Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Παίρνω θερμίδες με τον καφέ; 

Όπως θα έχετε ακούσει να αναφέρουμε συχνά, ο καφές από μόνος του έχει ελάχιστες θερμίδες.

Αυτός ο κανόνας είναι γενικός ή ισχύει για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες καφέ?

Και αν ο καφές είναι low calories προϊόν, τότε ποιος είναι εκείνος ο παράγοντας που θα πρέπει να προσέχουμε ώστε να απολαμβάνουμε τον καφέ μας, χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες;

Αυτά είναι δύο από τα πιο συχνά ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε καθημερινά στα γραφεία μας.

Ήρθε λοιπόν η στιγμή να λύσουμε βασικές απορίες και να σας καλέσουμε για ένα φλυτζάνι/ποτήρι καφέ… όλο απόλαυση και με καθόλου τύψεις!

Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε ότι ο καφές, ανάλογα με την

επεξεργασία που έχει υποστεί, την μέθοδο παρασκευής του και την ποσότητα έχει διαφορετική θερμιδική αξία.

Άρα άλλες θερμίδες υπολογίζουμε για τον ελληνικό, άλλες για τον στιγμιαίο και άλλες για τον espresso.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι θερμίδες ενός «σκέτου» καφέ δεν ξεπερνούν τις 10 ανά ποτήρι/φλυτζάνι.

Οι θερμίδες εκτοξεύονται κατακόρυφα στην περίπτωση που προσθέσουμε στον καφέ μας πχ ζάχαρη, κρέμα, γάλα, σιρόπι με γεύση, αφρόγαλα κτλ

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ζάχαρης, όπου για κάθε κουταλάκι του γλυκού που προσθέτουμε στον καφέ μας, μας αποδίδει περίπου 20 θερμίδες!

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένας πολύ γλυκός καφές με 4 κουταλιές ζάχαρης και  αρκετό γάλα, μπορεί να περιέχει έως και 150 θερμίδες. Αντίθετα ένας φραπέ με λίγο ή καθόλου γάλα συνήθως δεν ξεπερνά τις 50 θερμίδες.

Ιδανικά λοιπόν, επιλέγουμε μία κούπα καφέ σε όσο το δυνατόν πιο απλή μορφή γίνεται, όπως πχ. ένα φλυτζάνι με στιγμιαίο καφέ ο οποίος έχει ελάχιστες θερμίδες (περίπου 2 θερμίδες ανά 100 ml). Επιπροσθέτως, το συγκεκριμένο είδος καφέ έχει το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτεί οπωσδήποτε την προσθήκη αφρόγαλου, κρέμας κτλ για να καταναλωθεί αφού έχει από μόνος του μία γεμάτη και πλούσια γεύση, που δεν χρειάζεται επιπλέον συστατικά για να αναδειχθεί… όπως συμβαίνει με άλλα είδη καφέ (πχ. καπουτσίνο).

Αν ανήκουμε στην κατηγορία εκείνων που απολαμβάνουν τον καφέ τους μέτριο ή γλυκό, χρησιμοποιούμε κάποιο γλυκαντικό  όπως είναι η στέβια, αντί για ζάχαρη, ώστε να μειώσουμε τις θερμίδες του ροφήματός μας! 

Πίνακας με τις θερμίδες που αναλογούν στον στιγμιαίο καφέ (ζεστό ή κρύο) όταν είναι σκέτος/ μέτριος/γλυκός.

Ζεστός: Τα 200 ml με 3 γρ. καφέ περιέχουν:

  • 3 θερμίδες (ο σκέτος)
  • 23 θερμίδες (ο μέτριος)
  • 43 θερμίδες (ο γλυκός)

Φραπέ: Τα 300 ml με 4 γρ. καφέ περιέχουν:

  • 5 θερμίδες (ο σκέτος)
  • 25 θερμίδες (ο μέτριος)
  • 45 θερμίδες (ο γλυκός)

Συμπερασματικά, ο καφές από μόνος του μπορεί να είναι ένα χαμηλής θερμιδικής αξίας ρόφημα, με υπέροχη γεύση και πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας… και όλα αυτά εφόσον δεν προσθέτουμε στο φλιτζάνι μας περιττές ουσίες που μπορούν να το μετατρέψουν σε θερμιδική «βόμβα».

Σχετικά με τον δημιουργό

Μαρίνα Ζαχαράκη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ονομάζομαι Μαρίνα Ζαχαράκη. Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης.Σπούδασα στο Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτερου Τεχνολογικού Ιδρύματος Κρήτης και αποφοίτησα με γενικό βαθμό Άριστα (8,6 ).
Ζω στο Ηράκλειο Κρήτης. Εργάζομαι ως καθηγήτρια, αναπληρώτρια σε Σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής. Παράλληλα τον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με το κομμάτι της ενημέρωσης του κοινού σε θέματα διατροφής .
Διετέλεσα εργαστηριακός συνεργάτης στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας Κρήτης στη Σητεία. Εργάστηκα σε δημόσια ΙΕΚ υπό την ιδιότητα του εκπαιδευτικού στα γνωστικά αντικείμενα της Διατροφής.

Στις 29 Μαΐου του 2015 ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου δίπλωμα ειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση :Master di secondo livello, Education and Disability Le dinamiche emotivo - affettive, που απονεμήθηκε από το Universita degli studi di Roma “ TOR VERGATA” Roma- Italia.

Έχω παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων που αφορούν την διατροφική εκπαίδευση του κοινού, τη μεσογειακή – Κρητική διατροφή, την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας παιδιών και ενηλίκων καθώς και τη συμβολή της διατροφής στην αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων.

Είμαι συνεργάτης του site faepaidimou.gr.Οι απόψεις και τα άρθρα μου βασίζονται σε εμπειρία και γνώση που διαθέτω αλλά και στη συνεχή ενημέρωση από σεμινάρια και έρευνες. Πάνω από όλα τα άρθρα μου είναι γραμμένα με την υπευθυνότητα και την αγάπη με την οποία «ταΐζει» ένας γονιός το παιδί του. Παράλληλα αρθρογραφώ σε site, περιοδικά και εφημερίδες. Έχω παρουσιάσει διάφορες εργασίες σε ημερίδες και έχω κληθεί ως ομιλήτρια σε διάφορες εκδηλώσεις. Επίσης έχω οργανώσει ομιλίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες που οφείλουν να αναπτύξουν τα παιδιά της σχολικής ηλικίας σε αρκετά σχολεία. Η αποδοχή από μαθητές και εκπαιδευτικούς ήταν τέτοια που η δράση μου συνεχίζεται κάθε χρόνο.

Πρόσφατα έλαβα τον τίτλο «Master Practitioner οn Eating Disorders and Obesity» από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED).

Αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον μου στην επιστήμη της διατροφής είναι η δύναμη που έχει στην προστασία της υγείας. Για να ακολουθήσει κάποιος μια υγιεινή διατροφή, πρέπει να το θέσει ως μια από τις προτεραιότητες του.
Είναι σημαντικό ο καθένας να κοιτάξει με κριτική ματιά τη διατροφή του και να προβληματιστεί τί χρειάζεται να βελτιώσει.Οι γρήγοροι ρυθμοί που έχει η ζωή σήμερα απαιτούν προγραμματισμό στη διατροφή. Πολλές φορές είναι τόσο περιορισμένος ο χρόνος, λόγω εργασίας κλπ, που το τί θα φάμε δεν αποτελεί προτεραιότητα. Επίσης, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο φαγητό και σε διάφορες λιχουδιές για να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής, όπως το άγχος και την κούραση τους. Όταν δίνουμε στο φαγητό τέτοιο ρόλο και το συνδέουμε με την ψυχολογική μας διάθεση, είναι εύκολο η διατροφή να χάνει την ισορροπία της.
Επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, είναι σημαντικό ο καθένας να κοιτάξει με κριτική ματιά τη διατροφή του και να προβληματιστεί τί χρειάζεται να βελτιώσει. Έτσι, συνειδητά θα αναζητήσει νέες λύσεις και νέες καλύτερες συνήθειες. Όταν μάθει κανείς να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις και πειρασμούς, όταν μάθει πώς να ψωνίζει σωστά, πώς να βελτιώσει τις συνταγές του ή το τί παραγγέλνει σε εστιατόρια, τότε αποκτά τον έλεγχο της διατροφής του. Θα πρέπει η περίοδος που χάνει κάποιος βάρος να τον γεμίσει με δεξιότητες και γνώσεις και να αποτελέσει αρχή για τη νέα, μακροχρόνια ισορροπημένη του διατροφή. Βέβαια, για να έχουμε αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, πρέπει η διατροφή μας να έχει ποικιλία, να είναι νόστιμη και ευχάριστη, να έχει πολλές επιλογές για σνακ και να προσφέρει λύσεις σε πρακτικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει το κάθε άτομο. Αν δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, τότε το άτομο θα κουραστεί και εύκολα θα καταφύγει στον παλιό και ανθυγιεινό τρόπο ζωής του.

Στοιχεία επικοινωνίας
Κινητό τηλέφωνο: 6998704872
Email:zaxarakimarina@gmail.com