Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΣ ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ!

Καφές. Μία λέξη που στο άκουσμα της σε κάνει να θες να σηκωθείς γρήγορα από το κρεβάτι. Σε κάνει να ξεχνάς το στρες και το τρέξιμο της ημέρας. Ενώνει παρέες! Δημιουργεί ιδέες και έμπνευση! Πιστεύω ότι ήδη σας δημιουργήθηκε η επιθυμία να φτιάξετε γρήγορα έναν απολαυστικό καφέ, κρύο ή ζεστό!

Και τι πιο άμεσο και γρήγορο από έναν στιγμιαίο καφέ;

Όμως, πόσο φυσικός και καλός για την υγεία μας είναι ο στιγμιαίος καφές;

           Περιγράφοντας τον τρόπο παρασκευής του καταλαβαίνουμε εύκολα ότι ο στιγμιαίος καφές καταλήγει στην κούπα  μας με απόλυτα φυσικό τρόπο. Παράλληλα, δεν χάνουμε πολύτιμο χρόνο, καθώς  είναι έτοιμος μέσα σε τρία λεπτά! . Άλλωστε η διάδοση του στιγμιαίου καφέ οφείλεται κυρίως στο πόσο απλά μπορεί να παρασκευαστεί από τον καταναλωτή σε σχέση με τους άλλους τύπους καφέ, καθώς και η μεγάλη διάρκεια ζωής του.

Όπως και με το συμβατικό καφέ, για την παραγωγή του στιγμιαίου καφέ ακολουθείται η φυσική διαδικασία: δέντρο, συλλογή, φρύξη, άλεση, αλλά με την ενδιάμεση παρεμβολή των καταλυτών στο εργαστήριο. Οι πράσινοι κόκκοι καφέ καβουρδίζονται πρώτα ώστε να εξάγουν τη γεύση και τα αρώματα. Περιστρεφόμενοι κύλινδροι με θερμό αέρα καβουρδίζουν τους πράσινους κόκκους. Όταν ο κόκκος θερμανθεί στους 165 °C, το καβούρδισμα ξεκινά, συνοδευόμενο από έναν ήχο σκασίματος, παρόμοιο με αυτό του ποπ-κορν. Οι κύλινδροι ολοκληρώνουν τη διαδικασία φρύξης σε 8-15 λεπτά και στη συνέχεια οι κόκκοι αλέθονται σε πάχος 0,5 – 1,1 χιλιοστά. Ο αλεσμένος καφές διαλύεται σε νερό θερμοκρασίας 155 °C – 180 °C μέσα σε 5-10 στύλους διήθησης. Μέσα στο διάλυμα καφέ, το ποσοστό του καφέ είναι 15-30% κατ’ όγκο. Ακολουθεί η συμπύκνωση-εξάτμιση και στη συνέχεια το στέγνωμα, είτε με ψυχρό τρόπο είτε με ψεκασμό (σπρέι).

Επίσης ο μειωμένος όγκος και το μικρότερο βάρος του προϊόντος κατά τη μεταφορά σε σχέση με τον ακατέργαστο καφέ (ολόκληροι κόκκοι καφέ ή κομμένοι) διευκολύνει σημαντικά τη διανομή  του. Ο στιγμιαίος καφές πωλείται σε σκόνη ή κόκκους, αεροστεγώς συσκευασμένος σε γυάλινα βαζάκια, μεταλλικά κουτιά ή φακελάκια, με τις οδηγίες παρασκευής συνήθως τυπωμένες στη συσκευασία.

Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι ο στιγμιαίος καφές, σε μέτρια ημερήσια κατανάλωση, ωφελεί τον ανθρώπινο οργανισμό και ότι μάλιστα, κατά μέσο όρο έχει μικρότερη περιεκτικότητα καφεΐνης ανά φλιτζάνι ακόμα και από τον γαλλικό, που επιλέγεται από πολλούς ως  πιο «ελαφρύς».

Επομένως, μιας και οι ζέστες καλά κρατούν…. ετοιμάστε ένα ποτήρι κρύο στιγμιαίο καφέ και απολαύστε τον με καλή παρέα!

Πηγές:

Σχετικά με τον δημιουργό

Σπυριδούλα Νικομάνη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Διαιτολόγος Διατροφολόγος