Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Το σκόρδο

Το σκόρδο χρησιμοποιείται ως τρόφιμο και φάρμακο τουλάχιστον από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων. Η σύγχρονη επιστήμη έχει επιβεβαιώσει τις περισσότερες από τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Έρευνες στο πανεπιστήμιο George Washington των Η.Π.Α. απέδειξαν ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει τις θρομβώσεις πράγμα που το καθιστά χρήσιμο στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Μια και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πίεση λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε κάλιο.

Η βασική λειτουργία του καλίου είναι η ρύθμιση της κυτταρικής λειτουργίας, διατηρώντας σταθερό το ηλεκτρικό φορτίο των κυτταρικών μεμβρανών. Επίσης το κάλιο είναι απαραίτητο συστατικό σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις των κυττάρων, στη διατήρηση των επιπέδων των ηλεκτρολυτών στο αίμα και γενικότερα της οξεοβασικής ισορροπίας καθώς και την ομαλή δραστικότητα των μυών και των νεύρων. Άρα η βρώση σκόρδου είναι προφανώς χρήσιμη για την πρόληψη εμφραγμάτων που μπορεί να επέλθουν όταν ανεβαίνει η πίεση ή όταν παρουσιάζονται θρομβώσεις στις εγκεφαλικές αρτηρίες. Σε πειράματα που έγιναν στην Ινδία , αποδείχθηκε πως η βρώση σκόρδου μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερίνης και βοηθά στην αρτηριοσκλήρυνση καθώς περιέχει βιταμίνη C η οποία είναι αναγκαία για τη διατήρηση της σταθερότητας των αιμοφόρων αγγείων, το μεταβολισμό των αμινοξέων καθώς και για τις διάφορες μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού.

Η τακτική λήψη σκόρδου προφυλάσσει από κρυολογήματα και καταροή λόγω του ότι περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C και ψευδαργύρου που βοηθά το σώμα να διατηρεί υγιείς τους ιστούς του και δυνατό το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η σύνθεση του σκόρδου σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες C και B ( ο βαθμός διάλυσης τους στο νερό είναι διαφορετικός ) λόγω αυτή της ιδιότητάς τους επηρεάζετε η απορρόφηση τους από το έντερο και στη συνέχεια η απέκκριση τους και η αποθήκευσή τους στους ιστούς του οργανισμού δικαιολογεί ότι το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί για διάρροιες και δυσεντερίες .

Και στους δύο παγκόσμιους πολέμους το σκόρδο εφαρμοζόταν στα τραύματα για την πρόληψη της σηψαιμίας και της γάγγραινας λόγω της αλλικίνης που του προσδίδει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση και των βιταμινών C και Α που είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες .

Οι βοτανολόγοι θεωρούν το σκόρδο ένα πρώτης τάξεως τονωτικό της πέψης και ακόμη το χρησιμοποιούν κατά του πονόδοντου, της ωτίτιδας, του βήχα και των κρυολογημάτων. Ιδιότητες για τις οποίες βοηθά ή βιταμίνη C που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του κολλαγόνου απαραίτητο στοιχείο για υγιείς οστά, δόντια, ούλα και αιμοφόρα αγγεία. Επίσης το σκόρδο είναι αποτελεσματικό κατά πολλών μυκητιάσεων και τριχομονάδων λόγω της βιταμίνης Α που διατηρεί την καλή λειτουργία των βλεννογόνων υμένων και είναι απαραίτητη για την γενική ομαλή λειτουργία των εσωτερικών επιθηλίων του σώματος.

Η λαϊκή δοξασία για την αντικαρκινική του δράση υποστηρίχτηκε επιστημονικά από δύο Ιάπωνες ερευνητές που το 1963 απέδειξαν πως ενέσεις αποστάγματος σκόρδου εξοντώνουν καρκινικά κύτταρα στα ποντίκια.

Τέλος η σύνθεση του σκόρδου στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες C και B κάνει το σκόρδο ένα πολύ χρήσιμο συστατικό στην μαγειρική που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου, ασβεστίου και στη σύνθεση των αμινοξέων. Έτσι προσθέτοντας το στη μαγειρική σε τροφές που έχουν ασβέστιο και σίδηρο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε περιπτώσεις αναιμία και οστεοπόρωσης. Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί πόσο βοηθάει το σκόρδο στην ηπατική λειτουργία γεγονός που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Όλα τα παραπάνω δικαιολογούν ότι το σκόρδο χρησιμοποιείται ευρύτατα, ειδικά στη μεσογειακή και ανατολίτικη κουζίνα, σε βούτυρα, ξίδια και σάλτσες φαγητών.

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.