Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Πως γίνεται η αποκαφενοποίηση στον στιγμιαίο?

Σίγουρα έχετε ακούσει για τον όρο αποκαφεϊνοποίηση, όμως τι ακριβώς είναι και με ποιο τρόπο εφαρμόζεται στον αγαπημένο μας στιγμιαίο καφέ;

Τι είναι η αποκαφεϊνοποίηση;

Η αποκαφεϊνοποίηση σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Φλόριντας  ορίζεται ως  η αφαίρεση της καφεΐνης από κόκκους καφέ, κακάο, φύλλα τσαγιού και άλλα υλικά που περιέχουν καφεΐνη. Τα αποκαφεϊνοποιημένα  ποτά συνήθως  περιέχουν 1-2% της αρχικής περιεκτικότητας σε καφεΐνη, και μερικές φορές έως και 20%. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για να οριστεί ένας καφές ως ντεκαφεϊνέ θα πρέπει να περιέχει λιγότερο από 0,1% καφεΐνη.

Πως γίνεται η αφαίρεση της καφεΐνης από τον στιγμιαίο καφέ;

Για να γίνει αφαίρεση της καφεΐνης  από τον καφέ υπάρχουν διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται ευρέως στην βιομηχανία τροφίμων,  συμπεριλαμβάνοντας οργανικούς διαλύτες, νερό ή υπερκρίσιμο διοξείδιο του άνθρακα.

Για τον στιγμιαίο καφέ, η αποκαφεϊνοποίηση γίνεται τελείως φυσικά με την βοήθεια του νερού.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία ξεκινά με τον καφέ να βυθίζεται στο νερό, όπου οι  πόροι του ανοίγουν δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την απομάκρυνση της καφεΐνης, όντας υδατοδιαλυτή ουσία.

Εν συνεχεία αφού οι κόκκοι του καφέ στεγνώσουν, ακολουθεί  η άλεση και το καβούρδισμα,, απελευθερώνοντας τα φυσικά του αρώματα.

Αυτή η φυσική διαδικασία έχει επικρατήσει κατά την αποκαφεϊνοποίηση του στιγμιαίου καφέ, διότι έτσι διατηρείται η γεύση και το άρωμα του, δίχως να περιέχεται καφεΐνη.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι ο ντεκαφεινέ είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς παρά την αποκαφεϊνοποίηση, διατηρεί όλα τα αντιοξειδωτικά του αλλά και τα θρεπτικά συστατικά! Επίσης, συνίσταται για όσους έχουν πιει πολλούς καφέδες μέσα στην ημέρα και φοβούνται ότι δεν θα τους παίρνει ο ύπνος το βράδυ ή απλά προσέχουν την καθημερινή πρόσληψη καφεΐνης, αποτελώντας μια 100% φυσική επιλογή καφέ, πλούσια  σε γεύση και άρωμα.

Βιβλιογραφία :

University of Florida, 15 October 2006.

www.sciencedaily.com/releases/2006/10/061012185602.htm

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408390500400009?src=recsys

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Συνεργάζεται ως Executive Director με το Diatrofi.gr

Είναι εξειδικευμένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Είναι ενεργός μεταπτυχιακός φοιτητής του European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com