Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Το ρύζι

Το ρύζι τρέφει την ανθρωπότητα για περισσότερα από 5000 χρόνια. Ταξίδεψε από την Κίνα στην Αρχαία Ελλάδα και από την Περσία στο Δέλτα του Νείλου. Οι αρχαίοι Κινέζοι και οι Ινδοί το θεωρούσαν «δώρο των θεών», το οποίο τους έσωσε μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές. «Δεν είναι τα μαργαριτάρια πολύτιμα στη ζωή αλλά οι πέντε σπόροι της γης, από τους οποίους το ρύζι είναι ο πολυτιμότερος» αφηγείται ένα κινέζικο γνωμικό.

 

Το ρύζι ακολούθησε τα βήματα των στρατιωτών που επέστρεψαν από την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου στην Ινδία, έφτασε στην Ελλάδα και την Ευρώπη και αιώνες αργότερα και στην Αμερική. Μια γεύση που η απόλαυσή της έγινε σημείο αναφοράς όλων των κοινωνικών τάξεων, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Το ρύζι είναι μονοκοτυλήδονο φυτό της οικογένειας των Ποοειδών ή Αγρωστωδών που απαντάται σε δυο είδη (Oryza sativa και Oryza glaberrima) με καταγωγή από την τροπική και υποτροπική Νότια Ασία και την Αφρική. Το ρύζι είναι ένα από τα βασικά διατροφικά είδη της ανθρωπότητας. Το 50% έως το 66% του πληθυσμού της γης εξαρτάται από το ρύζι για τη διατροφή του. Παρέχει θησαυρό θρεπτικών ουσιών .Στην Ελλάδα οι καλλιέργειες του ρυζιού βρίσκονται κυρίως στην Μακεδονία, στα δέλτα των ποταμών και σε παράκτιες περιοχές. Μέχρι να φτάσει από το χωράφι στο πιάτο μας περνάει διάφορα στάδια επεξεργασίας.

Στην Ελλάδα είναι πολλά τα έθιμα που έχουν σχέση με το ρύζι. Κατά τη διάρκεια στρωσίματος του κρεβατιού στο γάμο , οι καλεσμένοι συνηθίζεται να πετάνε ρύζι σε συμβολισμό οικονομικής άνθησης, γονιμότητας και ευημερίας του ζευγαριού. Οι καλεσμένοι ραίνουν με ρύζι το ζευγάρι που χορεύει τον χορό του Ησαΐα, για να «ριζώσει» ο γάμος του ζευγαριού. Το ρύζι, συμβολίζει την ευχή για αφθονία και πλούτο στην νέα ζωή του ζευγαριού.

Παλαιότερα, οι καλεσμένοι έραιναν με σπόρους σιτηρών το ζευγάρι για να ενισχύσουν την γονιμότητα της νύφης και να αποκτήσουν πολλά παιδιά. Κάποιο πολιτισμοί, θεωρούσαν ότι το ρύζι «εξόρκιζε» τα «κακά» πνεύματα και αποσπούσε την προσοχή τους από το νιόπαντρο ζευγάρι. Κατά τη διάρκεια του γαμήλιου τραπεζιού σερβίρεται το γαμοπίλαφο , παραδοσιακή συνταγή που έχει ως βάση το ρύζι και αυτό για να ριζώσει το ζευγάρι.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ 363 kcal
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ 6,7 γρ
ΛΙΠΗ 0,4 γρ
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 80,4 γρ
ΑΣΒΕΣΤΙΟ 24 mgr
ΦΩΣΦΟΡΟΣ 94 mgr
ΣΙΔΗΡΟΣ 2,9 mgr
ΝΑΤΡΙΟ 5 mgr
ΚΑΛΙΟ 92 mgr
ΘΙΑΜΙΝΗ 0,44 mgr
ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ 3,5 mgr

Θρεπτικά συστατικά ανά 100 γραμμ.

 

Συνταγές

 

Γαμοπίλαφο

Υλικά

  • 1 κούπα ρύζι καρολίνα
  • 4 κούπες ζωμό κρέατος
  • χυμό λεμονιού
  • αλάτι

 

Παρασκευή

 

Για το γαμοπίλαφο χρειαζόμαστε ζωμό κρέατος. Ο ζωμός αυτός προέρχεται συνήθως από γίδα βραστή και ετοιμάζεται ως εξής.Βάζουμε το κρέας να βράζει και πετάμε το πρώτο νερό. Στη συνέχεια, το βράζουμε σε καθαρό νερό και αλατοπιπερώνουμε . Όταν το κρέας είναι έτοιμο, κρατάμε το ζωμό για το γαμοπίλαφο.Βάζουμε το ζωμό να βράσει σε δυνατή φωτιά, και αφού βράσει, προσθέτουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Το αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις, 5-8 λεπτά περίπου ανακατεύοντας το διαρκώς και κλείνουμε το μάτι, στην κοπελιά απέναντι! Προσθέτουμε το αλάτι και το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε 2-3 λεπτά να ρουφήξει τα…. υγρά του χωρίς όμως να μας γίνει και σπυρωτό.
Σερβίρουμε σε ρηχό πιατάκι.

Συνταγές με ρύζι μπορείτε να βρείτε εδώ…

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Ρυζοσαλάτ

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.