Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Λαδοτύρι Μυτιλήνης

To λαδοτύρι Μυτιλήνης είναι παραδοσιακό Ελληνικό σκληρό τυρί, που παρασκευάζεται αποκλειστικά στη Μυτιλήνη, από πρόβειο γάλα κυρίως ή μίγματά του με κατσικίσιο. Το γνήσιο λαδοτύρι έχει χρώμα κιτρινοκόκκινο και είναι τυρί μεστής γεύσης και εντόνου αρώματος, έχει σχήμα μικρού κεφαλιού, γνωστό και ως «κεφαλάκι Μυτιλήνης».

 

Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού, του παραδοσιακού τυριού είναι ότι διατηρείται σε ελαιόλαδο, τουλάχιστον για 3 μήνες, για το λόγω αυτό ονομάζεται «λαδοτύρι». διατίθεται όμως και παραφινομένο για χρηστικούς λόγους.

Είναι πιπεράτο τυρί, έχει δριμεία και αλμυρή γεύση και σκληρή υφή και καταναλώνεται ως συνοδευτικό με μεζεδάκια αλλά χρησιμοποιείται και σε πολλές συνταγές, για παράδειγμα σε Σουφλέ ή σε παραδοσιακές νησιώτικες συνταγές όπως Γκιουσλεμέδες, Κολοκυθολούλουδα γεμιστά, ή Σφουγγάτο Μυτιλήνης, δίνοντας εντελώς ξεχωριστή γεύση.

Σύσταση

Η μέση σύστασή του είναι:

υγρασία 33,6%

λίπος 31,6%

πρωτεΐνες 27%

αλάτι 2,7%

pH 5,3

τα 30γρ λαδοτύρι δίνουν 139 θερμίδες.

Πως παρασκευάζεται το λαδοτύρι, σύμφωνα με παραδοσιακή σπιτική συνταγή :

Θα χρειαστούμε

  • 4 λίτρα γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πυτιά (μαγιά)

Διαδικασία παρασκευής

δείτε παρακάτω τις εικόνες

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.