Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Μούστος

Ο μούστος είναι ο χυμός που παράγεται από τις ρώγες των σταφυλιών. Παίρνει το χρώμα του από τις χρωστικές ουσίες του φλοιού των σταφυλιών, οπότε μπορεί να είναι λευκωπός έως ερυθρός, με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων, όπως του οίνου, μετά από αλκοολική ζύμωση, καθώς και σε παραδοσιακά προϊόντα όπως η μουσταλευριά και το μουστοκούλουρο.

 

Ο μούστος περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες που είναι τα σάκχαρα, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, φαινόλες ) Πιο αναλυτικά είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο , φώσφορο , κάλιο και σίδηρο . Είναι καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Τα σάκχαρα υπερτερούν, από πλευράς περιεκτικότητας έναντι των άλλων συστατικών.

Μια γρήγορη και εύκολη συνταγή είναι τα μουστοκούλουρα. Συνδυάζοντας με 1 ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά ή 1 ποτήρι χυμό γίνονται ένα πολύ γρήγορο και γευστικό πρωινό.

Μουστοκούλουρα

  • 1 ποτήρι λάδι
  • 1 ποτήρι μούστο
  • 1 ποτήρι περίπου νερό (όχι γεμάτο)
  • 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 κουταλιά γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλιά γλυκού  γαρύφαλλο
  • 1 κουταλιά γλυκού baking powder
  • 1 κουταλιά γλυκού κοφτό σόδα
  • 3 βανίλιες
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κιλό

 

Οδηγίες

Χτυπώ τα 6 πρώτα υλικά καλά να λιώσει η ζάχαρη.Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά.Βάζω τόσο αλεύρι ώστε να μην κολλάει στα χέρια (ίσως να μην το πάρει όλο το κιλό). Αφήνω τη ζύμη λίγη ώρα να σταθεί.Αλείφω τα χέρια μου με λάδι για να τα πλάσω. Ψήνω στους 180 για 30΄.

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.