Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Εμπλουτισμένοι χυμοί φρούτων

Γράφτηκε απο Diatrofi.gr

Οι νέες καταναλωτικές τάσεις απαιτούν τη μετάβαση από την επαρκή διατροφή στη βέλτιστη διατροφή. Στην αγορά αρχίζουν να διατίθενται τρόφιμα τα οποία μπορούν να προσφέρουν υγιεινά οφέλη και επιθυμητές φυσιολογικές επιδράσεις, όπως καλύτερη πέψη, καλύτερη εντερική λειτουργία, σωματική και πνευματική ευεξία, ακόμα και μείωση της εμφάνισης διάφορων νόσων. Aυτά τα τρόφιμα ονομάζονται «λειτουργικά» και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επηρεάζουν θετικά μία ή περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού, πέρα από το όφελος της καλής βασικής διατροφής και της φυσικής θρεπτικής αξίας που προσφέρουν.

 

Παράδειγμα λειτουργικών προϊόντων μπορεί να αποτελέσουν οι εμπλουτισμένοι χυμοί φρούτων. Η επιθυμία και, πολλές φορές, η ανάγκη για ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, οι συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις και η αύξηση των γευμάτων εκτός σπιτιού ενισχύουν τη ζήτηση και την κατανάλωση έτοιμων χυμών φρούτων, που αποτελούν πηγή βιταμινών και θρεπτικών ουσιών. Η αυξημένη ζήτηση οδήγησε σε αυξημένη προσφορά εξειδικευμένων διατροφικών λύσεων αναφορικά με τους χυμούς.

Υπάρχουν χυμοί που δεν περιέχουν φυσικά κάποια ουσία, αλλά μπορούν να εμπλουτιστούν μ’ ένα συγκεκριμένο συστατικό που σχετίζεται με κάποιο όφελος στην υγεία (π.χ., χυμός από πορτοκάλι ενισχυμένος με ασβέστιο). Αυτό σημαίνει ότι στα τρόφιμα που κανονικά δεν περιέχουν ασβέστιο προστίθεται ασβέστιο. Παραδείγματος χάριν, ο χυμός φρούτων δεν είναι καλή πηγή ασβεστίου, αλλά τώρα διατίθεται στην αγορά ασβεστιοεμπλουτισμένος χυμός που παρέχει τόσο ασβέστιο όσο ένα ποτήρι γάλα.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν χυμοί που περιέχουν φυσικά βιοενεργά συστατικά, αλλά μπορούν να ενισχυθούν για ν’ αυξηθεί το επίπεδό τους μέσα σε αυτά (π.χ., χυμός με 5 φρούτα, ενισχυμένος με βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση).

Οι εμπλουτισμένοι χυμοί φρούτων έχουν κοινό χαρακτηριστικό  τη θετική επίδραση σε μία ή περισσότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Πρόκειται, μάλιστα, να διευρύνουν τις επιλογές μας για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών. Έτσι, χυμοί που είναι εμπλουτισμένοι με:

  • Φυτικές ίνες: φαίνεται να βοηθούν προληπτικά στην αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων και δρουν ευεργετικά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος.
  • Ασβέστιο: φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.
  • Βιταμίνη D: φαίνεται να βοηθούν στην πρόσληψη και την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
  • Ω 3 και ω 6 λιπαρά οξέα: φαίνεται να βοηθούν στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης του αίματος.
  • Μαστίχα Χίου: φαίνεται να παρέχουν αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Τζίνσενγκ και/ή εκχύλισμα Gingko Biloba: φαίνεται να βελτιώνουν τις πνευματικές ικανότητες.
  • Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία: φαίνεται να τονώνουν τον οργανισμό και να τον θωρακίζουν από το οξειδωτικό στρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις επηρεάζεται το άρωμα και η γεύση των χυμών από την ενίσχυσή τους με βιοενεργά συστατικά. Οι εμπλουτισμένοι χυμοί φρούτων δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως «μαγικά» τρόφιμα που ρίχνουν τη χοληστερίνη ή βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου ή ό,τι άλλο απασχολεί δυσμενώς τον οργανισμό μας, αλλά ως ευεργετικά βοηθήματα υγείας, στο πλαίσιο μιας σωστής διατροφής. Ασκούν, δηλαδή, θετική επίδραση στην υγεία όταν καταναλώνονται παράλληλα με ισορροπημένη διατροφή, η οποία απαρτίζεται από ποικιλία τροφίμων σε καθημερινή βάση.

Η γνώση της δράσης των βιολογικά ενεργών συστατικών έχει φέρει νέα δεδομένα στον ρόλο της διατροφής στον τομέα της υγείας. Οι έρευνες θα αποκαλύψουν πώς διάφορες ουσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λειτουργικά συστατικά τροφίμων. Τη θρεπτική αξία των χυμών και των υπόλοιπων λειτουργικών τροφίμων δεν θα την καθορίζουν μόνο τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, αλλά και η περιεκτικότητά τους σε βιολογικά ενεργά συστατικά. Φυσικά, επιπρόσθετη έρευνα είναι απαραίτητη για να επικυρώσει την αποτελεσματικότητα αυτών των προϊόντων, αλλά και για να προσδιορίσει τα κατάλληλα διαιτητικά επίπεδα στα οποία πρέπει να κυμανθούν. Για να μεγιστοποιηθούν, όμως, τα οφέλη, εκτός από την ενίσχυση της έρευνας, πρέπει να προωθούνται τα αποτελέσματα στον πληθυσμό, με την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση, και να βελτιωθούν οι ρυθμιστικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές.

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr