Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Θεραπεία με μέλι για το διαβήτη

από Mamdouh Abdulmaksoud Mohamed Abdulrhman, M.D. 

Ιστορικό

Μεταξύ των ωφελειών του μελιού είναι οι αντιφλεγμονώδεις, οι αντι-αλλεργικές και οι αντιμικροβιακές επιδράσεις του. Επειδή ο σακχαρώδης διαβήτης επιδεινώνεται πιθανά από μια αυτοάνοση διαδικασία, φλεγμονή ή μολύνσεις (ή από ένα συνδυασμός αυτών) στα άτομα με γενετική προδιάθεση, αξίζει να δοκιμάσουν μέλι, παρά την υψηλή περιεκτικότητά του σε ζάχαρη, ως θεραπεία της ασθένειας. Επιπλέον, μερικές μελέτες έχουν εισηγηθεί ότι  το μέλι είναι πολύτιμο υποκατάστατο της ζάχαρης για τους διαβητικούς: έχει διαπιστωθεί ότι οι αυξήσεις στη γλυκόζη του αίματος στον διαβήτη τύπου 2 είναι υψηλότερες μετά από την πρόσληψη φρουκτόζης ή σακχαρόζης απ’ ότι μετά από την πρόσληψη μελιού.

Σκοπός της μελέτης

Ο σκοπός αυτής της μελέτης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα  της  μακροπρόθεσμης  χρήσης του μελιού ως  αποκλειστικής  θεραπείας του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. 

Ασθενείς και μέθοδοι

Έπειτα από τη γραπτή συγκατάθεσή τους, δύο εθελοντές που έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη  τύπου 2, σταμάτησαν την πρόσληψη όλων των φαρμάκων τους και έπειτα ξεκίνησαν θεραπεία με μέλι μελισσών (BHT).

Η πρώτη περίπτωση ήταν ένας 49-χρονος άνδρας από τη Σαουδική Αραβία με ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη(IDDM) τύπου 2, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία και στεφανιαία νόσο. Η θεραπεία με μέλι άρχισε στις 26 Ιανουαρίου 2002. Στον ασθενή χορηγήθηκεαν ενδοφλέβιες ενέσεις διαλύματος μελιού (χορηγήθηκαν 20 ενέσεις σε μέσα διαστήματα τεσσάρων ημερών, καθεμία των 3 ml διαλύματος 20%). Επίσης, κατανάλωνε μέλι σε δόσεις των 30 ml τρεις φορές την ημέρα.

            Η δεύτερη περίπτωση ήταν ένας 48-χρονος άνδρας από την Αίγυπτο με μη ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη (NIDDM) τύπου 2, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία και στεφανιαία νόσο. Η θεραπεία με μέλι άρχισε την 1η Οκτωβρίου 2002, υπό μία μορφή μόνο: από του στόματος χορήγηση μελιού σε δόσεις 50 ml τρεις φορές την ημέρα.

Και οι δύο ασθενείς εξετάστηκαν πριν από την έναρξη της BHT. Πραγματοποιήθηκαν βασικές εξετάσεις όπως — τυχαία γλυκόζη αίματος, ανάλυση ούρων, λιπίδια ορού, ουρία αίματος, κρεατινίνη ορού και ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, οφθαλμολογική εξέταση ( βυθός των ματιών). Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, η αξιολόγηση και των δύο περιπτώσεων βασίστηκε κυρίως στην κλινική εξέταση και στις προηγούμενες έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε μεταβλητά διαστήματα.

Αποτελέσματα

Αμέσως πριν από την έναρξη της BHT, η κρεατινίνη ορού, η ουρία αίματος, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, η ακτινογραφία θώρακος και η οφθαλμολογική εξέταση ήταν φυσιολογικές και στις δύο περιπτώσεις. Μετά από την έναρξη της BHT και κατά τη διάρκεια της μελέτης, και οι δύο ασθενείς πέρασαν από τα ακόλουθα στάδια:

Στάδιο Ι.  Χαρακτηριζόταν από πολυουρία, πολυδιψία και γρήγορη απώλεια βάρους. Αφ’ ετέρου, τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και των λιπιδίων του ορού (εκτός από την υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη, ή την HDL) αυξήθηκαν σε σχέση με πριν την έναρξη της BHT. Αυτό το στάδιο διήρκεσε για μερικούς μήνες χωρίς απειλητικές για τη ζωή περιπλοκές όπως το κώμα.

            Στάδιο ΙΙ.  Η δριμύτητα της πολυουρίας και της πολυδιψίας μειώθηκαν, όπως και ο ρυθμός της απώλειας βάρους. Η τιμή της γλυκόζης αίματος παρέμεινε υψηλή, όπως και η τιμή των λιπιδίων του ορού (εκτός από την HDL, η οποία άρχισε να επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα). Αυτό το στάδιο διήρκησε για περίπου ένα έτος.

Στάδιο ΙΙΙ.  Η πολυουρία και η πολυδιψία ήταν διαλείπουσες, και εμφανίζονταν περισσότερο κατά τη διάρκεια ασθενειών όπως η γρίπη. Ο ρυθμός απώλειας βάρους ήταν γενικά μικρότερος απ’ ότι στα προγενέστερα στάδια· παρουσίασε επίσης διακυμάνσεις, οι οποίες φαίνονταν ανάλογες προς την έκταση της πολυουρίας. Η τιμή της γλυκόζης αίματος παρέμεινε υψηλή, όπως και η τιμή των λιπιδίων του ορού (εκτός από την HDL, η οποία επέστρεψε στα φυσιολογικά επίπεδα). Η πίεση του αίματος παρέμεινε κανονική, και δεν υπήρξε καμία στηθάγχη. Αυτό το στάδιο διήρκησε σχεδόν δύο έτη.

            Στάδιο IV.  Αυτό το στάδιο, που συνεχίζεται έως και σήμερα, χαρακτηρίζεται από:

  • Φυσιολογική πίεση αίματος
  • Κυμαινόμενο σωματικό βάρος—αν και ο δείκτης μάζας του σωώματος έχει παραμείνει εντός των φυσιολογικών ορίων
  • Φυσιολογικά λιπίδια ορού —μόνο στην περίπτωση 1
  • Καμία στηθάγχη
  • Διαλείπουσες πολυουρία και πολυδιψία
  • Υψηλή γλυκόζη αίματος (υπεργλυκαιμία)

Έως εδώ, καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης δεν έχει αναπτυχθεί καμία περιπλοκή που θα μπορούσε να απειλεί τη ζωή όπως το κώμα. Η οφθαλμολογική εξέταση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα έχουν παραμείνει φυσιολογικές.

Συμπέρασμα

Και για τους δύο ασθενείς, η θεραπεία με μέλι μελισσών βοήθησε στην ανακούφιση των διαταραχών που συνδέονται με το διαβήτη (υπέρταση, στηθάγχη, και δυσλιπιδαιμία) παρά την επιμονή της υψηλής τιμής της ζάχαρης του αίματος. Η υψηλή τιμή της γλυκόζης του αίματος δεν συνδέεται μόνο με την καλοήθεια της BHT, αλλά μπορεί επίσης να χρειαστεί για να αποτρέψει και να θεραπεύσει τις περιπλοκές του διαβήτη. Εναλλακτικά, η υψηλή γλυκόζη μπορεί να είναι μόνο μια προσωρινή αντίδραση που θα ήταν η τελευταία που θα εκλείψει.

Ο Δρ Rhman είναι Καθηγητής της Παιδιατρικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ain Shams , Abbasia, Κάιρο, Αίγυπτος.

Το email του:  mamduh565@hotmail.com

Πηγή:

Journal of the American Apitherapy Society, σελ.8-9

Τεύχος 13, Νο 2, Ιούνιος 2006

Σχετικά με τον δημιουργό

ΔΑΝΑΗ ΓΕΡΑΡΔΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΣ

Η Δανάη Γεράρδου το 2004 τελείωσε την σχολή της στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Βιολογίας. Έχει κάνει Διπλωματική Εργασία στον Τομέα Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επίβλεψη του Eπίκουρου Καθηγ. Κου Κυριάκου Γεωργίου , με θέμα «Οικοφυσιολογία της Φύτρωσης των Σπερμάτων του Ενδημικού Φυτού Bosea Cypria»
Καθώς επίσης έχει συμμετοχή στην ερευνητική εργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εργαστηρίου Παρασιτολογίας και Μοριακής Κλινική Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με θέμα: «Μελέτη αναπτυξιακών χαρακτηριστικών και συμπεριφοράς του παρασιτικού προτόζωου Trichomonas vaginalis »
Πλέον εργάζεται σε ελεύθερο επάγγελμα στον Τομέα Βοτανοθεραπευτικής, Μελισσοθεραπευτικής και Θεραπευτικής Διατροφής 2011-2017