Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Φρυγανιές με β-γλυκάνη

Η φρυγανιά είναι ένα αγαπημένο προϊόν μικρών και μεγάλων, για κάθε ώρα της ημέρας και με κάθε συνδυασμό, γλυκό ή αλμυρό. Όταν μάλιστα εμπλουτίζονται με β- γλυκάνη, τότε μετατρέπονται σε ένα λειτουργικό τρόφιμο που συνδυάζει γεύση και θρέψη.

Τι όμως είναι η β-γλυκάνη;

Η β-γλυκάνη είναι ένα είδος φυτικής ίνας, συγκεκριμένα διαλυτής ίνας, που περιέχεται φυσικά στην βρώμη και στο κριθάρι. Η κατανάλωση β-γλυκανών έχει συσχετιστεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως με βελτίωση των τιμών των λιπιδίων του αίματος και της χοληστερόλης.

Ωστόσο, η ποσότητα β- γλυκανών από την κατανάλωση κριθαριού ή βρώμης στις συνήθεις ποσότητες της διατροφής δεν είναι ικανή  να προκαλέσει σημαντική μείωση των τιμών της χοληστερόλης. Τα ευεργετικά αποτελέσματα των β-γλυκανών, εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 3 g β-γλυκανών από βρώμη, πίτυρο βρώμης, κριθάρι, πίτυρο κριθαριού ή από μείγματα των εν λόγω β-γλυκανών. Για αυτό συχνά χρησιμοποιούνται από την βιομηχανία εμπλουτίζοντας προϊόντα δημητριακών. Η κατανάλωση τροφίμων εμπλουτισμένων με β- γλυκάνη που μειώνει τη χοληστερόλη, στο πλαίσιο ενός τρόπου ζωής που περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή και καθημερινή άσκηση, βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο των τιμών της χοληστερόλης, γεγονός που συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιομεταβολικών παθήσεων.

Επομένως, αξίζει να εντάξουμε στην διατροφή μας καθημερινά προϊόντα εμπλουτισμένα με β-γλυκάνη και να γνωρίζουμε ότι μας κάνουν καλό.

Κάθε μερίδα έξι Φρυγανιών «με» κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη που μειώνει τη χοληστερόλη, παρέχει 1g β-γλυκάνης, και μπορούν να ενσωματωθούν σε οποιοδήποτε γεύμα ή σνακ ενός προγράμματος διατροφής.

 

Βιβλιογραφία:

  1. Carbohydrates in human nutrition Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Κυριακή Απέργη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ονομάζομαι Απέργη Κυριακή. Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010. Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην κοιλιοκάκη και ολοκλήρωσε την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αττικό" και "Αλεξάνδρα".
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society - BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την κλινική διατροφή και σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αναγνωρισμένους φορείς.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life- coaching και Focus in Solution Therapy.
Παρακολουθώ και ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site (www.diatrofi.gr) και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει σε βιβλία διατροφής και ψυχολογίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας diatrofi και keadd.