Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Πως δημιουργείται ο στιγμιαίος καφές?

Αυτή τη περίοδο, που περνάμε όλο και περισσότερες ώρες στο σπίτι, αναζητούμε όσο ποτέ μικρές στιγμές δημιουργικότητας και απόλαυσης για να ξεφύγουμε από την ρουτίνα! Έτσι, πολλές φορές «πιάνουμε» τον εαυτό μας να παριστάνει τον “barista” και να βάζει περισσή τέχνη για την ετοιμασία μίας κούπας ζεστού στιγμιαίου καφέ ή ενός φραπέ!

Ο στιγμιαίος καφές είναι  η ιδανική επιλογή για τις πρώτες «δημιουργίες» μας λοιπόν μιας  και μπορεί να παρασκευαστεί πάρα πολύ εύκολα σε σχέση με τους άλλους τύπους καφέ, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, υπέροχη γεύση και το σημαντικότερο, πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Όμως … πόσο καλά γνωρίζουμε τον στιγμιαίο καφέ που τόσο πολύ αγαπάμε σαν ρόφημα ?

Πως παρασκευάζεται;

Ξεκινώντας, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η παραγωγή του στιγμιαίου καφέ στηρίζεται καθαρά σε φυσικές διαδικασίες.  Έτσι και το τελικό προϊόν είναι εξολοκλήρου ένα φυσικό προϊόν, το οποίο μάλιστα παράγεται από εκλεκτές ποικιλίες καφέ.

Τα στάδια  για την δημιουργία του στιγμιαίου καφέ αφορούν την συλλογή των καρπών, το καβούρδισμα, έπειτα την άλεση, το φιλτράρισμα και τέλος την αφυδάτωση, είτε σε υψηλές, είτε σε χαμηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να προκύψει ο στιγμιαίος καφές με την γνωστή του μορφή,  είτε σε κόκκους είτε σε κρυσταλλική μορφή.

Τέλος, θα έχει ενδιαφέρον να πούμε ότι ο αφρός που υπάρχει στον τελικό μας καφέ δεν είναι τίποτε άλλο από φυσαλίδες αέρα εγκλωβισμένες ανάμεσα σε νερό και καφέ ( εξού και το καφέ χρώμα ).

Τελικά γιατί έχει τόσο μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο ο στιγμιαίος καφές;

Ο βασικότερος λόγος για την ραγδαία διάδοση του στιγμιαίου καφέ, κυρίως οφείλεται στην ευκολία ετοιμασίας ενός απολαυστικού ροφήματος (κρύου ή ζεστού) …στη στιγμή!
Επίσης, η τόσο μεγάλη επιτυχία του ευθύνεται και στο ότι η μέτρια ημερήσια κατανάλωσή του, ωφελεί τον οργανισμό μας σε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα, η υψηλή περιεκτικότητά του σε χλωρογενικά οξέα και άλλες φαινολικές ενώσεις, δρουν ως ασπίδα για την υγεία μας έναντι χρόνιων νοσημάτων, όπως το Alzheimer,  διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ. οισοφάγου, στοματικής κοιλότητας, φάρυγγα), ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τη κατάθλιψη.

Επιπλέον, ο στιγμιαίος καφές έχει κατά μέσο όρο μικρότερη περιεκτικότητα καφεΐνης ανά κούπα ακόμα και από τον γαλλικό, που επιλέγεται από πολλούς ως  πιο «ελαφρύς», συμβάλλοντας έτσι στην μικρότερη κατανάλωση καφεΐνης ημερησίως.

Τέλος, ένας από τους παράγοντες που έχει κάνει τον στιγμιαίο καφέ να ξεχωρίζει είναι το εκπληκτικό άρωμα του και η σταθερή ποιότητα της γεύσης του που όλοι έχουμε λατρέψει.

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com