Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Φέτα

Δύσκολα θα φανταζόταν κάποιος την παραδοσιακή μας χωριάτικη ντοματοσαλάτα χωρίς τυρί φέτα, λαδάκι και ρίγανη. Η φέτα είναι το πιο γνωστό ελληνικό τυρί παγκοσμίως το οποίο παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή συνδυασμό πρόβειου με κατσικίσιο. Μετά από πολλές έρευνες και προσφυγές κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 2005 επίσημα πλέον καταχωρείται στο Κοινοτικό μητρώο και η ονομασία της φέτας χαρακτηρίζεται ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) η οποία παράγεται αποκλειστικά σε Μακεδονία, Μυτιλήνη Λέσβου, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Έχει καθαρό λευκό χρώμα, μαλακή υφή και μια ελαφρά αλμυρή και υπόξινη γεύση η οποία ταιριάζει απόλυτα σε πολλές συνταγές φαγητών όπως επίσης συνοδεύει και σαλάτες. Διατηρείται σε άλμη και υπολογίζεται πως η μέση ετήσια κατανάλωσή της στην Ελλάδα είναι περίπου 12 κιλά/άτομο. Η φέτα έχει πρωταρχική θέση στις επιλογές μας, όχι μόνο για την όμορφη και ιδιαίτερη γεύση της, αλλά και για τη διατροφική της αξία.

100 γρ Φέτας περιέχουν:

250 Θερμίδες, kcal

56,5 g Νερό

15,6 g Πρωτεΐνη

20,2 g Ολικά Λιπίδια

13,7 g Κορεσμένα Λιπαρά Οξέα

4,1 g Μονοακόρεστα

0,6 g Πολυακόρεστα

360 mg Ασβέστιο, Ca

0,4 μg Βιταμίνη D

20 mg Μαγνήσιο, Mg

280 mg Φώσφορο, P

95 mg Κάλιο, K

1440 mg Νάτριο, Na

70 mg Χοληστερόλη, Chol

Περιέχει σημαντική ποσότητα Ασβεστίου, δομικού συστατικού των οστών και απαραίτητο για τη σκελετική ανάπτυξη. Τα 60 g φέτας περιέχουν 216 mg Ca και 0,24 μg Βιταμίνης D, ποσότητα Ασβεστίου που αντιστοιχεί περίπου στο 20% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Πρόσληψης για άτομα από 30-70 ετών. Συγκριτικά βέβαια με άλλα τυριά, η φέτα είναι εκείνη με την μικρότερη περιεκτικότητα αφού τα 60 g Gouda έχουν 444 mg Ασβεστίου και η ίδια ποσότητα Edam έχει 462 mg Ασβεστίου.

Μαζί με το ανθότυρο και την μυζήθρα, η φέτα είναι από τα τυριά με τα χαμηλότερα λιπαρά, περίπου 20%, ενώ το ποσοστό των κίτρινων τυριών φτάνει το 40%. Η μερίδα των 60 g φέτας περιέχει 12,12 g λίπους εκ των οποίων τα 8,22 είναι κορεσμένα. Παρόλο όμως που ανήκει στην κατηγορία των χαμηλότερων σε λιπαρά τυριών, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία (ΕΔΕ) συστήνει στους διαβητικούς να περιορίζονται οι μεγάλες ποσότητες φέτας και να προτιμώνται τα λευκά τυριά με ακόμη λιγότερα λιπαρά όπως είναι το ανθότυρο ή το τυρί cottage.

Επιπλέον, καλό είναι να πλένεται πριν καταναλωθεί, ώστε να αφαιρείται το Νάτριο από την άλμη. Η μερίδα της φέτας έχει 864 mg Νατρίου τη στιγμή που μια μέτρια άναλος δίαιτα επιτρέπει 1000-2000 mg Νατρίου ημερησίως. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως εκτός από τους διαβητικούς, και εκείνοι που έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις ποσότητες φέτας που καταναλώνουν.

Περιορισμός στην ημερήσια κατανάλωσή της και γενικότερα γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά ισχύει και για τα άτομα που έχουν υψηλή χοληστερόλη καθώς τους συστήνεται να ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, νάτριο και να μειώσουν την πρόσληψη της διαιτητικής χοληστερόλης. Δεν είναι ανάγκη να αφαιρεθεί τελείως από το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο, αλλά να καταναλώνεται σε μικρότερες ποσότητες και συχνότητα, ανάλογα βέβαια και με τις συστάσεις του γιατρού και του διαιτολόγου ανά περίπτωση. Μη διστάσετε να ζητήσετε από ένα διαιτολόγο να σας εκπαιδεύσει στο να μελετάτε τις διατροφικές ετικέτες. Στους περισσότερους ίσως να φαίνεται κάτι δύσκολο ή άγνωστο αλλά θα σας γλυτώσει σε πολλές περιπτώσεις από περίσσια θερμίδων, νατρίου ή λιπαρών, ειδικά εάν υπάρχει κάποια σχετική ασθένεια.

Μη φοβηθείτε να τη δοκιμάσετε στον κρητικό ντάκο με ντομάτα και ρίγανη, τη χωριάτικη σαλάτα, τη σπιτική τυρόπιτα, την ομελέτα με πιπεριές και μανιτάρια, τα ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα ή το σφουγγάτο, παραδοσιακό φαγητό της Μυτιλήνης από κολοκύθι.

Σφουγγάτο Μυτιλήνης

Υλικά συνταγής

  • 8 κολοκύθια
  • λίγη τριμμένη φρυγανιά
  • 8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 πατάτα μικρή
  • 6 αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια τυρί φέτα
  • 1 φλιτζάνι λαδοτύρι Μυτιλήνης
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στον τρίφτη μας.

Καθαρίζουμε την πατάτα και την τρίβουμε κι αυτήν στον τρίφτη.

Σε ένα τηγάνι, τσιγαρίζουμε το κολοκύθι μέχρι να μαραθεί.

Το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίξει για μισή ώρα.

Στο ίδιο τηγάνι, τσιγαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι, και έπειτα προσθέτουμε το κολοκύθι και την πατάτα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.

Παράλληλα, χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και τα προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπολ με το μείγμα από τα κολοκύθια.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον άνηθο, το μαϊντανό, το δυόσμο, τη φέτα και το λαδοτύρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να δούμε ότι το μείγμα μας γίνεται ομοιόμορφο.

Τέλος, λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά. Έπειτα, χύνουμε το μείγμα στο ταψί και προσέχουμε να στρωθεί ομοιόμορφα παντού. Πασπαλίζουμε πάλι με φρυγανιά και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

* Φυσικά, για να αποφύγουμε το τσιγάρισμα, μπορούμε να ρίξουμε τα λαχανικά μας στην κατσαρόλα και να τα ‘γυρίσουμε’ χωρίς να τσιγαριστούν. Είναι υγιεινότερο και αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τη γεύση των λαχανικών.

Βιβλιογραφία

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών http://www.aua.gr

Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδος http://sfrang.com

EUFIC European Food Information Council http://www.eufic.org

Πίνακες σύνθεσης τροφίμων και ελληνικών φαγητών – Αντωνία Τριχοπούλου

USDA National Agricultural Library http://ndb.nal.usda.gov

Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία www.ede.gr

American Heart Association http://www.heart.org

http://www.supersyntages.gr

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.