Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Eνισχυμένα – λειτουργικά τρόφιμα.

Γράφτηκε απο Diatrofi.gr

Μπορεί να μη γνωρίζετε τι ακριβώς είναι, όμως σίγουρα έχετε μπει στον πειρασμό να τα δοκιμάσετε ή να τα αγοράσετε. Mελέτες των εταιριών που τα παρασκευάζουν δείχνουν ότι μέσα στις τρεις επόμενες δεκαετίες δεν θα υπάρχουν παρά τα λεγόμενα «λειτουργικά» τρόφιμα. Γάλα και γιαούρτι με περισσότερες βιταμίνες, ασβέστιο και σίδηρο, κορν φλέικς εμπλουτισμένα με ιχνοστοιχεία και αβγά με λιπαρά οξέα είναι μόνο μερικά από τα «νέα» τρόφιμα

 

Ο καταναλωτής σήµερα µοιάζει όσο ποτέ άλλοτε µπερδεµένος: «Να πάρω το κανονικό γάλα ή το εµπλουτισµένο σε ασβέστιο; Να προτιµήσω το βιταµινούχο χυµό του εµπορίου ή να στύψω πορτοκάλια;». Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήµατα, που καθηµερινά βγαίνουν από τα χείλη απλών πολιτών, οι οποίοι αναζητούν µια επίσηµη και επιστηµονικά τεκµηριωµένη απάντηση. Κατ’αρχας, ας δούµε συνοπτικά πώς οι αρµόδιες κρατικές αρχές, σε πανευρωπαϊκή κλίµακα, καθορίζουν την ορολογία του εµπλουτισµού και της προσθήκης στα τρόφιµα. Σύµφωνα µε την E.E., ένα τρόφιµο µπορεί να θεωρηθεί λειτουργικό «όταν πέραν της κατάλληλης θρεπτικής αξίας του είναι επαρκώς αποδεδειγµένο ότι δρα ευεργετικά σε µία ή περισσότερες λειτουργίες του οργανισµού µε τρόπο ώστε να βελτιώνει την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων ή να µειώνει τον κίνδυνο ασθενειών. Λειτουργικό µπορεί να είναι κάθε τρόφιµο ή συστατικό τροφίµου που έχει ευεργετική επίδραση σε µια ειδική λειτουργία του οργανισµού ή στην υγεία γενικότερα».

Η κατανάλωσή τους δεν είναι καθόλου αναγκαία για όλες τις οµάδες του πληθυσµού, ενώ σε ορισµένες περιπτώσεις µπορεί να αποδειχθεί και επιζήµια. Και αυτό γιατί πολλές φορές γίνεται ακατάσχετη χρήση ενισχυµένων τροφίµων από ανθρώπους που δεν τα έχουν ανάγκη, µε αποτέλεσµα να υπερφορτώνουν τον οργανισµό µε βιταµίνες και µέταλλα και να έχουν αντίθετα αποτελέσµατα, καθώς η µακροχρόνια χρήση τους µπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις.

Οι βιταµίνες και τα µέταλλα, σε σωστές ποσότητες, αποτελούν βασικό τµήµα µιας υγιεινής δίαιτας, αλλά οι καταναλωτές συχνά δεν γνωρίζουν ότι η υπερβολική πρόσληψη των ουσιών αυτών µπορεί να είναι επιβλαβής

Παρόλα αυτά, κάποιες οµάδες πληθυσµού µπορούν να ευεργετηθούν από τα λειτουργικά τρόφιµα. Για παράδειγµα, κάποιος που δεν καταναλώνει τρεις µερίδες ασβεστίου την ηµέρα και έχει ένα πολύ φτωχό πρωινό θα επωφελούνταν από ένα ποτήρι γάλα εµπλουτισµένο σε ασβέστιο. Γενικά είναι αποδεκτό ότι ο εµπλουτισµός των τροφίµων και η πρόληψη βιταµινών µέσω της τροφής πλεονεκτεί έναντι των συµπληρωµάτων. Αυτό συµβαίνει επειδή τα τρόφιµα περιέχουν εκτός από το στοιχείο το οποίο βρίσκεται σε αυξηµένη περιεκτικότητα και άλλα στοιχεία που βοηθούν στην απορρόφηση. Παράδειγµα, ένα συµπλήρωµα Ca παρέχει µόνο το συγκεκριµένο στοιχείο, και µάλιστα σε µορφή πολύ λιγότερο απορροφήσιµη σε σχέση µε το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκοµικά προϊόντα, τα οποία από τη φύση τους περιέχουν φώσφορο και βιταµίνη D, που είναι απαραίτητες για την απορρόφηση και χρησιµοποίηση του ασβεστίου.

Ένα από τα πράγµατα που δε θα σταµατήσουν να κάνουν οι διαιτολόγοι, είναι να υπενθυµίζουν τη σηµασία της σωστής και ισορροπηµένης διατροφής. Έχουµε παραδοσιακά αποµακρυνθεί από το µοντέλο της µεσογειακής δίαιτας και στρεφόµαστε στην κατανάλωση προπαρασκευασµένων τροφών, πλούσιων σε κορεσµένα λίπη, συντηρητικά και αλάτι. Σε αυτήν τη λογική είναι και τα λειτουργικά τρόφιµα.

Καλούνται να «καλύψουν» το κενό που υπάρχει στη διατροφή µας και το σύγχρονο ρυθµό ζωής. Οι κοινωνικές και επαγγελµατικές υποχρεώσεις του σύγχρονου ρυθµού ζωής κάνουν αδύνατο για τους περισσότερους ν΄ ακολουθήσουν ένα πρότυπο τρόπο διατροφής. Επιπροσθέτως, σε αυτή τη σύγχρονη κοινωνία που ζούµε µε τους υπολογιστές και µε τα κινητά τηλέφωνα, οι ανάγκες µας σε βιταµίνες, κυρίως αντιοξειδωτικές (βιταµίνη Α ,Ε, C), αλλά και ιχνοστοιχεία, είναι αυξηµένες.

«Όλοι γνωρίζουµε ότι µια ποικίλη δίαιτα είναι η πλέον υγιεινή. Οι πολίτες που επιλέγουν να καταναλώνουν τρόφιµα ενισχυµένα µε βιταµίνες και µέταλλα θα πρέπει να έχουν τα εχέγγυα ότι καταναλώνουν ασφαλή προϊόντα στα οποία θα αναγράφονται σαφώς τα θρεπτικά συστατικά, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις υπερβολικής λήψης βιταµινών» δήλωσε ο αρµόδιος για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών Επίτροπος, David Byrne. «Η βιοµηχανία αναµένεται επίσης να επωφεληθεί από τον καθορισµό σαφών κανόνων, βασισµένων σε επιστηµονικά στοιχεία, τα οποία θα ισχύουν σε επίπεδο Ε.Ε.». Πριν από ένα χρόνο, η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή παρουσίασε σχέδιο Kανονισµού σχετικά µε την «προσθήκη βιταµινών, ιχνοστοιχείων και ορισµένων άλλων ουσιών στα τρόφιµα», που έχει τεθεί προς συζήτηση στα κράτη-µέλη. Προβλέπει τα µέγιστα και τα ελάχιστα επίπεδα βιταµινών και ιχνοστοιχείων που θα επιτρέπεται να περιέχονται στα τρόφιµα, πού θα πρέπει να γίνεται αυτή η προσθήκη, πώς θα πρέπει να παρουσιάζονται αυτά τα τρόφιµα και τι θα πρέπει να αναγράφουν στην ετικέτα τους.

Ο προτεινόµενος κανονισµός θα διασφαλίσει ότι τα θρεπτικά συστατικά θα προστίθενται στα τρόφιµα µόνο σε ασφαλείς ποσότητες και ότι η συνολική τους πρόσληψη στο πλαίσιο µια ποικίλης δίαιτας δεν θα είναι υπερβολική. Οι βιταµίνες και τα µέταλλα θα ήταν δυνατόν να προστεθούν στα τρόφιµα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Μια σηµαντική εξαίρεση θα είναι τα νωπά τρόφιµα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το κρέας τα οποία πρέπει να διατηρούνται στη φυσική τους κατάσταση.

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr