Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Ανθρακούχο νερό (Σόδα) : Καλό ή κακό τελικά;

Το ανθρακούχο νερό είναι ένα δροσιστικό ποτό και σίγουρα μια πολύ καλή εναλλακτική αντί για αναψυκτικά. Ωστόσο, ας δούμε το θέμα λίγο πιο αναλυτικά επειδή έχουν διατυπωθεί ανησυχίες ότι μπορεί να είναι βλαβερό για την υγεία μας.

Τι είναι, το ανθρακούχο νερό;

Το ανθρακούχο νερό είναι νερό που έχει ενισχυθεί με αέριο διοξείδιο του άνθρακα υπό πίεση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενός αφρώδους ποτού που είναι επίσης γνωστό ως ανθρακούχο νερό, σόδα, νερό με σόδα, seltzer water και αεριούχο νερό.

Τα φυσικά ανθρακούχα μεταλλικά νερά, όπως το Perrier και το San Pellegrino, είναι διαφορετικά.

Αυτά τα νερά σχεδιάζονται φυσικά από μια μεταλλική πηγή, και συνήθως περιέχουν μεταλλικά άλατα και ενώσεις θείου. Φυσικά, αυτά τα νερά περιέχουν και διοξείδιο του άνθρακα.

Το tonic water είναι μια μορφή ανθρακούχου νερού, η οποία περιέχει ένα πικρό συστατικό που ονομάζεται κυνίνη, μαζί με ζάχαρη ή υψηλή περιεκτικότητα από σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού.

Επηρεάζει την πέψη;

Το ανθρακούχο νερό μπορεί να επηρεάσει την υγεία του πεπτικού συστήματος με διάφορους τρόπους.

Μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα κατάποσης.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά μελέτες δείχνουν πως το ανθρακούχο νερό μπορεί πράγματι να βελτιώσει την δυνατότητα κατάποσης σε νέους και ηλικιωμένους. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24170038, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26607248, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22843761).

Σε μία μελέτη, 16 υγιή άτομα κλήθηκαν να καταπίνουν διάφορα υγρά επανειλημμένα. Το ανθρακούχο νερό έδειξε την ισχυρότερη ικανότητα να διεγείρει να νεύρα που είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία της κατάποσης (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26607248).

Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι ο συνδυασμός χαμηλής θερμοκρασίας και ανθρακικού ενισχύουν αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22843761).

Μπορεί να αυξήσει το αίσθημα της πληρότητας

Το ανθρακούχο νερό μπορεί να βοηθήσει στο να νιώθουμε πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με το κανονικό νερό.

Το ανθρακούχο νερό μπορεί να βοηθήσει τα τρόφιμα να παραμένουν στο πρώτο τμήμα του στομάχου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση πληρότητας.(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9009113).

Σίγουρα, χρειάζεται να γίνουν μεγαλύτερες έρευνες για να πιστοποιήσουν αυτά τα αποτελέσματα.

Μπορεί να βοηθήσει σε ανακούφιση από δυσκοιλιότητα.

Άτομα που παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα ίσως ανακάλυψαν ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί να βοηθήσει σε ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Σε μία δυ-βδόμαδη έρευνα 40 ηλικιωμένων ατόμων που είχαν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια, η συχνότητα κινητικότητας του εντέρου σχεδόν διπλασιάστηκε στην ομάδα που κατανάλωνε ανθρακούχο νερό, σε σύγκριση με την ομάδα που κατανάλωνε νερό βρύσης.

Και επιπλέον, οι συμμετέχοντες ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας κατά 58%.(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21551998).

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί να βελτιώσει και άλλα συμπτώματα δυσπεψίας, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στο στομάχι.

Λόγω της παραπάνω δράσης χρειάζεται προσοχή η κατανάλωση σόδας από άτομα που υποφέρουν από κολίτιδα, φουσκώματα και αέρια.

Εν κατακλείδι – ΤΟ tip του διαιτολόγου

Τα ανθρακούχα νερά συστήνονται σε ανθρώπους που έχουν αυξημένο ουρικό οξύ. Παρόλα αυτά αναφορικά με τους ανθρώπους που λαχταρούν επίμονα να καταναλώνουν μόνο ανθρακούχο νερό ίσως να αποτελεί μια ένδειξη έλλειψης ασβεστίου στη διατροφή τους για αυτό θα ήταν σημαντικό να προσθέσουν στη διατροφή τους εναλλακτικές πηγές όπως άγρια χόρτα, σουσάμι, αμύγδαλα, μπρόκολο, μαρούλι, πορτοκάλια, όλα τα γαλακτοκομικά, κινόα, μαύρο σταφύλι, καροτοχυμός, μαϊντανός, κα

Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία απόδειξη ότι τα ανθρακούχα ποτά ή το ανθρακούχο νερό είναι κακό για μας.

Δεν είναι και τόσο επιβλαβές για την υγεία των δοντιών μας και φαίνεται να μην έχει καμία επίδραση στην υγεία των οστών.

Είναι επίσης ένα ποτό χωρίς θερμίδες που προκαλεί μια ευχάριστη, αφρώδη αίσθηση. Πολλοί άνθρωποι το προτιμούν από το απλό νερό.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να απορρίψουμε αυτό το ρόφημα σίγουρα όμως το καθαρό φιλτραρισμένο μεταλλικό νερό δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

Σχετικά με τον δημιουργό

Μυρτώ-Μαρία Μυλωνά/ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Μυλωνά Μυρτώ –Μαρία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και αποφοίτησε από το τμήμα Διατροφής της Θεσσαλονίκης το 2003.
Από το 2005 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Χαϊδάρι και εργάζεται ως διατροφολόγος και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης (Wellness Coach) βοηθώντας άτομα και ομάδες να πετύχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους (Lifestyle Medicine), ώστε να γίνουν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι. Η προσέγγιση της είναι ολιστική και εστιάζει στους 7 τομής ευεξίας: Διατροφή, Άσκηση, Ενέργεια και Στρες, Βάρος, Πνευματική και Συναισθηματική Ευεξία, Υγεία, Ικανοποίηση Ζωής. Εργάζεται κάνοντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες. Θεωρεί το επάγγελμά της συναρπαστικό, γιατί έχει την ευλογία να παρακολουθεί την πρόοδο, την αλλαγή και το ταξίδι μεταμόρφωσης των ανθρώπων και μέσα από αυτό και την ευγνωμοσύνη που δέχεται, την ωθεί να εξελίσσεται και η ίδια.
Πάθος της η συνεχής προσωπική εξέλιξη και για αυτό η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία που μέσα στα χρόνια δεν έχει σταματήσει. Το 2007 παρακολούθησε τέσσερις κύκλους σεμιναρίων ψυχολογίας για την παχυσαρκία και για τις διατροφικές διαταραχές στο Λονδίνο (National Center for Eating Disorders). Επίσης υπήρξε για ενάμισι χρόνο ενεργά διαιτολόγος στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και έκτοτε παραμένει επιστημονικός συνεργάτης.
Έχει συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “COSI”, το οποίο είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τη συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας και διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)
Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση European Institute of Nutritional Medicine (EINuM) και μπορεί να διαχειριστεί χρόνια προβλήματα υγείας, χρησιμοποιώντας την προσέγγιση των μεταβολομικών εξετάσεων και της διατροφικής ιατρικής. Έχει πιστοποιηθεί να αξιολογεί μεταβολομικές εξετάσεις και να χορηγεί κατάλληλη αγωγή συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και εξειδικευμένη διατροφή.
Έχει ολοκληρώσει σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα της προσωπικής συμβουλευτικής , Life Coaching, και αυτό μόνο σαν εισαγωγή γιατί το βασικό πτυχίο στο χώρο του Coaching, το οποίο είναι και μια από τις πιο απαιτητικές εκπαιδεύσεις Coaching στο κόσμο, είναι από τον ACSM (American College of Sports Medicine). Οι Wellcoaches της απένειμαν τον τίτλο του Certified Health and Wellness Coach και πιστοποιούν την καταλληλότητα της για την διαχείριση ατόμων που θέλουν να κάνουν αλλαγές στα 7 πεδία ευεξίας.
Επειδή όλα είναι θέμα επικοινωνίας για να διευρύνει και να κατανοήσει καλύτερα τα περιστατικά που αναλαμβάνει, έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικές του NLP (νευρογλωσσικό προγραμματισμό). Τέλος, είναι πιστοποιημένη μέντορας του ινστιτούτου HeartMath, εκπαιδεύει και κάνει πρακτική τεχνικές, που είναι ίσως οι πλέον αποδεδειγμένα αποτελεσματικές στη διαχείριση του άγχους – στρες.
Είναι περήφανο μέλος του πανελλήνιου συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος, μέλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής (EINuM), μέλος του επιστημονικού κέντρου μελισσοθεραπείας Ελλάδος, του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών Ελλάδος (ΙΔΜΕ) και του HeartMath institute.
Επίσης είναι επίσημη εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ (Κέντρο Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών)
Είναι παντρεμένη και ζει με τον άντρα της, δυο παιδιά, τον σκύλο και τη γάτα της προσπαθώντας να ζει με πάθος & έμπνευση την κάθε ημέρα, κάνοντας καθημερινή πράξη αυτά που διδάσκει.
Additional Info
Διεύθυνση: Αγωνιστών Στρατοπέδου 39
Περιοχή: Χαϊδάρι
ΤΚ:
Τηλέφωνο: 2105322383
Κινητό: 6974735376
Email: mylona.myrto@gmail.com
Ιστοσελίδα: