Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Αντιοξειδωτικά: ελληνικός καφές VS τσάι

Ο ελληνικός καφές και το τσάι είναι δυο από τα αγαπημένα καφεϊνούχα ροφήματα με πλήθος ανθρώπων να τα καταναλώνουν καθημερινά για να τους συντροφεύουν ευχάριστα κάθε στιγμή της ημέρας. Δίνοντας τους όχι μόνο γευστική απόλαυση αλλά και την πνευματική ανάταση που χρειάζονται για να συνεχίσουν δυναμικά την όποια εργασία έχουν να φέρουν εις πέρας.

Και τα δύο ροφήματα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στη εξουδετέρωση επιβλαβών ελευθέρων ριζών στο σώμα μας.

Ας εξετάσουμε όμως και τις δύο πηγές από άποψη αντιοξειδωτικών βάσει του παρακάτω πίνακα αντιοξειδωτικής περιεκτικότητας του (Journal of Agricultural and Food Chemis) .

Ενδεικτικός πίνακας αντιοξειδωτικής περιεκτικότητας:

Ρόφημα Περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (mg/100mL)
Ελληνικός καφές 157
Στιγμιαίος καφές 140
Πράσινο τσάι 120
Μαύρο τσάι 72

*Journal of Agricultural and Food Chemis

Τι απαντάμε στο δίλημμα «ελληνικός καφές ή τσάι»; Από θρεπτικής πλευράς και τα δύο ροφήματα περιέχουν μια σειρά από διαφορετικές ποικιλίες αντιοξειδωτικών που το καθένα έχει σημαντική προστατευτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Παρ’ όλα αυτά, βάσει του πίνακα αντιοξειδωτικής περιεκτικότητας, ο ελληνικός καφές φαίνεται να υπερτερεί σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών έναντι του πράσινου και του μαύρου τσαγιού.

Επιλέξτε, λοιπόν, αυτό που σας ευχαριστεί περισσότερο και συνδυάστε το με ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com