επίπεδα σακχάρου.
  3. Βοηθά στην ελάττωση της «κακής» χοληστερόλης καθώς 3 γραμμάρια Β-γλυκάνης, μειώνουν την (LDL) κατά 5-7%.
  4. Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
  5. Δρα κατά της δυσκοιλιότητας.

Τροφές με Β-γλυκάνη

Πλέον στο εμπόριο μπορεί να βρει κανείς πληθώρα προϊόντων που περιέχουν Β-γλυκάνες όπως φρυγανιές, crackers και ζυμαρικά. Η δική μας αγαπημένη πρόταση είναι τα Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και B-γλυκάνη τα οποία μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ ή και ως μέρος ενός κυρίως γεύματος.

Τα Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και B-γλυκάνη είναι εξαιρετικά νόστιμα και μπορούν να αποτελέσουν από μόνα τους μία ιδανική πρόταση ενδιάμεσο γεύμα. Για όσους όμως αρέσκονται στην ποικιλία γεύσεων μπορούν να εύκολα να συνδυαστούν με κάποιο αγαπημένο άλειμμα όπως ταχίνι, μέλι ή τυρί κρέμα σε συνδυασμό με μια φρέσκια τροφή (2άδα) όπως μπανάνα, μήλο, αχλάδι,  και  τοματίνια ή! Τέλος μπορούν να αποτελέσουν τη βάση και για ένα κυρίως γεύμα ή ακόμα και για ένα λαχταριστό σπιτικό γλυκό ψυγείου.

Βιβλιογραφία:

https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/beta-glucan

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Συνεργάζεται ως Executive Director με το Diatrofi.gr

Είναι εξειδικευμένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Είναι ενεργός μεταπτυχιακός φοιτητής του European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com