Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Πώς μπορώ να αναπληρώσω τις διατροφικές ελλείψεις μέσω της διατροφής;

Η Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έδειξε ότι μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δεν προσλαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ και βιταμίνη D, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία του οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα στην παραπάνω μελέτη εντοπίστηκαν τα εξής:

  • Το 35% του πληθυσμού μελέτης παρουσίασε χαμηλή πρόσληψη σε σίδηρο
  • Tο 83% του πληθυσμού μελέτης παρουσίασε μειωμένη πρόσληψη σε φολικό οξύ
  • Σο 66% του πληθυσμού μελέτης παρουσίασε χαμηλή πρόσληψη σε ασβέστιο

Το 98% του πληθυσμού μελέτης παρουσίασε χαμηλή πρόσληψη σε  βιταμίνη D

Η αναπλήρωση των παραπάνω ελλείψεων μπορεί να επιτευχθεί, είτε με τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής, είτε μέσω ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

Μια, επίσης, καλή εναλλακτική αποτελεί η κατανάλωση νέων ειδικά σχεδιασμένων λειτουργικών τροφίμων, που περιέχουν όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά.

Με βάση, λοιπόν, τα ευρήματα της έρευνας δημιουργήθηκε ένα νέο σταρένιο ψωμί του τοστ,με  ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη D και φολικό οξύ,  παρέχοντας μας τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία  για τον οργανισμό μας. Απλά και γευστικά, τώρα μπορούμε να συμβάλλουμε στην πρόσληψη των απαραίτητων αυτών στοιχείων .

Είναι σημαντικό να προσλαμβάνουμε όλα αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία καθημερινά, διότι συμβάλλουν στην καλή υγεία. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο σίδηρος συμβάλλει στην γνωσιακή λειτουργία και την μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα.
  • Το ασβέστιο απαιτείται για τη διατήρηση της φυσιολογικής οστικής μάζας
  • Η βιταμίνη D συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Το φολικό οξύ συντελεί στη μείωση της κόπωσης και της κούρασης.

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com