Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

ΟΣΠΡΙΑ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Φασόλια, φακές, ρεβίθια, κουκιά, φάβα, γίγαντες, παλαιότερες τροφές του ανθρώπου, σημαντικά στο διατροφικό πλάνο του, χωρίς κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρα.

Τώρα που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές τα όσπρια ταιριάζουν στην διατροφή διότι συμβάλλουν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και συντελούν στη μείωση της χοληστερίνης, αφού παρασύρουν ένα μέρος αυτής προς αποβολή στο έντερο. Eίναι χορταστική διατροφική επιλογή, χωρίς να προσδίδει πολλές θερμίδες. Σημαντικό χαρακτηριστικό των οσπρίων είναι ότι αποτελούν ιδανική πηγή πρωτεΐνης χωρίς την παρουσία κορεσμένων λιπαρών, όπως συμβαίνει με τα κόκκινα κρέατα, πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, διαλυτών φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Πως μπορούμε να μαγειρέψουμε τα όσπρια:

Το αλάτι πρέπει να μπαίνει προς το τέλος του μαγειρέματος για να μην σκληρύνουν τα όσπρια.

Πετάξτε μετά το μούλιασμα τα όσπρια που επιπλέουν στο νερό.

Οι φακές δεν χρειάζονται πολλές ώρες μούλιασμα όπως τα υπόλοιπα όσπρια.

Ο χρόνος μαγειρέματος είναι διαφορετικός για κάθε όσπριο ξεχωριστά.

Για ελαφρύτερο γεύμα μην μαγειρεύετε τα όσπρια στο νερό το οποία τα μουλιάσατε.

Όλα τα όσπρια θέλουν 10 – 15 ώρες μούλιασμα , εκτός από τη φακή , τα μπιζέλια και τη φάβα , που τους αρκεί να μουλιάσουν για ένα δίωρο το πολύ και αυτό όχι πάντα.

” Η πρόσληψη οσπρίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος. ”

Περισσότερα εδώ

Σχετικά με τον δημιουργό

ΜΟΡΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΜΟΡΑΡΗΣ Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Μέλος ένωσης διαιτολόγων διατροφολόγων Ελλάδος

Είναι Πτυχιούχος του Tμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Δραστηριοποιείται στο χώρο από το 2009 με δικό του γραφείο στην πόλη της Ρόδου, με τον διακριτικό τίτλο «ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ». Στο ενεργητικό του έχει διδάξει σε μαθητές ΤΕΛ αλλά και σε φοιτητές ΙΕΚ και ιδιωτικών σχολών, μαθήματα που σχετίζονται με τη σωστή διατροφή. Ασχολείται ιδιαίτερα με την συγγραφή άρθρων σε τοπικά και όχι μόνο έντυπα μέσα ενημέρωσης, διατηρώντας από το 2009 τη δική του προσωπική στήλη με τίτλο Υγεία και Διατροφή, συμμετέχει σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Πραγματοποιεί πολλές ομιλίες σε διάφορες εκδηλώσεις αλλά και σε σχολεία με θέμα τις σωστές διατροφικές συνήθειες. Συμμετέχει σε εθνικά και διεθνή συνέδρια αλλά και σε άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις με σκοπό τη συνεχή επιμόρφωση όσον αφορά στα νέα δεδομένα σε θέματα υγείας και διατροφής. Παρακολουθεί συνεχώς επιμορφωτικά σεμινάρια πάνω σε θέματα υγείας και διατροφής. Έχει συμμετάσχει σε μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) και παρουσίασε αναρτημένη ανακοίνωση στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας & Διατροφής και 2ο κλινικής Διατροφής στην Αθήνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition ESPEN.