Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Θα με πονέσει το στομάχι αν πίνω στιγμιαίο καφέ?

Αν έπρεπε να περιγράψουμε με μια φράση τον στιγμιαίο καφέ θα λέγαμε «η συνήθεια που έγινε λατρεία»…καθώς το συγκεκριμένο είδος καφέ είναι πολύ δημοφιλές στη χώρα μας, τόσο στη ζεστή όσο και στην παγωμένη του έκδοση! Έτσι, όπως συμβαίνει συνήθως με όλους τους “celebrities”…κυκλοφορούν διάφοροι αστικοί μύθοι γύρω από τον στιγμιαίο καφέ.

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους που κυκλοφορούν σχετίζεται τις με γαστρεντερικές ενοχλήσεις που υποτίθεται ότι προκαλεί.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Η θεωρία ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει στομαχικές ενοχλήσεις, έχει να κάνει με την έκκριση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, μια διαδικασία που ούτως ή άλλως συμβαίνει κάθε φορά που τρώμε. Μέχρι πρότινος, πολλές έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο ζήτησμα ήταν μη καταληκτικές. Μία πρόσφατη μετανάλυση που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία διερεύνησε αν η κατανάλωση καφέ επηρεάζει το γαστρικό και δωδεκαδακτυλικό έλκος, την παλινδρόμηση και την οισοφαγίτιδα ως τις διαταραχές που σχετίζονται με την έκκριση γαστρικού οξέος για να καταλήξει ότι στατιστικά δεν επιβεβαιώνεται κάποια συσχέτιση του καφέ με αυτές τις καταστάσεις.

Επιπλέον, από έρευνες που έχουν γίνει και αφορούν στη γαστρική κινητικότητα, δεν έχει φανεί κάποια – στατιστικά –  σημαντική συσχέτιση μεταξύ αυτής και της κατανάλωσης καφέ από υγιείς ανθρώπους. Επιπρόσθετα, δεν έχει αποδειχθεί κάποια συνάρτηση με την δυσπεψία, καθώς ο καφές δεν φαίνεται να αυξάνει την γαστρική κινητικότητα και το ρυθμό κένωσης του στομάχου σε υγιείς ενήλικες, παρά μόνο σε κάποιους ασθενείς με ήδη υπάρχουσα δυσπεψία.

Επίσης, σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε από το τμήμα Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, διερευνήθηκε η επίδραση που έχουν διάφοροι τύποι καφέ –εκ των οποίων και ο παγωμένος στιγμιαίος καφές – στο γαστρεντερικό σύστημα, την πίεση και το στρες. Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ δεν συσχετίστηκε με γαστρεντερικά συμπτώματα ή αυτοαναφερόμενο στρες, καταρρίπτοντας έτσι τον μύθο ότι ο καφές, και ιδιαίτερα ο παγωμένος στιγμιαίος, προκαλεί προβλήματα σε ανθρώπους που δεν πάσχουν ήδη από γαστρεντερικά νοσήματα.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατανάλωσαν με τυχαία σειρά 4 ροφήματα καφέ (ζεστός και παγωμένος στιγμιαίος καφές, παγωμένος εσπρέσο, ζεστός καφές φίλτρου) τα οποία είχαν την ίδια περιεκτικότητα σε καφεΐνη (160 mg) και όγκο (200mL). Οι ερευνητές, εξετάζοντας τα ευρήματα κατέληξαν ότι η κατανάλωση καφέ δεν συσχετίστηκε με γαστρεντερικά συμπτώματα, τεκμηριώνοντας έτσι ότι η πρόσληψη στιγμιαίου καφέ είτε στη ζεστή είτε στην κρύα εκδοχή του (φραπέ) δεν προκαλεί προβλήματα στο στομάχι, σε ανθρώπους που δεν πάσχουν ήδη από γαστρεντερικά νοσήματα.

Οπότε, καταλήγουμε στο ότι η εμφάνιση περιστασιακού πόνου στο στομάχι μετά την κατανάλωση καφεϊνούχων προϊόντων, μπορεί να είναι αποτέλεσμα δυσπεψίας ή υπερβολικής κατανάλωσης ποσότητας καφεΐνης (> 300mg/ημέρα).

Σχετικά με τον δημιουργό

Χαρά Κορομπίλη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Η Χαρά Κορομπίλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε στο Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) και έπειτα μετεκπαιδεύτηκε πάνω στην Ανθρώπινη Διατροφή (Human Nutrition) με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (Clinical Nutrition) στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (University of Glasgow).

Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση ως βοηθός εργαστηριακών και ερευνητικών διατροφικών προγραμμάτων μέσα στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.). Όσο ήταν προπτυχιακή και μεταπτυχιακή φοιτήτρια παρακολούθησε κλινικά περιστατικά σε αντίστοιχα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Γλασκώβης.
Επίσης, αρθρογραφεί σε διάφορες ιστοσελίδες για θέματα υγείας και διατροφής, όπως τα www.diatrofi.gr, www.mydietips.gr, medidiatrofi.gr, www.newsit.gr , tlife.gr κ.α.

Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).

Συμμετείχε σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Παιδικού Μουσείου Αθηνών με θέμα «Διατροφική Αγωγή και Υγεία» που παρουσιάστηκαν σε χώρους της Θεσσαλονίκης. Με αυτό τον τρόπο δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων και παρατήρησης, να εφοδιαστούν με γνώσεις μέσα από μια ευχάριστη και πλούσια εμπειρία.
Συμμετείχε και συμμετέχει σε ενημερώσεις σχολείων της Θεσσαλονίκης για διατροφικά θέματα και ενημερώνεται η ίδια συνεχώς μέσα από σεμινάρια και ημερίδες διατροφής που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Συμμετείχε στο πρόγραμμα «Σκέψου Δια-Τροφή» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ι.Δ.Μ.Ε. (Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών) στον πολυχώρο του Μύλου στη Θεσσαλονίκη. Σεμινάρια σχεδιασμένα από το Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών ενημερώνουν τα παιδιά για την διατροφή, προβάλουν σχετικά video και τους δίνουν την ευκαιρία να λύσουν μέσα από διάλογο με ειδικούς, ερωτήματα για τις διατροφικές τους συνήθειες.

Είναι Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, Μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (Ι.Δ.Μ.Ε.), Επιστημονική Συνεργ. του Medidiatrofi και Μέλος της επιστημ.ομάδας Διατροφή.

Στόχος της είναι η σωστή ενημέρωση του κόσμου γύρω από τα θέματα της διατροφής και η αποφυγή παγίδων, μύθων και παραπληροφόρησης που δυστυχώς συναντώνται πολύ συχνά στις μέρες μας.

Από το 2010 ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου ιδιωτικά στην περιοχή της Μπότσαρη με Παπαναστασίου μέσα στο εμπορικό κέντρο Civitas.

• Απόφοιτος Πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.
• Μεταπτυχιακό πάνω στην Ανθρώπινη Διατροφή με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, (Msc in Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition-University of Glasgow).
• Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).
• Συνεχής δραστηριότητα ως εμψυχώτρια (clown) και συμμετοχή στην οικογενειακή επιχείρηση διοργάνωσης εκδηλώσεων «Μαγικός Κόσμος», αναλαμβάνοντας διάφορα events, happenings, κλπ. καθώς και παρακολούθηση διαφόρων σεμιναρίων μουσικοκινητικών παιχνιδιών, εργαστηριών δημιουργικής απασχόλησης, θέατρο δρόμου, κλπ που αφορούν στο παιδί. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να ενημερώσουμε σωστά και διασκεδαστικά τα παιδιά για το θέμα της διατροφής.