Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Σνακ: Τι είναι και πως τα επιλέγω;

Ξεκινώντας, θα ήταν δόκιμο να απαντήσουμε στο ερώτημα «τι είναι σνακ»!

Αν και γενικά δεν υπάρχει κάποιος επίσημος ορισμός, θα μπορούσε κανείς να ορίσει ως σνακ μια μικρή μερίδα φαγητού που είθισται να καταναλώνουμε μεταξύ των κυρίως γευμάτων για να μας «κρατήσει» μέχρι την ώρα που θα κάτσουμε στο τραπέζι για να απολαύσουμε το μεσημεριανό ή το βραδινό μας!

Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορούμε να συνεχίσουμε και να πούμε ότι τα σνακ τα βρίσκουμε σε ποικίλες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασμένων και των σνακ που παρασκευάζονται από φρέσκα υλικά στο σπίτι.

Παραδοσιακά, τα «σπιτικά» σνακ αποτελούνται από συστατικά που είναι διαθέσιμα στο σπίτι και δεν απαιτούν μεγάλη προετοιμασία. Τα πιο συνήθη σπιτικά σνακ είναι τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα σάντουιτς, φέτες κέικ και μικρές μερίδες από κάποιο κυρίως γεύμα που μπορεί να έχει περισσέψει.

Όμως και στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές θρεπτικές και υγιεινές λύσεις-σνακ που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας!

Μια συχνή ερώτηση είναι, αν τα μη αλκοολούχα ποτά και ροφήματα, όπως ο καφές και το τσάι θεωρούνται σνακ … και η απάντηση είναι ότι όχι δεν θεωρούνται , ασχέτως αν μπορούν να καταναλωθούν μαζί με κάποιο σνακ ή μόνα τους.

Έχοντας αναλύσει τις επιλογές σνακ που μπορούμε να έχουμε, το επόμενο σημαντικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε αφορά στο πως θα επιλέξουμε το σνακ που θα πάρουμε μαζί μας!

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι βασικό είναι να δίνουμε προσοχή στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμα που θα καταναλώσουμε. Άλλωστε καθημερινά το σώμα μας έχει ανάγκη από αυτά ώστε να κάνει τις απαραίτητες επιδιορθώσεις και αναδομήσεις για να είμαστε υγιείς. Σε δεύτερο επίπεδο, μπορούμε να ελέγχουμε και τις θερμίδες, χωρίς όμως να μας απασχολεί ιδιαίτερα αυτή η παράμετρος.

Συνδυάζουμε λοιπόν αμυλούχες τροφές με φρούτα και λαχανικά! Αυτός ο συνδυασμός θα μας δώσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα ώστε να λειτουργήσει ομαλά εξισορροπώντας  την γλυκόζη στο αίμα, αποτρέποντας μια ενδεχόμενη υπερκατανάλωση τροφίμων.

Μία εξαιρετική πρόταση αμυλούχου, γευστικού σνακ είναι τα Πτι Μπερ με βρώμη & πορτοκάλι, με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας! Φυσικά, μπορούμε να τα καταναλώσουμε μόνα τους – άλλωστε είναι εξαιρετικά νόστιμα-  αλλά και να τα συνδυάσουμε με κάποιο φρούτο (2άδα)!

Τα Πτι Μπερ με βρώμη & πορτοκάλι, με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας, περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες κυρίως λόγο της βρώμης. Εφόσον λοιπόν τα συνδυάσουμε και με ένα φρούτο εποχής (μανταρίνι, πορτοκάλι, μήλο) έχουμε μία απολαυστική πρόταση θρέψης!

Extra Tip:

Μια σπουδαία τεχνική για να απολαμβάνουμε το σνακ μας στην σωστή ποσότητα και να μην υπερβάλουμε επιβαρύνοντας τον οργανισμό μας είναι η πιο κάτω:

Σε μια κλίμακα πείνας 1-10, με το «1» να σημαίνει «δεν είμαι πεινασμένος» και το «10» να σημαίνει «είμαι πιο πεινασμένος από ποτέ», θα πρέπει να προσπαθούμε να καταναλώνουμε το σνακ μας όταν βρισκόμαστε περίπου στο «7».

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Συνεργάζεται ως Executive Director με το Diatrofi.gr

Είναι εξειδικευμένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Είναι ενεργός μεταπτυχιακός φοιτητής του European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com