Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Βιολογική Μαύρη Σταφίδα στο ”SUPER ICE CREAM” Παγωτό με ΓΑΛΑ ΟΝΟΥ

Γράφτηκε απο Administrator

Ένας  διατροφικός θησαυρός γνωστός από την αρχαία Ελλάδα έρχεται να μας θυμίσει τις ευεργετικές ιδιότητες των ελληνικών υπερτροφών. Ο λόγος για την μαύρη σταφίδα η οποία περιέχει πλούτο αντιοξειδωτικών στοιχείων, ιχνοστοιχείων και διαιτητικών ινών και μπορεί να βοηθήσει ακόμα και διαβητικούς.

  • Είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινολικών συστατικών. Οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση (προστατεύουν την LDL χοληστερόλη από την οξείδωση, ελαττώνουν τη χοληστερόλη που εναποτίθεται στους ιστούς, μειώνουν την αθηρωματική πλάκα στα αγγεία και έτσι και τον κίνδυνο καρδιοπαθειών).
  • Διαθέτει αντικαρκινική δράση – κυρίως σε ό,τι αφορά το παχύ έντερο και το στομάχι οδηγώντας τα καρκινικά κύτταρα στον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο (απόπτωση).
  • Διαθέτει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση καθώς και αγγειοδιασταλτική δράση μέσω της παραγωγής ενδοκυτταρικού οξειδίου του αζώτου.
  • Περιέχει σε μεγάλες ποσότητες ιχνοστοιχεία και συγκεκριμένα μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο (ρυθμιστές της αρτηριακής πίεσης).
  • Με δεδομένο ότι η σταφίδα καταναλώνεται με τη φλούδα της, έχει πολύ υψηλό ποσοστό διαιτητικών ινών – μάλιστα η κορινθιακή έχει υψηλότερο από τα υπόλοιπα είδη σταφίδας ενώ είναι και υψηλότερο από εκείνο των περισσότερων φρούτων (υπολείπεται μόνο μερικών φυλλωδών λαχανικών). Οι διαιτητικές ίνες λειτουργούν ως υπόστρωμα για ωφέλιμα βακτήρια του παχέος εντέρου χαρίζοντας έτσι στη σταφίδα πρεβιοτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά εμποδίζουν και τη βιοσύνθεση χοληστερόλης.
  • Η κορινθιακή σταφίδα έχει πολύ υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο, υψηλότερο από τη σουλτανίνα.
  • Η γλυκύτητα της σταφίδας οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φρουκτόζη, η οποία έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (19) έναντι της γλυκόζης (100) και ως αποτέλεσμα η σταφίδα έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (55-63).
  • Τα σάκχαρα της σταφίδας δεν είναι σε μορφή κρυστάλλων, επομένως μπορούν να «εγκλωβίσουν» άλλα συστατικά, αντιοξειδωτικά, αρωματικές ουσίες, και να τα προστατεύσουν.                                                                                                                                                                                                    Πηγή: Βήμα Science

ΤΟ ΓΑΛΑ

 Σύνθεση του γαϊδουρινού, του ανθρώπινου και του αγελαδινού γάλακτος (g / 100 g) 
Σύνθεση γαϊδουρινού ανθρώπινου αγελαδινού
pH 7,0 – 7,2 7,0 – 7,5 6,6 – 6,8
Πρωτεΐνη g / 100g 1,5 – 1,8 0,9 – 1,7 3,1 –  3,8
Λίπος g / 100g 0,3 – 1,8 3,5 – 4,0 3,5 – 3,9
Λακτόζη g / 100g 5,8 – 7,4 6,3 – 7,0 4,4 – 4,9
Συνολικά στερεά (TS) g / 100 g 8,8 – 11,07 11,07 – 12,09 12,5 – 13,0
Η καζεΐνη του αζώτου (ΣΟ) g / 100 g 0,64 – 1,03 0,32 – 0,42 2,46 – 2,80
Πρωτεΐνη ορού γάλακτος g / 100 g 0,49 – 0,80 0,68 – 0,83 0,55 – 0,70
NPN g / 100 g 0,18 – 0,41 0,26 – 0,32 0,1 – 0,19

Στους πίνακες μπορούμε να συγκρίνουμε το γάλα από διαφορετικά είδη θηλαστικών συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου.

Βιταμίνη Βούβαλος Αγελάδα Πρόβατο Αίγα Άνθρωπος
Ανάλυση της Σύνθεσης του Γάλατος σε Βιταμίνες
Βιταμίνη Α(UI) 200 0.1-0.5 143 191 189.8
Θειαμίνη (Β1) 0.058 0.04 0.07 0.04 0.016
Ριβοφλαβίνη (Β2) 0.143 0.17 0.328 0.184 0.036
Νιασίνη 0.128 0.09 0.427 0.19 0.147
Βιταμίνη (Β6) 0.025 0.06 0.007 0.06
Παντοθενικό Οξυ 0.24 0.34 0.364 0.344 0.184
Βιοτίνη 0.0106 0.003 0.0093 0.0039 0.0008
Βιταμίνη (Β12) 0.00036 0.00042 0.000064 0.00007 0.008

Γίνετε αντιληπτό στον πρώτο πίνακα  ότι το γάλα γαϊδούρας είναι εφάμιλλο του μητρικού γάλακτος όσο αφορά τα συστατικά του ενώ περιέχει λιγότερα λιπαρά.

Συστατικά Μονάδα Μέτρησης Αγελάδα Κατσίκα Πρόβατο Βουβάλι
Ανάλυση της Σύνθεσης του Γάλατος
Πρωτεΐνη g 3.2 3.1 5.4 4.5
Λίπος g 3.9 3.5 6.0 8
Υδατάνθρακας g 4.8 4.4 5.1 4.9
Ενέργεια K cal 66 60 95 110
KJ 275 253 396 463
Σάκχαρα (Λακτόζη) g 4.8 4.4 5.1 4.9
Λιπαρά Οξέα (κορεσμένα) g 2.4 2.3 3.8 4.2
Μονοακόρεστα g 1.1 0.8 1.5 1.7
Πολυακόρεστα g 0.1 0.1 0.3 0.2
Χοληστερίνη mg 14 10 11 8
Aσβέστιο iu 120 100 170 195

Στον δεύτερο πίνακα παρατηρείται η πολυβιταμινούχα σύνθεση του γάλακτος, και οι ποσοτικές διαφορές βιταμινών διαφόρων ειδών.

Στον τρίτο πίνακα συγκρίνονται οι διατροφικές αξίες του γάλακτος, ενώ στο Πρόβειο γάλα αίσθηση προκαλεί η υψηλή περιεκτικότητα του σε Πρωτεΐνες, Υδατάνθρακες και Ασβέστιο

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Σχετικά με τον δημιουργό

Administrator