Dr Plus - Diatrofi

Τρόφιμα

Ελληνικός καφές και ενυδάτωση

Η καθημερινότητα των ανθρώπων για μια όμορφη ημέρα συνδυάζεται από την κατανάλωση καφέ, κάτι που πλέον στις μέρες μας και ειδικά στην πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ημερήσιας διαβίωσης. Μας συντροφεύει σε στιγμές χαλάρωσης, κατά την διάρκεια της εργασίας λόγο της γεύσης του αρώματος και των ευεργετικών ιδιοτήτων που  προσφέρει.

Ένα συχνό ερώτημα που υπάρχει, είναι αν ο καφές και δη ο ελληνικός μας αφυδατώνει.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες φαίνεται πώς η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφεΐνης δεν σχετίζεται με αφυδάτωση. Μελέτη που διεξήχθη σε πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου (Loughborough University)  έδειξε πως η διούρηση 4 ώρες μετά την κατανάλωση όμοιας ποσότητας νερού και καφέ είναι ίδια. Είναι σημαντικό όμως να καταλάβει κανείς ότι η διούρηση δεν αποτελεί δείκτη αφυδάτωσης. Το ρόφημα το οποίο καταναλώνουμε περιέχει καφεΐνη αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό του αποτελείται από νερό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά καφέ, αν τον σταματήσουν μπορεί να αφυδατωθούν περισσότερο.

Η παραπάνω διούρηση όταν γίνεται σχετίζεται έτσι κι αλλιώς με αυξημένη πρόσληψη υγρών, όπως και αν καταναλώνονταν οποιαδήποτε άλλα ροφήματα ή νερό.

Πέρα από την ενυδάτωση ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι η περιεκτικότητα σε καφεΐνη. H ποσότητα καφεΐνης που έχουν οι καφέδες ενδεικτικά φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Είδος Καφέ Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Γαλλικός καφές (200 ml) 115-175 mg
Στιγμιαίος καφές (200 ml) 65-100 mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200 ml) 2-3 mg
Εσπρέσο (30 ml) 30-40 mg
Ελληνικός καφές (50 ml) 40 mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50 ml) 1 mg

 

Βιβλιογραφία :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26702122

The coffee Science Information Centre, www.cosic.org

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com